Οι φιλοδοξίες του Πίτα να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης τέλος

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη-

Σε μια ημέρα που ήταν οικτρά απογοητευτική για τους υποστηρικτές του Move Forward Party (MFP) και την υποψήφια πρωθυπουργό Pita Limjaroenrat, ηγέτη του MFP, ανεστάλη από τα καθήκοντά του ως βουλευτής και αρνήθηκε την ευκαιρία για δεύτερη ψηφοφορία για να γίνει Πρωθυπουργός.

Αρχικά, μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την αναστολή εδώ, Αυτό το άρθρο θα παρέχει ως επί το πλείστον μια επισκόπηση της ημέρας στο κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης.

Ο Pita Limjaroenrat, 43 ετών, και το κόμμα του κέρδισαν τις περισσότερες έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις τελευταίες εκλογές στην Ταϊλάνδη και σχημάτισαν συνασπισμό με άλλα επτά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του Pheu Thai που ήταν σχεδόν δεύτερος σε αριθμό βουλευτικών εδρών. Αυτός ο συνασπισμός ήταν αποφασισμένος να σχηματίσει κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Πίτα, αλλά δυστυχώς πολλοί παράγοντες το εμπόδισαν.

Ένας σημαντικός παράγοντας ήταν η συνεχιζόμενη διαμάχη γύρω από τις μετοχές των μέσων ενημέρωσης που κατείχε ο Πίτα και εάν ο Πίτα έτρεχε για πρωθυπουργός γνωρίζοντας ότι αυτά θα μπορούσαν να τον αποκλείσουν. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ταϊλάνδης, οι πρωθυπουργοί δεν μπορούν να κατέχουν μετοχές σε εταιρείες μέσων ενημέρωσης. Η Pita δηλώνει ότι αυτά κληρονομήθηκαν και ότι η εταιρεία δεν λειτουργεί εδώ και περίπου δεκαπέντε χρόνια. Ανεξάρτητα από αυτό, η Εκλογική Επιτροπή απέστειλε αίτημα στο Δικαστήριο του Χάρτη να αποφανθεί σχετικά με αυτόν τον παράγοντα που οδήγησε στην αναστολή των καθηκόντων του βουλευτή από τον Πίτα σήμερα, 19 Ιουλίου 2023. Ο Πίτα έχει δεκαπέντε ημέρες για να δώσει δήλωση στο δικαστήριο. Εάν καταδικαστεί ο Πίτα, θα μπορούσε να αποκλειστεί από την πολιτική της Ταϊλάνδης για δέκα χρόνια, να αντιμετωπίσει ποινή φυλάκισης και το κόμμα του θα μπορούσε ακόμη και να τιμωρηθεί ή στη χειρότερη περίπτωση να διαλυθεί.

Ο δεύτερος σημαντικός παράγοντας ήταν ο Πίτα απέτυχε σε μια ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο με τη Βουλή και τη Χούντα να διοριστεί, μη εκλεγμένη, Γερουσία την περασμένη εβδομάδα για να γίνει Πρωθυπουργός.

Μια δεύτερη ψηφοφορία για την Πίτα προτάθηκε σήμερα, αλλά μετά από μια ολόκληρη ημέρα συζήτησης στο Κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της δραματικής στιγμής κατά την οποία η Πίτα ανεστάλη, διεξήχθη ψηφοφορία για να προταθεί η δεύτερη ψηφοφορία για τον Πίτα ως πρωθυπουργού. Όπως φαίνεται παρακάτω, 394 μέλη του Κοινοβουλίου εναντιώθηκαν στο να δοθεί δεύτερη ψηφοφορία στην Πίτα και 312 ήταν υπέρ. Αυτό ουσιαστικά τελείωσε τις ελπίδες του Πίτα να είναι ο 30ος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης.

Οι υποστηρικτές του MFP εξοργίστηκαν, πετούσαν πυροτεχνήματα και φωτοβολίδες κοντά στο Κοινοβούλιο και σχεδίαζαν πορείες και συγκεντρώσεις, λέγοντας ότι η δημοκρατία κλάπηκε από μη εκλεγμένους γερουσιαστές και ότι το κόμμα με τις περισσότερες ψήφους από τον λαό της Ταϊλάνδης, MFP, αρνήθηκε τη δημοκρατική βούληση του δημόσιο.

Όσο για το γιατί οι γερουσιαστές και η αντιπολίτευση ήταν εναντίον του Πίτα, οι περισσότεροι επεσήμαναν τη σταθερή υποστήριξη του ίδιου και του κόμματός του για την τροποποίηση (όχι την κατάργηση) των νόμων του Lese Majeste που προστατεύουν την κριτική γύρω από την Αυτού Βασιλική Μεγαλειότητα τον Βασιλιά. Αυτό ήταν ένα μείζον πολωτικό ζήτημα.

Πολλοί γερουσιαστές αντιτάχθηκαν στον Πίτα ως Πρωθυπουργό δήλωσαν ότι αν ήταν πρόθυμος να απορρίψει αυτή την πρόταση τροποποίησης των νόμων του Lese Majeste, θα εξέταζαν την υποψηφιότητά του ως πρωθυπουργού. Ωστόσο, ο Πίτα αρνήθηκε δηλώνοντας ότι αυτό θα ήταν προδοσία στους ψηφοφόρους του.

Τι γίνεται λοιπόν μετά; Ο πλειοψηφικός συνασπισμός θα επιστρέψει στο τραπέζι και πιθανότατα θα προτείνει ένα μέλος του Pheu Thai ως υποψήφιο πρωθυπουργό, τον πιθανό επιχειρηματία Srettha Thavisin. Ωστόσο, τίποτα επίσημο δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη. Το Κοινοβούλιο πρόκειται να συνεδριάσει ξανά αύριο, 20 Ιουλίου, και σε αυτό το σημείο δεν είναι σαφές τι μπορεί να συμβεί.

Θα συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε εδώ στα μέσα TPN.

Εγγραφείτε
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.