Το Τμήμα Ελέγχου Νοσημάτων επισκέπτεται το Soi Dog Foundation για να συνεργαστεί για την πρόληψη της λύσσας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Το Soi Dog Foundation ήταν περήφανο που καλωσόρισε τον Γενικό Διευθυντή του Τμήματος Ελέγχου Νοσημάτων Δρ. Tares Krassanairawiwong, μαζί με εκπροσώπους άλλων βασικών φορέων, στο καταφύγιό τους στο Mai Khao του Πουκέτ την περασμένη εβδομάδα. Η επίσκεψη ακολούθησε ένα εργαστήριο «Ανάπτυξη Δικτύου Λύσσας» στην πόλη του Πουκέτ την περασμένη εβδομάδα για να συζητηθεί η καθιέρωση του Πουκέτ ως η πρώτη χωρίς λύσσα επαρχία της Ταϊλάνδης.  

Στην κορυφή της ατζέντας ήταν το μεγάλης κλίμακας πρόγραμμα στείρωσης και εμβολιασμού της Soi Dog. Γνωστό ως CNVR (Catch, Neuter, Vaccinate, Return), το πρόγραμμα έχει δει περισσότερα από 950,000 αδέσποτα ζώα να στειρώνονται/στειρώνονται και να εμβολιάζονται από την ίδρυσή τους το 2003, καθιστώντας το το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο. Το πρόγραμμα συμβάλλει στη σταθερή μείωση του αδέσποτου πληθυσμού και στη μείωση της εξάπλωσης μεταδοτικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της λύσσας. 

Αρκετές κορυφαίες αρχές, συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τον Έλεγχο της Λύσσας (GARC), συμφωνούν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εξάλειψη της λύσσας στους ανθρώπους είναι η εξάλειψή της στους σκύλους. Ο εμβολιασμός του 70% των σκύλων σε μια περιοχή θα έχει ως αποτέλεσμα την εξάλειψη της λύσσας. 

Είναι παρόμοια κατάσταση με τη μείωση του πληθυσμού των αδέσποτων σκύλων. Η στείρωση του 80% των σκύλων σε μια περιοχή θα οδηγήσει σε συνεχή μείωση του αριθμού, εφόσον τηρείται ένα πρόγραμμα συντήρησης. Αυτό προβλέπεται ότι οι εμβολιασμένοι και στειρωμένοι σκύλοι αφήνονται στη θέση τους για να δημιουργηθεί ανοσία της αγέλης και να αποτραπεί η κατάληψη μιας περιοχής από νέα, μη στειρωμένα σκυλιά.

«Χρειάστηκε χρόνος για να δούμε μείωση του πληθυσμού των σκύλων στο νησί. Η Soi Dog εκτελεί ένα πρόγραμμα CNVR εδώ και 20 χρόνια», δήλωσε ο διευθυντής CNVR της Soi Dog στο Phuket, Dr. Nattanich Maneewong. «Τα στατιστικά δείχνουν ότι λειτουργεί. Καταγράφουμε δεδομένα για να παρακολουθούμε την πρόοδο, να σχεδιάζουμε εκ των προτέρων και να διασφαλίσουμε ότι το πρόγραμμα είναι όσο το δυνατόν πιο επιτυχημένο». 

Η συστηματική καταγραφή και η δέσμευση της κοινότητας είναι και τα δύο κρίσιμα για την αποτελεσματική εφαρμογή ενός προγράμματος μεγάλης κλίμακας όπως αυτό, βοηθώντας στον προσδιορισμό του αριθμού των μη στειρωμένων ζώων σε μια περιοχή και στο συντονισμό των επιχειρήσεων αναλόγως.  

Η επισκέπτρια αντιπροσωπεία έμαθε πώς αυτό λειτουργεί στην πράξη μέσω των 14 κινητών κλινικών αποστείρωσης της Soi Dog στη νότια Ταϊλάνδη και στην ευρύτερη Μπανγκόκ. Οι υπάλληλοι διάσωσης του ιδρύματος εντοπίζουν και πιάνουν αδέσποτα ζώα με τη βοήθεια τοπικών ταΐστρων. Αυτά τα ζώα στη συνέχεια στειρώνονται/στειρώνονται και εμβολιάζονται και γίνεται τατουάζ στο εσωτερικό των αυτιών τους για να υποδείξουν ότι έχουν περάσει από το πρόγραμμα. Μόλις αναρρώσουν από τη χειρουργική επέμβαση, τα ζώα επιστρέφουν με ασφάλεια στις επιμέρους περιοχές τους – η παρουσία τους εκεί βοηθά στην οικοδόμηση ανοσίας της αγέλης. 

Η επισκέπτρια αντιπροσωπεία ενημερώθηκε επίσης για τα άλλα προγράμματα του Soi Dog, όπως θεραπεία, ενημέρωση της κοινότητας, εκπαίδευση και υιοθεσία. Για να βοηθήσει τα αδέσποτα ζώα που έχουν ανάγκη, το Τμήμα Ελέγχου Νοσημάτων δώρισε ευγενικά κάποιο ιατρικό εξοπλισμό για χρήση στα επιτόπια νοσοκομεία του ιδρύματος. 

Όπως τονίστηκε στο εργαστήριο Ανάπτυξης Δικτύου Λύσσας, έχει καταγραφεί μόνο ένα κρούσμα λύσσας (σε σκύλο) στο Πουκέτ από τις αρχές του αιώνα – χάρη εν μέρει στο πρόγραμμα CNVR του Soi Dog – καθιστώντας την επαρχία επιλέξιμη για αξιολόγηση ως λύσσα - δωρεάν χώρο Εάν πετύχει, θα είναι η πρώτη από τις 77 επαρχίες της Ταϊλάνδης που θα αποκτήσει τέτοιο καθεστώς.

Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύεται με πλήρη άδεια και εξουσιοδότηση από τον οργανισμό ή τους οργανισμούς που αναφέρονται στο υλικό δημοσίων σχέσεων και στα μέσα TPN. Οι δηλώσεις, οι σκέψεις και οι απόψεις του οργανισμού που εμπλέκονται στο δελτίο τύπου είναι εξ ολοκλήρου δικές τους και ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του TPN media και του προσωπικού του.

Εγγραφή
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.