Ψηφιακός υπουργός της Ταϊλάνδης ζητά δικαστική εντολή να κλείσει το Facebook στην Ταϊλάνδη για ψεύτικες διαφημίσεις και απάτες

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη-

Σε μια συνέντευξη Τύπου αργά το απόγευμα τη Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2023, ο υπηρεσιακός υπουργός Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ταϊλάνδης Chaiwat Thanakamanusorn δήλωσε ότι το υπουργείο του σχεδιάζει να ζητήσει δικαστική απόφαση για να κλείσει το Facebook στην Ταϊλάνδη για φερόμενη αποτυχία να λάβει μέτρα για πολλές απάτες. απάτες και ψεύτικες διαφημίσεις που δημιουργούνται από χρήστες.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι το Υπουργείο Ψηφιακών Επιχειρήσεων έχει προσπαθήσει πολλές φορές να συνεργαστεί με το Facebook για την αφαίρεση και τη λήψη μέτρων κατά απατεώνων που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του, αλλά ισχυρίστηκε ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει καμία ουσιαστική ενέργεια.

Ο Chaiwat είπε ότι έχουν υπάρξει πάνω από 200,000 θύματα απάτης στο Facebook από διάφορες διαφημίσεις, ψεύτικες απάτες στην αγορά και άλλες απάτες. Αυτό ανήλθε συνολικά σε πάνω από δέκα δισεκατομμύρια μπατ σε οικονομικές ζημιές στους χρήστες που επηρεάστηκαν. Ο Chaiwat είπε ότι οι καταγγελίες εναντίον χρηστών που εξαπατήθηκαν στο Facebook στην αστυνομία ήταν τακτικές και ότι καθώς το Facebook δεν αναλάμβανε δράση για το σκοπό τους, σύμφωνα με τον ίδιο, η Ταϊλάνδη σχεδίαζε να ζητήσει δικαστική απόφαση για να κλείσει νόμιμα την υπηρεσία, προσχωρώντας σε χώρες όπως η Κίνα και η Βόρεια Κορέα.

Ο Chaiwat είπε ότι σχεδιάζει να ζητήσει από τα κορυφαία δικαστήρια της Ταϊλάνδης να διατάξουν το κλείσιμο του Facebook στην Ταϊλάνδη εντός επτά ημερών, δηλαδή πριν από τα τέλη Αυγούστου 2023.

Μέχρι στιγμής, το Facebook, γνωστό ως Meta, δεν έχει κυκλοφορήσει αμέσως δήλωση ως απάντηση στη νομική απειλή του Chaiwat. Δεν είναι επίσης σαφές ότι εάν μια δικαστική απόφαση επρόκειτο να κλείσει το Facebook, θα ίσχυε επίσης για το Instagram και το Threads, που ανήκουν και τα δύο στη μητρική εταιρεία του Facebook Meta. Δεν είναι επίσης σαφές εάν θα επηρεάσει τις υπηρεσίες messenger.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ταϊλάνδη απειλεί να απαγορεύσει το Facebook, καθώς παρόμοια απειλή έλαβε χώρα τον Μάιο του 2017 από την τότε Στρατιωτική Χούντα με επικεφαλής τον Prayut Chan-O'-Cha. Αυτή η απειλή αφορούσε συνδέσμους ιστότοπων που παρείχαν εσφαλμένη «παραπληροφόρηση» σύμφωνα με την κυβέρνηση που η Ταϊλάνδη ζήτησε να αφαιρεθεί. Η Ταϊλάνδη έχει επίσης δοκιμάσει σύντομες διακοπές λειτουργίας του Facebook στο παρελθόν, σύμφωνα με πολλές πηγές, για να δει αν ήταν δυνατό, υπό τη στρατιωτική κυβέρνηση της χούντας.

Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση για την απαγόρευση του Facebook δεν θα ταίριαζε καλά με μεγάλους αριθμούς πληθυσμού, σημειώνει η TPN Media, καθώς η Ταϊλάνδη έχει το υψηλότερο επίπεδο χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη Νοτιοανατολική Ασία και το Facebook είναι η κύρια πλατφόρμα που χρησιμοποιούν πολλές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να προσεγγίσουν τους πελάτες τους και να εμπορευτούν τα προϊόντα τους. Οποιαδήποτε τέτοια διακοπή λειτουργίας θα προκαλούσε μεγάλη αναστάτωση σε πολλές επιχειρήσεις και την επικοινωνία.

Πολλοί αναλυτές και σχολιαστές μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν αναμένουν ότι το Facebook θα κλείσει στην πραγματικότητα και αντιμετώπισαν τη νομική απειλή ως έναν τρόπο να προσπαθήσουν να κάνουν το Facebook να λάβει περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα για απάτες και απάτες και να συνεργαστεί στενότερα με την κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για να τερματίσει αυτά τα προβλήματα και εντοπίσει τακτικούς απατεώνες και εγκληματίες.

Τα μέσα TPN θα παρέχουν περαιτέρω ενημερώσεις σχετικά με αυτήν την ιστορία, καθώς θα είναι διαθέσιμα την επόμενη εβδομάδα.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφείτε
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.