Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης προετοιμάζεται καθώς κλιμακώνονται οι εντάσεις Ιράν-Ισραήλ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από το Εθνικό Γραφείο Ειδήσεων της Ταϊλάνδης-

Το Ιράν εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ νωρίς την Κυριακή (14 Απριλίου), εκτοξεύοντας πάνω από 200 drones, βαλλιστικούς πυραύλους και πυραύλους κρουζ, προκαλώντας εκτεταμένο συναγερμό και ωθώντας τη Μέση Ανατολή πιο κοντά σε έναν πιθανό πόλεμο. Αυτή είναι η πρώτη άμεση στρατιωτική επίθεση από το Ιράν στο Ισραήλ, κλιμακώνοντας τις μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ των δύο εθνών.

Η επίθεση έγινε ως αντίποινα για μια αεροπορική επιδρομή της 1ης Απριλίου στη Συρία, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο δύο Ιρανών στρατηγών σε ένα κτίριο κοντά στην ιρανική πρεσβεία. Η ιρανική κυβέρνηση θεωρεί το Ισραήλ υπεύθυνο για το χτύπημα. Ως απάντηση στην άμεση απειλή, τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας, με τη βοήθεια των ΗΠΑ και ορισμένων συμμαχικών δυνάμεων, κατάφεραν να αναχαιτίσουν την πλειονότητα των επιθέσεων εκτός των ισραηλινών συνόρων.

Οι παγκόσμιες αντιδράσεις ήταν γρήγορες και κρίσιμες, με διεθνείς ηγέτες από τα Ηνωμένα Έθνη, τη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Γερμανία να καταγγέλλουν τη βία και να προτρέπουν και τις δύο πλευρές να αποφύγουν περαιτέρω στρατιωτική κλιμάκωση. Εν τω μεταξύ, η στρατιωτική απάντηση του Ισραήλ περιελάμβανε στρατηγικές αεροπορικές επιδρομές στο νότιο Λίβανο μετά από επιθέσεις με ρουκέτες από τη Χεζμπολάχ, μια λιβανέζικη μαχητική ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Αυτή η δραματική κλιμάκωση έχει εντείνει τους φόβους σε ολόκληρη την περιοχή, με τους κατοίκους στην Τεχεράνη και σε άλλες πόλεις να προετοιμάζονται για πιθανές επιπτώσεις. Η διεθνής κοινότητα παραμένει σε εγρήγορση καθώς η κατάσταση συνεχίζει να αποδιοργανώνεται, με ελπίδες για μια λύση που θα αποτρέψει περαιτέρω απώλεια ζωών και σταθερότητα στην περιοχή.

Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι παρακολουθεί στενά την κλιμακούμενη ένταση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, με σχέδια έκτακτης ανάγκης για να διασφαλίσει την ασφάλεια των Ταϊλανδών υπηκόων στο Ισραήλ. Περίπου 8,000 Ταϊλανδοί εργάτες είχαν εκκενωθεί προηγουμένως από το Ισραήλ μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, αν και πολλοί από τότε έχουν επιστρέψει.

Η κατάσταση παραμένει ασταθής, ιδίως μετά τις πρόσφατες απειλές από το Ιράν και μια στάση αντιποίνων από το Ισραήλ. Το Υπουργείο Εξωτερικών (MFA) δήλωσε ότι είναι έτοιμο να εφαρμόσει έκτακτα μέτρα ασφαλείας για την προστασία των πολιτών της Ταϊλάνδης εάν η κατάσταση επιδεινωθεί περαιτέρω. Συνιστάται στους πολίτες της Ταϊλάνδης στο Ισραήλ να παραμείνουν σε επαγρύπνηση, να αποφεύγουν ζώνες συγκρούσεων και να μένουν σε επαφή με την πρεσβεία για βοήθεια.

Στο ευρύτερο διεθνές πλαίσιο, οι ΗΠΑ λαμβάνουν επίσης προφυλάξεις, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να τονίζει τη δέσμευση της Αμερικής να υπερασπιστεί το Ισραήλ έναντι πιθανών ιρανικών επιθέσεων. Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει πολεμικά πλοία στην περιοχή, αναμένοντας μια επικείμενη απειλή, καθώς οι παγκόσμιες ανησυχίες για μια άμεση αντιπαράθεση αυξάνονται.

Αυτή η εξέλιξη ακολουθεί μια ύποπτη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή κοντά σε συγκρότημα ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό, την οποία το Ιράν υποσχέθηκε να αντεπιτεθεί, περιγράφοντάς την ως επίθεση κατά της κυριαρχίας του.

Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου από το Εθνικό Γραφείο Ειδήσεων της Ταϊλάνδης.

Εγγραφείτε
Kittisak Phalaharn
Ο Kittisak έχει πάθος για τις εξορμήσεις όσο σκληρές κι αν είναι, θα ταξιδεύει με περιπετειώδες στυλ. Όσο για τα ενδιαφέροντά του για τη φαντασία, τα αστυνομικά είδη στα μυθιστορήματα και τα βιβλία αθλητικής επιστήμης είναι κομμάτια της ψυχής του. Εργάζεται για την Pattaya News ως ο τελευταίος συγγραφέας.