Προειδοποίηση μέδουσας: Θεραπεία πρώτων βοηθειών για τσίμπημα μέδουσας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Ο κίνδυνος που ενέχει η τοξική μέδουσα δεν πρέπει να υποτιμάται. Το δηλητήριο της μέδουσας επηρεάζει τα κύρια συστήματα του σώματος. δηλαδή το καρδιαγγειακό σύστημα. Ένα τσίμπημα με αρκετό δηλητήριο μπορεί να κάνει την καρδιά να σταματήσει να χτυπά σε 2-5 λεπτά και το δέρμα μπορεί να καεί ή να δημιουργηθεί ουλή γύρω από μια πληγή.

Η Τουριστική Αρχή της Ταϊλάνδης (TAT) θα ήθελε να συμβουλεύσει τους τουρίστες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κολυμπούν ή κολυμπούν με αναπνευστήρα στα νερά της Ταϊλάνδης σε περίπτωση επαφής με δηλητηριώδεις μέδουσες και να μην αναλαμβάνουν κανέναν κίνδυνο μπαίνοντας σε νερό όπου έχουν αναρτηθεί πινακίδες.

Σε όλα τα παραλιακά θέρετρα της Ταϊλάνδης λαμβάνονται μέτρα για την ασφάλεια των κολυμβητών. Έχουν τοποθετηθεί πινακίδες που προειδοποιούν για τους κινδύνους των μεδουσών και έχουν δημιουργηθεί σταθμοί Πρώτων Βοηθειών για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε ατόμου που μπορεί να έχει τσιμπηθεί.

Όπου είναι δυνατόν, έχουν τοποθετηθεί δίχτυα στις παραλίες της Ταϊλάνδης για προστασία από τις μέδουσες (θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι για γεωγραφικούς λόγους δεν μπορούν όλες οι παραλίες να τα έχουν) και συνιστάται στους τουρίστες να ακολουθούν τις συμβουλές των ναυαγοσωστών ή του τουρισμού- συναφείς φορείς στην περιοχή.

Ο κίνδυνος που ενέχει η τοξική μέδουσα δεν πρέπει να υποτιμάται. Το δηλητήριο της μέδουσας επηρεάζει τα κύρια συστήματα του σώματος. δηλαδή το καρδιαγγειακό σύστημα. Ένα τσίμπημα με αρκετό δηλητήριο μπορεί να κάνει την καρδιά να σταματήσει να χτυπά σε 2-5 λεπτά και το δέρμα μπορεί να καεί ή να δημιουργηθεί ουλή γύρω από μια πληγή.

Δείτε τι πρέπει να κάνετε και τι δεν πρέπει να κάνετε σε περίπτωση τσίμπημα μέδουσας:

Να και Don'ts

  • Να προσέχετε πάντα τα προειδοποιητικά σημάδια μεδουσών που μπορεί να αναρτηθούν σε μια παραλία.
  • Συνεχίστε να κοιτάτε γύρω σας όταν βρίσκεστε στο νερό και προσπαθήστε να κολυμπήσετε με έναν σύντροφο. Ένα τσίμπημα μπορεί συχνά να ακινητοποιήσει ένα άτομο κάνοντας δύσκολο να κολυμπήσει μόνο του πίσω στην ακτή.
  • Για να αποτρέψετε τα τσιμπήματα μεδουσών όταν κολυμπάτε, φορέστε μια στολή από λίκρα ή ένα μακρυμάνικο πουκάμισο και παντελόνι που καλύπτει όλες τις επιφάνειες του δέρματος.
  • Προσοχή στις φαινομενικά νεκρές μέδουσες στην παραλία. Αν έβγαιναν πρόσφατα στην παραλία, μπορούν ακόμα να τσιμπήσουν.
  • Μην κολυμπάτε εάν υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια και βεβαιωθείτε πάντα για τη θέση του πλησιέστερου κέντρου πρώτων βοηθειών πριν κολυμπήσετε.
  • Μην κολυμπάτε στη θάλασσα μετά τη βροχή, τη νύχτα ή έξω από τις σημαδούρες των μεδουσών.

Βήματα πρώτων βοηθειών για ύποπτο κρούσμα τοξικής μέδουσας

Σε περίπτωση τσιμπήματος ή τυχαίας επαφής με τοξική μέδουσα, παραμείνετε ήρεμοι και προσπαθήστε να θυμηθείτε να κάνετε αυτά τα βήματα:

  • Μεταφέρετε τον τραυματία από τη θάλασσα σε ασφαλές σημείο και καλέστε αμέσως ασθενοφόρο (πανελλαδική τηλεφωνική γραμμή έκτακτης ανάγκης Τηλ. 1669). Μην αφήνετε το άτομο χωρίς επίβλεψη. Ειδοποιήστε τις αρχές της περιοχής.
  • Ηρεμήστε το άτομο και κάντε το να παραμείνει ακίνητο για να αποτρέψετε περαιτέρω εξάπλωση οποιασδήποτε τοξίνης και μην τρίβετε την πληγή.
  • Ρίξτε ξύδι συνεχώς πάνω από την πληγή για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα, κάτι που αρχικά θα βοηθήσει στις περισσότερες περιπτώσεις. Μην χρησιμοποιείτε φρέσκο/σκέτο νερό στην πληγή και μην τρίβετε άμμο στην πληγή. Τα ξενοδοχεία, τα παραλιακά εστιατόρια και τα ρούχα για καταδύσεις σε όλη την Ταϊλάνδη έχουν λάβει εντολή να διατηρούν εύκολα προσβάσιμα μπουκάλια ξύδι ως μέρος της προετοιμασίας των Πρώτων Βοηθειών τους. *Είναι καλή ιδέα να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι ξύδι.*
  • Παρατηρήστε τον τραυματία για 45 λεπτά και παρακολουθήστε τουλάχιστον ένα από αυτά τα σημεία/συμπτώματα:
    • Έντονος πόνος στην πληγή, την πλάτη, τον κορμό ή το κεφάλι.
    • Ανησυχία ή σύγχυση.
    • Εφίδρωση, ρίγη, ναυτία ή έμετος.
    • Αίσθημα παλμών, πόνος στο στήθος ή σφίξιμο στο στήθος.
    • Δυσκολία στην αναπνοή, γρήγορη αναπνοή ή λαχάνιασμα.
    • Χλωμό πρόσωπο ή μπλε ή μωβ αποχρωματισμός των χεριών ή των ποδιών.
  • Εάν ο τραυματίας είναι αναίσθητος, εκτελέστε ΚΑΡΠΑ πριν ρίξετε συνεχώς ξύδι πάνω από την πληγή για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα. Συνεχίστε να αντλείτε την καρδιά μέχρι να βελτιωθεί ο τραυματίας ή να φτάσει το ασθενοφόρο.
  • Ζητήστε ιατρική φροντίδα εάν αντιμετωπίζετε οποιαδήποτε συνεχή συμπτώματα.

Αν και είναι εξαιρετικά σπάνιο για κολυμβητές και δύτες στην Ταϊλάνδη να τσιμπηθούν μέδουσες, ζητάμε από όλους όσους σχεδιάζουν να κολυμπήσουν ή να βουτήξουν, ιδιαίτερα στη Νότια Περιφέρεια της χώρας, να γνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν μέδουσες.

Αρκετά είδη μεδουσών, ως επί το πλείστον ακίνδυνα, μπορούν να βρεθούν εποχιακά στην Ταϊλάνδη - συνήθως μεταξύ Ιουλίου και Δεκεμβρίου και Νοεμβρίου έως Απριλίου. Ωστόσο, οι Box Jellyfish βρίσκονται μερικές φορές στις παραλίες Ko Lanta και Hat Nopparatthara – Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Mu Ko Phi Phi στην επαρχία Krabi, Nam Bo Bay στην επαρχία Phuket και συχνά στις παραλίες Hua Hin και Cha-am στην επαρχία Phetchaburi. καθώς και το Ko Tao στην επαρχία Chumphon, το Ko Samui, το Ko Pha-ngan στην επαρχία Surat Thani και το Ko Mak και το Ko Kut στην επαρχία Trat.

Εγγραφείτε
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.