Το Ταϊλανδικό Ναυτικό μετατοπίζεται από τα υποβρύχια στις κινεζικές φρεγάτες: Οι επιπτώσεις του κόστους στο επίκεντρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ταϊλανδικά υποβρύχια

Εθνικός-

Στις 20 Οκτωβρίου 2023, ο κ. Sutin Klungsang, υπουργός Άμυνας της Ταϊλάνδης, αποκάλυψε δημόσια λεπτομέρειες μετά την επίσκεψή του στο Βασιλικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης σχετικά με διάφορες πτυχές των ναυτικών επιχειρήσεων και των κυβερνητικών πολιτικών.

Το θέμα των υποβρυχίων και συγκεκριμένα η προμήθεια κινητήρων από την Κίνα ήταν ένα σημείο εστίασης. Τόσο το Υπουργείο Άμυνας όσο και η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης είχαν εργαστεί για την επίλυση ενός τέτοιου ζητήματος, μετά τις προσπάθειες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Σε πρόσφατη εξέλιξη, το Ναυτικό της Ταϊλάνδης αποδέχθηκε πρόταση για αντικατάσταση του σχεδιαζόμενου υποβρυχίου του με κινεζικές φρεγάτες. Το Πολεμικό Ναυτικό είχε ζητήσει προηγουμένως από την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης να εξασφαλίσει κινητήρες υποβρυχίων από την Κίνα, αλλά οι διαπραγματεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση αποδείχθηκαν ανεπιτυχείς. Κατά συνέπεια, το Πολεμικό Ναυτικό είχε υποβάλει πρόταση για την απόκτηση φρεγατών αντί των αρχικά σχεδιαζόμενων υποβρυχίων.

Η κυβέρνηση πίστευε ότι οι φρεγάτες είχαν την ικανότητα να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις αμυντικές τους ανάγκες, αν και ήταν κατώτερες από τα υποβρύχια. Στη διάρκεια διπλωματική συζήτηση με την Κίνα, η κινεζική πλευρά αντιμετώπισε επίσης δυσκολίες όσον αφορά την προμήθεια κινητήρων και οι δύο πλευρές εξέφρασαν αμοιβαία κατανόηση των προκλήσεων της άλλης.

«Η στροφή από τα υποβρύχια στις φρεγάτες θα απαιτήσει λεπτομερείς συζητήσεις για διάφορες πτυχές, όπως οικονομικές ρυθμίσεις, συνθήκες μεταφοράς τεχνολογίας και νομικές πτυχές. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν πρόκειται για ακύρωση της συμφωνίας με την Κίνα, αλλά για προσαρμογή των όρων στο υπάρχον πλαίσιο της συμφωνίας Ταϊλάνδης-Κίνας», δήλωσε ο Σούτιν.

Η Ταϊλάνδη είχε ήδη πραγματοποιήσει πληρωμές για τα υποβρύχια προς την Κίνα και προτάθηκε ότι το κόστος των φρεγατών, που εκτιμάται σε περίπου 7 δισεκατομμύρια μπατ, θα έπρεπε να καθοριστεί έναντι της εκκρεμούς πληρωμής, ενώ απαιτούνται επιπλέον 6 δισεκατομμύρια μπατ. Το συνολικό κόστος των νέων φρεγατών από την Κίνα δεν είχε ακόμη επιβεβαιωθεί, αλλά οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις ήταν περίπου 17 δισεκατομμύρια μπατ. Θα χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις για να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Στις 21 Οκτωβρίου 2023, ο κ. Wiroj Lakkhanaadisorn, η αντιπολίτευση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής και το Συμβούλιο αναδημοσίευσαν στο «X» σχετικά με το «ThaiArmedForce.com».

Ο Wiroj κάλεσε επίσης το Βασιλικό Ναυτικό της Ταϊλάνδης να παράσχει λεπτομερή περιγραφή της κατάστασης και των γεγονότων την ερχόμενη εβδομάδα, ιδίως όσον αφορά τις επιπτώσεις στο κόστος, παρά την ακύρωση της προμήθειας του υποβρυχίου. Η κυβέρνηση αναμενόταν να πληρώσει έως και επιπλέον 10 δισεκατομμύρια μπατ, συνολικού ύψους περίπου 17 δισεκατομμυρίων μπατ, για την προμήθεια κινεζικών φρεγατών.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφή
Kittisak Phalaharn
Ο Kittisak έχει πάθος για τις εξορμήσεις όσο σκληρές κι αν είναι, θα ταξιδεύει με περιπετειώδες στυλ. Όσο για τα ενδιαφέροντά του για τη φαντασία, τα αστυνομικά είδη στα μυθιστορήματα και τα βιβλία αθλητικής επιστήμης είναι κομμάτια της ψυχής του. Εργάζεται για την Pattaya News ως ο τελευταίος συγγραφέας.