Η πρόταση για αύξηση του ΦΠΑ θα ήταν να βοηθήσουμε τους ηλικιωμένους, λέει η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης

Εθνική -

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης δεν εξετάζει επί του παρόντος μια πολιτική για την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) από το σημερινό 7% στο 10%, διευκρίνισε η κυβέρνηση την Κυριακή 27 Αυγούστου. Ωστόσο, έχουν προκύψει συζητήσεις ότι μια τέτοια αύξηση θα μπορούσε ενδεχομένως να δημιουργήσει πρόσθετους πόρους για τη στήριξη του αυξανόμενου ηλικιωμένου πληθυσμού της χώρας.

Ο κ. Pornchai Thiravej, διευθυντής του Γραφείου Δημοσιονομικής Οικονομίας, αποκάλυψε ότι το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης έχει υποβάλει την πρόταση για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. Αυτό, υποστηρίζουν, θα μπορούσε δυνητικά να παρέχει μια αξιόπιστη πηγή κεφαλαίων για την ενίσχυση των οικονομικών αναγκών των συνταξιούχων.

Η πρόταση επικεντρώνεται στην αφαίρεση των επιπλέον 3 ποσοστιαίων μονάδων από την αύξηση του ΦΠΑ για να συμβάλει στη στήριξη των ηλικιωμένων πολιτών. Παρά τις συζητήσεις αυτές, το Υπουργείο Οικονομικών της Ταϊλάνδης δεν έχει ακόμη διαμορφώσει κάποια συγκεκριμένη πολιτική με στόχο την αύξηση του ΦΠΑ, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου την Κυριακή.

Ωστόσο, η ανάλυση του συμβουλίου υπογραμμίζει τις πιεστικές δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ταϊλάνδη. Επί του παρόντος, το έθνος έχει περίπου 13.5 εκατομμύρια ηλικιωμένους, που αποτελούν περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού. Ωστόσο, οι προβλέψεις δείχνουν ότι μέσα σε μια δεκαετία, ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 18 εκατομμύρια, αποτελώντας πάνω από το 28% του συνολικού πληθυσμού. Επιπλέον, οι ειδικοί προβλέπουν ότι μέχρι το 2040, η Ταϊλάνδη θα φιλοξενεί 20.51 εκατομμύρια ηλικιωμένους κατοίκους, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 31.37% του συνολικού πληθυσμού, ή το ένα τρίτο του πληθυσμού.

Ο κ. Pornchai είπε ότι μια σημαντική μερίδα των ηλικιωμένων πολιτών της Ταϊλάνδης αντιμετωπίζει οικονομικούς αγώνες. Πολλοί διαπιστώνουν ότι δεν διαθέτουν τα μέσα για να καλύψουν βασικά έξοδα, με τα εισοδήματά τους να πέφτουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Παραδόξως, οι έρευνες έδειξαν ότι παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρώσει την ηλικία συνταξιοδότησης, σχεδόν το 34% των πολιτών της Ταϊλάνδης συνεχίζει να εργάζεται. Από αυτά, ένα εκπληκτικό 80% κερδίζει λιγότερα από 100,000 μπατ ετησίως, καταδεικνύοντας την εξάρτησή τους από συμπληρωματικές πηγές εισοδήματος για την κάλυψη του βασικού κόστους διαβίωσης.

Οι τρέχουσες πηγές εισοδήματος για τους ηλικιωμένους Ταϊλανδούς περιλαμβάνουν την εργασία (32.4%), την οικονομική βοήθεια από τα παιδιά τους (32.2%) και τις συντάξεις (19.2%). Επιπλέον, πάνω από το 41.4% των ηλικιωμένων πολιτών έχουν αποταμιεύσεις μικρότερες από 50,000 μπατ.

Στην Ταϊλάνδη, οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι μόνοι αποδέκτες των κρατικών συνταξιοδοτικών παροχών, που αποτελούν τουλάχιστον το 40% των μηνιαίων αποδοχών τους. Ωστόσο, για τους περισσότερους πολίτες της Ταϊλάνδης που συνεισφέρουν σε προγράμματα αποταμίευσης συνταξιοδότησης, όπως η κοινωνική ασφάλιση ή το Εθνικό Ταμείο Αποταμίευσης, αυτά τα κεφάλαια συχνά αποδεικνύονται ανεπαρκή για να διατηρήσουν το βιοτικό τους επίπεδο μετά τη συνταξιοδότηση.

«Αν και η πρόταση για αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ ενδέχεται να αντιμετωπίσει την αντίσταση του κοινού, πιστεύουμε ότι με την κατάλληλη εξήγηση, θα μπορούσε να βρει αποδοχή από τον κόσμο», είπε ο κ. Πορντσάι. «Καθώς η Ταϊλάνδη παλεύει με την επικείμενη δημογραφική αλλαγή, η εύρεση βιώσιμων λύσεων για την υποστήριξη του αυξανόμενου ηλικιωμένου πληθυσμού της παραμένει μια κρίσιμη προσπάθεια».

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στον αδελφό μας ιστότοπο The Pattaya News.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης του TPN media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής. Το υπόβαθρό του είναι στο HR και στις Επιχειρήσεις και γράφει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και μια δεκαετία. Ζει στην Πατάγια για περίπου εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι πολύ γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνία μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε email [προστασία μέσω email] Σχετικά με εμάς: https://thephuketexpress.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thephuketexpress.com/contact-us/