Η επιστροφή του πρώην πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης σηματοδοτεί μια κομβική στιγμή

  • Η επιστροφή του Thaksin Shinawatra έχει βαθιές επιπτώσεις στο πολιτικό τοπίο της Ταϊλάνδης

Του Thomas Sinclair, Guest Writer. Ο Θωμάς είναι ο εκδότης του Pembrokeshire Herald, που βρίσκεται εδώ.
Η επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού Ταξίν Σιναουάτρα μετά από 15 χρόνια εξορίας επιτέλους υλοποιήθηκε, εκπληρώνοντας μακροχρόνιες υποσχέσεις και πυροδοτώντας ένθερμη προσμονή. Ως μία από τις πιο πολωτικές προσωπικότητες στην ιστορία της Ταϊλάνδης, η επιστροφή του Ταξίν έχει βαθιές επιπτώσεις στο πολιτικό τοπίο της χώρας.

Με μια ιστορία που χαρακτηρίζεται από θράσος και πολιτική φιλοδοξία, οι συνεχείς εκλογικές νίκες του Ταξίν που εκτείνονται σε διάστημα δύο δεκαετιών έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από συντηρητικές φατρίες. Αυτές οι αντιδράσεις κυμαίνονται από στρατιωτικά πραξικοπήματα και κατάληψη κυβερνητικών υπουργείων και αεροδρομίων έως επίμαχες δικαστικές αποφάσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση τριών πρωθυπουργών και τη διάλυση τριών πολιτικών κομμάτων υπέρ του Ταξίν.

Τώρα, η επανεμφάνισή του αποδίδεται σε μια εικαζόμενη διακριτική συμφωνία που επιτεύχθηκε με τους βασιλόφρονες αντιπάλους του για την αποφυγή της φυλάκισης. Ο Thaksin αντιμετωπίζει περίπου 10 χρόνια εκκρεμών ποινών από υποθέσεις που υποστηρίζει ότι είχαν πολιτικά κίνητρα.

Αναμένεται να μεταφερθεί γρήγορα από το αεροδρόμιο Don Mueang στο Ανώτατο Δικαστήριο της Μπανγκόκ, μπορεί στη συνέχεια να περάσει τη νύχτα σε νοσοκομείο φυλακών. Ωστόσο, λίγοι περιμένουν να παραταθεί η κηδεμονία του.

Παρά την πολωτική φύση του, ο Τακσίν εξακολουθεί να έχει υποστήριξη εντός της χώρας. Επιδεικνύοντας αυτή την πίστη, ο Samniang Kongpolparn, ένας 63χρονος από το προπύργιο του κόμματος του Thaksin στην επαρχία Surin, ενώθηκε με εκατοντάδες υποστηρικτές στο αεροδρόμιο για να δείξει αλληλεγγύη. Εξέφρασε: «Παραμένει ο καλύτερος πρωθυπουργός που είχαμε ποτέ. Παρόλο που δεν θα τον δω ούτε μια ματιά σήμερα, ήθελα να εκφράσω την υποστήριξή μου. Είμαι ανοιχτός στη συμφιλίωση με τη φιλοστρατιωτική κυβέρνηση. Διαφορετικά, μας μένουν οι γερουσιαστές, κάτι που είναι ανεπιθύμητο».

Ταυτόχρονα, το πολιτικό του κόμμα, ο Pheu Thai, προσπαθεί να δημιουργήσει την επόμενη κυβέρνηση, μια πολύπλοκη διαδικασία που οδήγησε την Ταϊλάνδη σε ένα ταξίδι τρενάκι σε τρεις μήνες. Η πορεία ξεκίνησε με τις φιλόδοξες φιλοδοξίες του ριζοσπαστικού κόμματος Move Forward με γνώμονα τη νεολαία, το οποίο εξασφάλισε την πλειοψηφία των εδρών στις εκλογές του Μαΐου. Σχηματίζοντας αρχικά έναν συνασπισμό με τον Pheu Thai, αυτή η πορεία κορυφώθηκε σε έναν συνασπισμό που περιλαμβάνει σχεδόν όλες τις ομάδες εκτός από τους μεταρρυθμιστές. Συγκεκριμένα, αυτός ο συνασπισμός ενσωματώνει κόμματα που ηγούνται πρώην πραξικοπηματίες - μια συμμαχία κατά της οποίας ο Pheu Thai υποσχέθηκε ανένδοτα.

Ο Pheu Thai επιμένει ότι αυτές οι δύο εξελίξεις δεν σχετίζονται, αν και επικρατεί ο σκεπτικισμός. Αναμφίβολα, η μη εκλεγμένη Γερουσία που αποτελείται από 250 μέλη, ένας πολιτικός ελιγμός που εισήγαγε η στρατιωτική χούντα μετά το πραξικόπημα του 2014, έχει περιορίσει την υπηρεσία του Pheu Thai. Επιπλέον, η θέση του κόμματος διακυβεύτηκε από τις λιγότερο από τις αναμενόμενες εκλογικές επιδόσεις του, όπου παραχώρησε υποστήριξη στο Move Forward, διολισθώντας έτσι στη δεύτερη θέση για πρώτη φορά.

Η Γερουσία, που αποτελείται από μέλη που έχουν διοριστεί από τη χούντα, συμμετέχει μαζί με 500 εκλεγμένους βουλευτές στην εκλογή του νέου πρωθυπουργού. Φαινομενικά, η εντολή τους είναι να εμποδίσουν οποιοδήποτε κόμμα που θα μπορούσε να αμφισβητήσει το κυρίαρχο status quo - την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ μοναρχίας, στρατού και εταιρικών οντοτήτων που κυριαρχεί στην ταϊλανδική διακυβέρνηση για δεκαετίες.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Γερουσία αρνήθηκε να υποστηρίξει τον συνασπισμό που ηγείται το Move Forward με τον Pheu Thai, παρά την κυριαρχία του τελευταίου στην Κάτω Βουλή. Όταν ο Pheu Thai ανέλαβε τις διαπραγματεύσεις για τον συνασπισμό, η εξάρτησή του από την υποστήριξη της Γερουσίας κατέστησε αναγκαία τη συμπερίληψη πρώην αντιπάλων.

Ωστόσο, ορισμένοι πολιτικοί της Ταϊλάνδης Pheu υποστηρίζουν ότι το κόμμα θα έπρεπε να είχε επιδιώξει μια πιο συμφέρουσα ρύθμιση, αντιστεκόμενη στη συνεργασία με τις πιο άκαμπτες συντηρητικές φατρίες. Οποιαδήποτε κυβέρνηση μειοψηφίας που σχηματιζόταν χωρίς το Pheu Thai και το Move Forward θα κατέρρεε αναπόφευκτα, καθώς οι γερουσιαστές απαγορεύεται να συμμετάσχουν σε τυπικές κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες για θέματα όπως οι κατανομές του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, η ηγεσία του Pheu Thai επέλεξε τη σκοπιμότητα, ακόμη και απευθύνοντας πρόσκληση στο υπερβασιλικό κόμμα United Thai Nation να συμμετάσχει στον συνασπισμό - ένα κόμμα που επέκρινε ιστορικά την οικογένεια Shinawatra και συνέβαλε καθοριστικά στην ανατροπή της προηγούμενης κυβέρνησης Pheu Thai υπό την ηγεσία του Thaksin. αδερφή, Yingluck. Η συνένωση αυτών των φατριών εντός της ίδιας κυβέρνησης υπογραμμίζει τη δραματική αλλαγή στην πολιτική της Ταϊλάνδης.

Τελικά, η αντιληπτή απειλή που αποτελούσε το Move Forward και μια νεότερη γενιά που απαιτούσε μια συζήτηση για τη δύναμη και τον πλούτο της μοναρχίας επισκίασε την παρατεταμένη κόντρα με την οικογένεια Σιναουάτρα για τους υπερβασιλιστές.

Για τους Shinawatras και τα πιο επιχειρηματικά τμήματα του Pheu Thai, η εξασφάλιση της επιστροφής στην κυβέρνηση και η διασφάλιση της επιστροφής του Thaksin έχουν επισκιάσει τις ανησυχίες για την εικόνα του κόμματος.

Ωστόσο, οι φωνές στο Pheu Thai εκφράζουν βαθιά απογοήτευση για αυτό το ρεαλιστικό σύμφωνο. Προειδοποιούν ότι το κόμμα κινδυνεύει να χάσει την πάλαι ποτέ υποστήριξή του από τη βάση και, ενδεχομένως, να εγκαταλείψει την επί δύο δεκαετίες εκλογική κυριαρχία του στην πολιτική της Ταϊλάνδης».

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στον αδελφό μας ιστότοπο The Pattaya News που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN Media.

Εγγραφείτε
Άνταμ Τζαντ
Ο κ. Adam Judd είναι ο συνιδιοκτήτης του TPN media από τον Δεκέμβριο του 2017. Κατάγεται από την Ουάσιγκτον της Αμερικής. Το υπόβαθρό του είναι στο HR και στις Επιχειρήσεις και γράφει για ειδήσεις και την Ταϊλάνδη εδώ και μια δεκαετία. Ζει στην Πατάγια για περίπου εννέα χρόνια ως κάτοικος πλήρους απασχόλησης, είναι πολύ γνωστός τοπικά και επισκέπτεται τη χώρα ως τακτικός επισκέπτης για πάνω από μια δεκαετία. Μπορείτε να βρείτε τα πλήρη στοιχεία επικοινωνίας του, συμπεριλαμβανομένων των στοιχείων επικοινωνίας του γραφείου, στη σελίδα Επικοινωνία μας παρακάτω. Ιστορίες στείλτε email [προστασία μέσω email] Σχετικά με εμάς: https://thephuketexpress.com/about-us/ Επικοινωνήστε μαζί μας: https://thephuketexpress.com/contact-us/