Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ταϊλάνδης 2ο τρίμηνο κάτω από την πρόβλεψη στο 1.8%

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 

Η οικονομία της Ταϊλάνδης επεκτάθηκε πιο αργά από ό,τι αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα τη Δευτέρα (21 Αυγούστου), με την ισχύ του τουρισμού να βοηθά στην αντιμετώπιση των ασθενέστερων εξαγωγών εν μέσω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης.

Η κυβέρνηση μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 σε 2.5% σε 3.0% από εύρος 2.7% σε 3.7%, επικαλούμενη τις βραδύτερες εξαγωγές.

Το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομικής και Κοινωνικής Ανάπτυξης (NESDC) δήλωσε ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτιοανατολικής Ασίας αναπτύχθηκε κατά 1.8% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, κάτω από την ανάπτυξη 3.1% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) είχε αυξηθεί κατά 2.7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.

Σε τριμηνιαία βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε εποχικά προσαρμοσμένο κατά 0.2% το τρίμηνο του Ιουνίου, έναντι προβλεπόμενης αύξησης 1.2%.

Το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αναθεωρήθηκε στο 1.7% από προηγούμενη αύξηση 1.9%.

Καθώς η ασθενής παγκόσμια ζήτηση περιορίζει τις εξαγωγές, η οικονομία της Ταϊλάνδης έχει υποστηριχθεί από τον ζωτικό τουριστικό τομέα και την ανάπτυξη της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Ο οργανισμός διατήρησε πρόβλεψη 28 εκατομμυρίων αφίξεων ξένων τουριστών φέτος. Προέβλεπε πτώση των εξαγωγών κατά 1.8% το 2023 έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για πτώση 1.6%.

Οι εξαγωγές, βασικός μοχλός ανάπτυξης, έχουν συρρικνωθεί από τον Οκτώβριο του 2022, λόγω της ήπιας παγκόσμιας ζήτησης, ιδίως λόγω της επιβράδυνσης στην Κίνα, τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της Ταϊλάνδης.

Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου από το τμήμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.

Εγγραφείτε
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.