Ανάλυση: Ο επόμενος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης εξακολουθεί να είναι αβέβαιος: Η άποψή μας για την τρέχουσα κατάσταση

Ταϊλάνδη-

Ο Pita Limjaroenrat, υποψήφιος πρωθυπουργός του Move Forward Party, λέει ότι εάν αυτός και το κόμμα του αποτύχουν να σχηματίσουν την επόμενη κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, θα δώσει την ευκαιρία στους εταίρους του στο συνασπισμό, το Pheu Thai Party.

Οι προηγούμενες ιστορίες μας:

Ο Pita Limjaroenrat, ο ηγέτης του Κόμματος Move Forward, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκείς ψήφους 375 από το κοινό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να αποτύχει στον πρώτο γύρο της πρωθυπουργικής ψηφοφορίας.

Αφού απέτυχε να πιέσει τον ηγέτη τους Πίτα Λιμζαροενράτ να γίνει Πρωθυπουργός, το Κόμμα Κίνησης Προς τα εμπρός σχεδιάζει τώρα να προτείνει ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση του άρθρου 272 του καταστατικού, το οποίο παρέχει στη Γερουσία την εξουσία να επιλέξει πρωθυπουργό.

Τώρα για την ενημέρωση μας:

Το απόγευμα του Σαββάτου (15 Ιουλίουth) Η Πίτα κυκλοφόρησε ένα βίντεο κλιπ στα social media. Είπε στο κλιπ, «Σας ευχαριστώ για τις 324 ψήφους ναι στο κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης και την εμπιστοσύνη σας στο να γίνω ο 30ος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, ειδικά για 13 ψήφους ναι από γερουσιαστές. Γνωρίζω ότι πολλοί από αυτούς τους γερουσιαστές έχουν αντιμετωπίσει σημαντική πίεση για την απόφασή τους να ψηφίσουν ναι και να ακούσουν τον κόσμο (το Κόμμα Move Forward έλαβε τις περισσότερες έδρες στις πρόσφατες εκλογές στην Ταϊλάνδη, με δεύτερο τον Pheu Thai). Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να ευχαριστήσω τους ανθρώπους που με στήριξαν και το Κόμμα Κίνησης Εμπρός. Λυπάμαι που δεν καταφέραμε ακόμα να σχηματίσουμε την επόμενη κυβέρνηση της Ταϊλάνδης».

«Είμαστε το νούμερο ένα κόμμα που πήρε τις περισσότερες ψήφους από τον λαό της Ταϊλάνδης στις γενικές εκλογές. Έχουμε ευθύνη απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους να σχηματίσουν την κυβέρνηση. Προσπαθήσαμε με κάθε δυνατό τρόπο να ακολουθήσουμε το πνεύμα της αληθινής δημοκρατίας για να σεβαστούμε τις ψήφους των πολιτών. Αυτός είναι ο αγώνας του Κόμματος Move Forward μαζί με 14 εκατομμύρια ψήφους από τον Ταϊλανδό για να αποδείξει ότι αυτές οι ψήφοι είναι το μέλλον της χώρας». Ο Πίτα συνέχισε στο βίντεο του.

Εν τω μεταξύ, οι υποψήφιοι πρωθυπουργός του κόμματος Pheu Thai είναι η κα Paetongtarn Shinawatra, κόρη του εξόριστου πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης Thaksin Shinawatra και ο κ. Srettha Thavisin. Υπήρχαν φήμες ότι ο Pheu Thai θα πρότεινε τον Srettha ως υποψήφιο εάν ο Pita δεν μπορούσε να σχηματίσει κυβέρνηση, αλλά ο Srettha ήταν μαμά σε αυτές τις φήμες, δηλώνοντας ότι ο Pheu Thai υποστηρίζει πλήρως τον Pita ως τον επόμενο πρωθυπουργό. Ο Pheu Thai έχει επίσης ως υποψήφιο τον Chaikasem Nitisiri, πρώην γενικό εισαγγελέα, αλλά είχε πρόσφατα προβλήματα υγείας και νοσηλεύτηκε τον Απρίλιο και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να είναι η βασική επιλογή αυτή τη στιγμή.

Το Pheu Thai είναι μέρος ενός συνασπισμού οκτώ κομμάτων που προσπαθεί να σχηματίσει τη νέα κυβέρνηση, με τη συντριπτική πλειοψηφία των μελών να προέρχονται από το Move Forward και το Pheu Thai.

Όταν τα ΜΜΕ της Ταϊλάνδης ρώτησαν τον κ. Srettha σχετικά με την κατάσταση όσον αφορά το ενδεχόμενο να τεθεί σε επίσημη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο για να γίνει πρωθυπουργός, είπε, «Δεν ξέρω τίποτα για αυτές τις φήμες. Δεν ήμουν στην πρόσφατη συνεδρίαση υπό την προεδρία της Pita. Παρακαλώ περιμένετε το τελικό συμπέρασμα από τη συμμαχία των οκτώ κομμάτων, στεκόμαστε πίσω από το τρέχον σχέδιο για την Pita Limjaroenrat ως υποψήφια πρωθυπουργό, σας ευχαριστώ».

Srettha Thavisin, υποψήφιος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Pheu.

Η επόμενη κοινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, 19 Ιουλίου, και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι το όνομα της Pita Limjaroenrat θα τεθεί για άλλη μια φορά για ψηφοφορία για να γίνει Πρωθυπουργός. Θα χρειαστεί 375 ναι για να γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός. Ωστόσο, είναι δύσκολο να δεις πολλούς γερουσιαστές ή κόμματα της αντιπολίτευσης να αλλάζουν την ψήφο τους σε ναι, εφόσον η Pita Limjaroenrat δεσμευτεί να τροποποιήσει (όχι να καταργήσει) τους νόμους Lese Majeste στην Ταϊλάνδη. Αυτό ήταν το κύριο σημείο εμπλοκής για εκείνους που αντιτίθεντο στο να γίνει ο Πίτα Πρωθυπουργός, αλλά έμεινε σταθερός στο να μην εγκαταλείψει αυτήν την υπόσχεση, δηλώνοντας ότι ήταν μέρος της προεκλογικής πλατφόρμας του Move Forward Party και με την απόρριψη αυτού του σημαντικού στοιχείου θα απογοητεύσουν και θα αναστατώσουν ένα σημαντικό μέρος της εκλογικής τους βάσης.

Ο Πίτα τόνισε συνεχώς ότι το κόμμα δεν σκοπεύει να καταργήσει το Lese Majeste αλλά να μειώσει τις ποινές και τις ποινές για πιθανή παραβίαση του νόμου, ώστε να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φιμώσει τις απόψεις των ανθρώπων. Επί του παρόντος, οι ποινές για συκοφαντική δυσφήμιση της βασιλικής οικογένειας μπορούν να επιφέρουν έως και δεκαπέντε χρόνια φυλάκιση, ακόμη και για απλή έκφραση αρνητικής γνώμης στο Διαδίκτυο.

Το Κόμμα Move Forward σχεδιάζει επίσης να υποβάλει νομοσχέδιο για την αφαίρεση της εξουσίας των γερουσιαστών, οι οποίοι διορίστηκαν από την πρώην στρατιωτική κυβέρνηση και δεν εκλέχθηκαν, για να ψηφίσουν για πρωθυπουργό. Αυτή είναι, ωστόσο, μια ανοδική μάχη και θα είναι δύσκολο να κερδίσει υποστήριξη για λένε οι περισσότεροι αναλυτές.

Μια άλλη πιθανότητα είναι ότι η μειοψηφική δύναμη στην κυβέρνηση προτείνει έναν υποψήφιο για να γίνει πρωθυπουργός, πιθανότατα ο Prawit Wongsuwan ή ο ηγέτης Bhumjaithai Anutin Charnvirakul. Ωστόσο, και οι δύο αρνήθηκαν, τουλάχιστον δημοσίως, ότι αυτό είναι μια πιθανότητα και παρά την πιθανότητα η διορισμένη Γερουσία να ψηφίσει θετικά για αυτούς τους υποψηφίους, ειδικά τον Prawit, το κοινό της Ταϊλάνδης πιθανότατα θα ήταν εξοργισμένο με αυτή την ενέργεια και λόγω της μειοψηφικής εξουσίας στην Θα ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να ψηφίσουμε νόμους, καθιστώντας ουσιαστικά αυτήν την κυβέρνηση κουτσή της πάπιας.

Μια άλλη πιθανή λύση που έχουν προτείνει ορισμένοι είναι ο συνασπισμός να συνεχίσει να προβάλλει το όνομα του Πίτα μέχρι τη λήξη της θητείας του Γερουσιαστή τον Μάιο του 2024. Ωστόσο, αναλυτές και στις δύο πλευρές του φάσματος απέρριψαν αυτή την επιλογή δηλώνοντας ότι ήταν υψίστης σημασίας να σχηματιστεί γρήγορα νέα κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Πίτα φάνηκε να προτείνει ότι αυτό δεν ήταν λύση νωρίτερα σήμερα, 15 Ιουλίου, τονίζοντας ότι ο γρήγορος σχηματισμός νέας κυβέρνησης ήταν κορυφαία προτεραιότητα.

Εν τω μεταξύ, ακτιβιστές υπέρ της δημοκρατίας και υποστηρικτές του Κόμματος Move Forward έχουν δεσμευτεί να συνεχίσουν να πιέζουν τους γερουσιαστές να «σεβαστούν τις ψήφους και τη φωνή του λαού» και έχουν κανονίσει πολλές διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένης μιας διαμαρτυρίας με αυτοκίνητο σε πολλά εξέχοντα σημεία της Μπανγκόκ αυτό το Σαββατοκύριακο.

Τέλος, ο Pita Limjaroenrat έχει πολλές νομικές υποθέσεις που εκκρεμούν σχετικά με την κατοχή μετοχών των μέσων ενημέρωσης που θα μπορούσαν ενδεχομένως να τον αποκλείσουν από το να γίνει πρωθυπουργός και έχουν γίνει ένα αυξανόμενο πρόβλημα καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ταϊλάνδης έχει δεσμευτεί να τις επανεξετάσει. Οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας εξοργίστηκαν και από αυτή την ενέργεια, υποστηρίζοντας ότι αυτός είναι απλώς ένας τρόπος για να αποφύγουν την αποδοχή της φωνής του λαού και να κάνουν τον Πίτα πρωθυπουργό.

Εμείς στα μέσα ενημέρωσης του TPN θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά αυτήν την ιστορία καθώς πλησιάζει η επόμενη ψηφοφορία στο Κοινοβούλιο.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφή
Tanakorn Panyadee
Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.