Μια πιο προσεκτική ματιά στη Βουδιστική Σαρακοστή και την Ημέρα του Ντάρμα στην Ταϊλάνδη

Ταϊλάνδη -

Κάθε Μέση Καλοκαίρι στην Ταϊλάνδη, συνήθως τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, είναι η αρχή της Βουδιστικής Σαρακοστής ή Βάσα. Η ακριβής ημερομηνία είναι η πρώτη ημέρα της φθίνουσας σελήνης του όγδοου σεληνιακού μήνα.

Για πολλούς τουρίστες, αυτό σημαίνει απλώς ότι δεν πωλούνται αλκοόλ και αν δεν έχουν κάνει την έρευνά τους, μπορεί να σημαίνει πολλές μέρες κλειστό μπαρ και όχι πάρτι στις διακοπές. Ωστόσο, όπως είναι αναμενόμενο, είναι πολύ περισσότερα, ειδικά σε μια βουδιστική χώρα όπως η Ταϊλάνδη όπου υπολογίζεται ότι το 95% του πληθυσμού είναι βουδιστές.

Η διήμερη θρησκευτική περίοδος ξεκινά με την Ημέρα Asarnha Bucha και την έναρξη της Βουδιστικής Σαρακοστής, γιορτάζεται κάθε χρόνο φέτος, 2023, την 1η και 2η Αυγούστου, με τις ημερομηνίες να ποικίλλουν κάθε χρόνο με βάση τα αστρολογικά πρότυπα. Γνωστή και ως Ημέρα του Ντάρμα, αυτή η ευοίωνη περίσταση τιμά το πρώτο κήρυγμα που εκφώνησε ο Λόρδος Βούδας, γνωστός ως «Dhammacakkappavattana Sutta», στους πρώτους πέντε μαθητές του αφού πέτυχαν τη φώτιση. Σε αυτήν την περίπτωση, ευσεβείς Βουδιστές επισκέπτονται ναούς για να αξιοποιήσουν, να συμμετέχουν στο φως των κεριών πομπές γύρω από το κεντρικό παρεκκλήσι και ακούστε κηρύγματα από μοναχούς. Η ημέρα έχει τεράστια πνευματική σημασία καθώς συμβολίζει την αρχή των διδασκαλιών του Βούδα και την ίδρυση του βουδιστικού μοναστηριακού τάγματος (Sangha).

Επιπλέον, αυτές τις δύο συγκεκριμένες ημέρες θα απαγορεύεται η πώληση αλκοόλ. Κλειστά είναι επίσης όλα τα κυβερνητικά γραφεία και τα κύρια τραπεζικά καταστήματα. Αυτό περιλαμβάνει τη μετανάστευση της Ταϊλάνδης.

Το Wan Khao Phansa, ή Ημέρα της Βουδιστικής Σαρακοστής, είναι η αρχή της τρίμηνης περιόδου κατά τη διάρκεια της περιόδου των βροχών, όταν οι μοναχοί πρέπει να παραμείνουν σε ένα συγκεκριμένο μέρος, όπως ένα μοναστήρι ή τον χώρο του ναού. Εδώ, θα διαλογιστούν, θα προσευχηθούν, θα μελετήσουν και θα διδάξουν άλλους νεαρούς μοναχούς. Στο παρελθόν, οι μοναχοί δεν επιτρεπόταν καν να φύγουν από το ναό, αλλά σήμερα, οι περισσότεροι μοναχοί απλώς απέχουν από το ταξίδι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Θα τα δείτε ακόμα μέσα στη μέρα.

Ιστορικά, αυτό συμβαίνει επειδή οι μοναχοί άρχισαν να παραμένουν ακίνητοι σε έναν ναό κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, επειδή ήθελαν να αποφύγουν τη θανάτωση εντόμων και να βλάψουν τη γεωργική γη. Προφανώς, περιοδεύοντες μοναχοί διέσχιζαν χωράφια, καταστρέφοντας έτσι τις καλλιέργειες των χωρικών και των αγροτών. Αφού το έπιασε ο Βούδας, αποφάσισε ότι για να αποφευχθεί η καταστροφή των καλλιεργειών, η βλάβη των εντόμων ή η βλάβη στον εαυτό τους κατά την περίοδο των βροχών, οι μοναχοί θα πρέπει να παραμείνουν στους ναούς τους κατά τη διάρκεια αυτών των τριών μηνών.

Τούτου λεχθέντος, η παράδοση στην πραγματικότητα προϋπήρχε του Βούδα, καθώς οι πρώτοι μοναχοί διαφόρων θρησκειών στην Ινδία είχαν μια μακροχρόνια παράδοση να μην ταξιδεύουν την εποχή των βροχών για να αποφύγουν ζημιές στις καλλιέργειες ή να βλάψουν έντομα.

Πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται ναούς σε όλη την Ταϊλάνδη για να προσφέρουν μεγάλα κεριά στους μοναχούς. Οι άνθρωποι της Ταϊλάνδης το κάνουν αυτό για έναν από τους δύο λόγους, ο πρώτος είναι ότι κάποτε οι μοναχοί χρησιμοποιούσαν κεριά για να μελετήσουν μετά το σκοτάδι. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι άνθρωποι πίστευαν ότι η προσφορά ενός κεριού, σε αντάλλαγμα, θα έκανε το δικό τους μέλλον φωτεινό με δύναμη και μακροζωία. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι άνθρωποι θα προσφέρουν επίσης μεγάλες κίτρινες ρόμπες στους μοναχούς.

Αυτοί οι τρεις μήνες είναι επίσης δημοφιλής χρόνος για τα αγόρια και τους άνδρες της Ταϊλάνδης να χειροτονηθούν μοναχοί. Αν και πολλοί δεν θα συνεχίσουν να ζουν ως μοναχοί, περνούν από αυτή τη διαδικασία για να εκπληρώσουν τις προσδοκίες της οικογένειάς τους.

Όπως πολλές άλλες διακοπές στην Ταϊλάνδη, κατά τη διάρκεια του Wan Khao Phansa δεν σερβίρεται ούτε πωλείται αλκοόλ. Μερικοί Ταϊλανδοί, για να δείξουν τη δέσμευσή τους στον Βουδισμό, θα σταματήσουν να πίνουν εντελώς κατά τη διάρκεια αυτής της τρίμηνης περιόδου. Άλλοι επίσης θα απέχουν από τον καπνό ή την κατανάλωση κρέατος. Μερικοί θα σταματήσουν επίσης κάθε σεξουαλική δραστηριότητα ή σχέσεις.

Ανεξάρτητα, αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη εποχή του χρόνου για πιστούς Βουδιστές και κάποιος που ταξιδεύει ή περνά χρόνο σε μια βουδιστική χώρα θα πρέπει να το σέβεται αυτό.

Να έχετε ασφαλείς και ευχάριστες διακοπές από την TPN Media Thailand!

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, το The Pattaya Unplugged που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφείτε
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.