Το Συνταγματικό Δικαστήριο θα εξετάσει την αίτηση εκ νέου υποψηφιότητας για τον αρχηγό του MFP

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Το Συνταγματικό Δικαστήριο πρόκειται να εξετάσει την αποδοχή αναφοράς σχετικά με την εκ νέου υποψηφιότητα της Pita Limjaroenrat, ηγέτη του Κόμματος Move Forward (MFP), ως πρωθυπουργού.

Το δικαστήριο θα συζητήσει το θέμα στις 3 Αυγούστου μετά από αίτημα του Διαμεσολαβητή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Ο Διαμεσολαβητής ζήτησε απόφαση σχετικά με την απόρριψη του Πίτα για εκ νέου υποψηφιότητα και ζήτησε από το κοινοβούλιο να αναβάλει την επόμενη ψηφοφορία για την πρωθυπουργία.

Η απόφαση του Διαμεσολαβητή να ασκήσει δικαστική αναθεώρηση ήρθε μετά από πολυάριθμες καταγγελίες που κατατέθηκαν από το κοινό και τα μέλη του κοινοβουλίου στο Γραφείο του Διαμεσολαβητή. Αυτές οι καταγγελίες υποβλήθηκαν μετά την κοινή συνεδρίαση βουλευτών και γερουσιαστών, κατά την οποία απορρίφθηκε η εκ νέου υποψηφιότητα του Πίτα. Ο Διαμεσολαβητής υποστήριξε ότι η απόρριψη παραβίαζε συνταγματικές διατάξεις και ότι ήταν απαραίτητος ο δικαστικός έλεγχος για να αποτραπεί οποιαδήποτε ανεπανόρθωτη ζημία.

Σε απάντηση στο αίτημα του Διαμεσολαβητή, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Wan Muhamad Noor Matha ανέβαλε άλλη μια ψηφοφορία που αρχικά είχε προγραμματιστεί για σήμερα. Διευκρίνισε ότι η απόφαση για αναβολή της ψηφοφορίας δεν επηρεάστηκε από οποιαδήποτε προσπάθεια του κόμματος Pheu Thai να συγκεντρώσει υποστήριξη για τους δικούς του υποψηφίους πρωθυπουργούς. Αντίθετα, η αναβολή βασίστηκε στην εκκρεμή δικαστική απόφαση.

Ο Γουάν ανέφερε ότι εάν το δικαστήριο απορρίψει την αναφορά, μπορεί να προγραμματιστεί αμέσως νέα συνεδρίαση για την εκλογή πρωθυπουργού. Ωστόσο, δήλωσε ότι το κοινοβούλιο πρέπει να λάβει ειδοποίηση τριών ημερών πριν από τη διεξαγωγή μιας τέτοιας συνεδρίασης.

Αντιμετωπίζοντας τις ανησυχίες σχετικά με τη διαδικασία επιλογής πρωθυπουργού και τη λήξη της θητείας των γερουσιαστών που διορίστηκαν από τον στρατό, ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Τσουάν Λιεκπάι παρατήρησε ότι η διαδικασία επιλογής είναι πιθανό να ολοκληρωθεί πολύ πριν από τη λήξη της πενταετούς θητείας της Γερουσίας τον ερχόμενο Μάιο. Ορισμένα δευτερεύοντα κόμματα εντός της συμμαχίας υπό την ηγεσία του MFP προέτρεψαν να περιμένουν τη λήξη της θητείας της Γερουσίας, έτσι ώστε ο υποψήφιος πρωθυπουργός να μπορεί να εκλεγεί μόνο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου από το τμήμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.

Εγγραφείτε
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.