Ο Srettha από το Pheu Thai εξασφαλίζει κοινοβουλευτική νίκη για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

Εθνική -

Ο Srettha Thavisin, ο υποψήφιος Πρωθυπουργός από το Κόμμα Pheu Thai, κέρδισε την ψηφοφορία με δύο σώματα στο κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας.

Ο Σρέθα, ο οποίος είναι επίσης μεγιστάνας της ιδιοκτησίας και νεοφώτιστος στην πολιτική, ήταν ο μοναδικός υποψήφιος πρωθυπουργός για την τρίτη πρωθυπουργική ψηφοφορία που διοργανώθηκε σήμερα, 22 Αυγούστου.

Η ψηφοφορία έγινε αφότου οι δύο πρώτες ψηφοφορίες οδήγησαν τον αρχηγό του κόμματος Move Forward, που κέρδισε τις εκλογές, Pita Limjaroenrat, να αποτύχει να γίνει πρωθυπουργός λόγω της αδυναμίας του να κερδίσει επαρκή υποστήριξη από τη Γερουσία, η οποία αποτελείται από 250 γερουσιαστές διορισμένους από τη χούντα.

Βλέποντας ότι το Move Forward Party δεν μπορούσε να στηρίξει τον ηγέτη του για να αναλάβει τον ηγετικό ρόλο της χώρας, κυρίως λόγω της άρνησής του να υποχωρήσει στην αμφιλεγόμενη προτεινόμενη τροποποίηση του βασιλικού νόμου περί δυσφήμισης (lese majeste), το Pheu Thai Party αποφάσισε να αποχωριστεί από ο παλιός συνασπισμός να συμμαχήσει με κόμματα κυρίως από τα πρώην κυβερνητικά στρατόπεδα.

Ο νέος συνασπισμός υπό την ηγεσία του Pheu Thai αποτελείται από 314 βουλευτές από 11 κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του υποστηριζόμενου από τον στρατό Ruam Thai Sang Chart Party, που υποστήριξε τον πραξικοπηματία πρώην πρωθυπουργό στρατηγό Prayut Chan-o-cha, και του Palang Pracharath Party, που υποστήριξε πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στρατηγός Prawit Wongsuwan.

Η ένταξη αυτών των δύο κομμάτων στον συνασπισμό ώθησε τον παλιό του εταίρο, το Move Forward, να αρνηθεί να ψηφίσει υπέρ του Srettha, επικαλούμενος ότι έρχεται σε αντίθεση με την εντολή του Ταϊλανδικού λαού που δόθηκε στις γενικές εκλογές.

Ωστόσο, συνολικά, ο Srettha κατάφερε να εξασφαλίσει τη βουλευτική νίκη με 482 ψήφους υπέρ, 164 ψήφους κατά και 81 αποχές.

Το όριο είναι το ήμισυ του κοινοβουλίου που είναι 375 ψήφοι, επομένως ο Srettha είναι πλέον επίσημα ο επόμενος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης.

Η Srettha μαζί με το Pheu Thai έχουν σημαντικές πολιτικές που έχουν δεσμευτεί να εφαρμόσουν, όπως:

Οικονομικές πολιτικές:

  • Εφαρμόστε την πολιτική ψηφιακού πορτοφολιού των 10,000 μπατ.
  • Αύξηση του ημερήσιου κατώτατου μισθού στα 600 μπατ έως το 2027.
  • Αύξηση του αρχικού μισθού για τους νέους πτυχιούχους στα 25,000 μπατ το μήνα.
  • Αντικαταστήστε την υποχρεωτική στρατιωτική στράτευση με ένα εθελοντικό σύστημα (η πολιτική ανήκε στο Move Forward, αλλά ο Pheu Thai ορκίστηκε να ακολουθήσει αυτήν την πολιτική μετά τη διάλυση).
  • Αυξήστε τις τιμές των καλλιεργειών.

Κοινωνικές πολιτικές:

  • Επίλυση της αυτονομιστικής σύγκρουσης στις νοτιότερες επαρχίες.
  • Συνέχιση πρωτοβουλιών για ιατρική μαριχουάνα.

Πολιτικές μεταρρυθμίσεις:

  • Τροποποιήστε τον καταστατικό χάρτη για να ενισχύσετε τον δημοκρατικό του χαρακτήρα και να εξαλείψετε τη διαφθορά, ενώ αφήστε τα τμήματα που σχετίζονται με το βασιλικό ίδρυμα ανέγγιχτα.

Διαβάστε το αναλυτικό άρθρο μας για τον 30ο πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης εδώ!

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφή
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.