Το Charter Court της Ταϊλάνδης ανέστειλε την υποψήφια πρωθυπουργό του κόμματος Move Forward από τα καθήκοντά του

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Μπανγκόκμπιζ

Εθνική -

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης, την Τετάρτη, 19 Ιουλίου, αποφάσισε να αναστείλει την εκπλήρωση των καθηκόντων του βουλευτή στον αρχηγό του Κόμματος Move Forward και υποψήφια πρωθυπουργό, Pita Limjaroenrat, εν αναμονή της έρευνας για την υπόθεση συμμετοχής του στα ΜΜΕ.

Επτά από τους εννέα δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ της αποδοχής αναφοράς της Εκλογικής Επιτροπής (EC) κατά της Πίτα για δικαστικό έλεγχο.

Την περασμένη Τετάρτη, η EC ψήφισε ομόφωνα να ζητήσει δικαστική απόφαση σχετικά με την επιλεξιμότητα του Πίτα ως βουλευτή με την υποψία ότι κατείχε 42,000 μετοχές στην εταιρεία media iTV Plc όταν υπέβαλε αίτηση τον Απρίλιο για να είναι υποψήφιος για τις εκλογές της 14ης Μαΐου.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, απαγορεύεται στους πολιτικούς να κατέχουν μετοχές σε εταιρείες μέσων ενημέρωσης, για τις οποίες ο Πίτα υποστηρίζει συνεχώς ότι τις κατείχε μόνο ως διάδοχος του αείμνηστου πατέρα του, ενώ η εταιρεία έχει ήδη σταματήσει τη λειτουργία της ως εταιρεία μέσων ενημέρωσης προτού υποβάλει αίτηση για ανάληψη των καθηκόντων του. . Το θέμα τώρα δεν είναι τόσο οι μετοχές αλλά αν ο Πίτα έδινε εν γνώσει του πρωθυπουργός και βουλευτής γνωρίζοντας ότι θα μπορούσαν να τον απαλλάξουν.

Η αναστολή του Pita συνέβη ακριβώς τη στιγμή που η Βουλή και η Γερουσία συνήλθαν σήμερα για να εκλέξουν τον επόμενο πρωθυπουργό σε δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Ο Πίτα προτάθηκε ξανά για τη θέση του πρωθυπουργού, αν και δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκείς ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία την περασμένη Πέμπτη.

Ο Πίτα αποχώρησε από το Κοινοβούλιο αφού του επιδόθηκε η δικαστική απόφαση, λέγοντας ότι η Ταϊλάνδη έχει αλλάξει δραστικά από τις εκλογές της 14ης Μαΐου και ευχόμενος στους συναδέλφους του βουλευτές να φροντίσουν τη χώρα. Θα σταματήσει να εκτελεί καθήκοντα βουλευτή έως ότου το δικαστήριο εκδώσει την ετυμηγορία του. Έχει στη διάθεσή του 15 ημέρες για να καταθέσει και να υποβάλει στοιχεία στο δικαστήριο για την υπεράσπισή του.

Εν τω μεταξύ, η Βουλή αναμένεται να εξετάσει τη συζήτηση για τον πρωθυπουργό και ενδεχομένως να εξετάσει άλλους υποψηφίους και επιλογές.

Οι διαδηλωτές οργισμένοι με την απόφαση συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο και κάποιοι πέταξαν πυροτεχνήματα και μικρές φωτοβολίδες. Γενικά, ωστόσο, η συγκέντρωση ήταν ειρηνική αλλά συγκινητική. Το Κόμμα Move Forward κέρδισε τις περισσότερες έδρες και τις περισσότερες λαϊκές ψήφους στις τελευταίες εκλογές στην Ταϊλάνδη, αλλά φαίνεται όλο και περισσότερο ότι η χαρισματική και δημοφιλής ηγέτης τους, Pita Limjaroenrat, δεν θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφείτε
Tanakorn Panyadee
Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.