Το Pheu Thai Party αναδεικνύεται ως ο κύριος υποψήφιος για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Το Κόμμα Pheu Thai έκανε ένα σημαντικό βήμα προς το σχηματισμό νέας κυβέρνησης καθώς το κοινοβούλιο απέρριψε μια προσπάθεια να επαναπροσδιορίσει την ηγέτη του Move Forward Party (MFP) Pita Limjaroenrat για πρωθυπουργική ψηφοφορία. Η απόρριψη βασίστηκε στον Κανονισμό Νο. 41, ο οποίος απαγορεύει την εκ νέου υποβολή πρότασης που έχει ήδη απορριφθεί κατά την ίδια συνεδρίαση.

Κατά τη διάρκεια μιας μακράς συζήτησης, οι νομοθέτες υποστήριξαν ότι η προηγούμενη υποψηφιότητα του Πίτα για τη θέση είχε ήδη απορριφθεί από το κοινοβούλιο στις 13 Ιουλίου, όταν δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία στον αρχικό γύρο. Με αυτή την εξέλιξη, το Pheu Thai Party έχει τοποθετηθεί ως ο πρωτοπόρος στην κούρσα για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Οι παρατηρητές παρακολουθούν τώρα στενά εάν το Pheu Thai θα συνεχίσει τη συμμαχία του με το MFP, όπως περιγράφεται στο μνημόνιο συνεννόησης (MoU), ή εάν θα επιδιώξει να δημιουργήσει έναν εναλλακτικό συνασπισμό συμπεριλαμβάνοντας κόμματα από την απερχόμενη κυβέρνηση και αποκλείοντας το MFP.

Ωστόσο, τρία κόμματα από την τρέχουσα κυβέρνηση, συγκεκριμένα οι Bhumjaithai, Palang Pracharath και Chartthaipattana, έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο σχέδιο του MFP για τροποποίηση του Άρθρου 112 του Ποινικού Κώδικα, γνωστό ως νόμος lese majeste. Αυτά τα κόμματα έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ενταχθούν σε καμία κυβέρνηση που περιλαμβάνει το MFP.

Μετά την κοινοβουλευτική απόφαση, ο αρχηγός του Pheu Thai, Τσόλναν Σρίκαεβ, δήλωσε ότι το κόμμα διατηρεί αυτή τη στιγμή τη συνεργασία του με τους άλλους συμμάχους του συνασπισμού. Ανέφερε ότι θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των οκτώ συμμάχων του συνασπισμού σχετικά με πιθανές αναθεωρήσεις του Μνημονίου και τη συμπερίληψη επιπλέον κομμάτων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Ουάν Μουχάμαντ Νουρ Μάθα έχει προγραμματίσει τον επόμενο γύρο της πρωθυπουργικής ψηφοφορίας για τις 27 Ιουλίου.

Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου από το τμήμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.

Εγγραφείτε
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.