Το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης επιλέγει με επιτυχία Πρόεδρο της Βουλής

Εθνική -

Επιλέχθηκε ο Wan Muhamad Noor Matha από το Prachachart Party παμψηφεί να γίνει πρόεδρος της Βουλής του κοινοβουλίου της Ταϊλάνδης.

Την Τρίτη 4 Ιουλίου, τα 500 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων συνήλθαν στη Βουλή για να επιλέξουν τον πρόεδρο της Βουλής και τους δύο αντιπροέδρους. Το Κοινοβούλιο είχε εγκαινιαστεί επίσημα το προηγούμενο βράδυ από την Αυτού Βασιλική Μεγαλειότητα The King και Her Royal Majesty The Queen.

Μετά από μια μακρά περίοδο διαμάχης μεταξύ των δύο βασικών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού Move Forward και Pheu Thai, οι δυο τους τελικά κατέληξαν σε συμφωνία ότι θα ψήφιζαν τον Wan Muhamad ως κύριο Πρόεδρο της Βουλής. Αυτό έγινε ως συμβιβασμός, καθώς κανένα κόμμα δεν θα υποχωρούσε αρχικά στο να επιτρέψει στον δικό του υποψήφιο να είναι Πρόεδρος της Βουλής, ένας σημαντικός ρόλος υπεύθυνος για τη νομοθετική διαδικασία στο Κοινοβούλιο.

Ο Wan Muhamad ήταν ομιλητής στο παρελθόν και είναι ένας από τους πιο εξέχοντες μουσουλμάνους πολιτικούς στην Ταϊλάνδη, με καταγωγή από τη Yala στο Deep South κοντά στη Μαλαισία. Είναι 79 ετών, γεννημένος στις 11 Μαΐου 1944 και έχει ιστορία δίκαιου και αμερόληπτου, γι' αυτό όλα τα μέρη συμφώνησαν τελικά να τον προτείνουν για να επιλύσει τη διαμάχη σχεδόν επτά εβδομάδων σχετικά με το ποιος θα αναλάβει το ρόλο του Προέδρου της Βουλής.

Ως αποτέλεσμα, ο Wan Muhamad επιλέχθηκε ως ο νέος Πρόεδρος της Βουλής μετά από ψηφοφορία χωρίς αντίπαλο. Αργότερα ευχαρίστησε το Κοινοβούλιο στον λογαριασμό του στο Facebook λέγοντας: «Θα εκπληρώσω τα καθήκοντά μου με πολιτική ουδετερότητα και θα τηρήσω ταπεινά τις οδηγίες που έδωσε η Αυτού Μεγαλειότητα ο Βασιλιάς, όπως δόθηκε στα μέλη της 26ης Βουλής στις 3 Ιουλίου».

Ο Wan Muhamad είναι ιδρυτής της ομάδας Wahdah, ενός μικρού λόμπι μουσουλμάνων πολιτικών από τη Νότια Ταϊλάνδη. Ασχολείται με την πολιτική της Ταϊλάνδης για δεκαετίες και έχει επίσης ρόλους όπως Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Υπουργός Εσωτερικών, Υπουργείο Μεταφορών και άλλοι εξέχοντες ρόλοι. Πολλά από αυτά ήταν υπό την κυβέρνηση του εξόριστου πλέον και αμφιλεγόμενου πρώην πρωθυπουργού Ταξίν Σιναουάτρα.

Θεωρείται ένθερμος υποστηρικτής της δημοκρατίας ειδικά τα τελευταία χρόνια και έχει επαινεθεί για τις δηλώσεις του πρόσφατα κατά των πραξικοπημάτων και τα τελευταία εννέα χρόνια ουσιαστικά στρατιωτικού ελέγχου της Χούντας που αρχικά ηγήθηκε σε πραξικόπημα από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Prayut Chan-O-Cha.

Το επόμενο βήμα μετά την επιλογή του Προέδρου της Βουλής είναι να οριστεί μια ημερομηνία στο Κοινοβούλιο για την ψηφοφορία για Πρωθυπουργό, κάτι που σίγουρα θα είναι κάτι που πρέπει να παρακολουθούμε και μια εκδήλωση που θα καλύψουμε στενά εδώ στα μέσα ενημέρωσης του TPN τις επόμενες εβδομάδες. Είναι πιθανό να συμβεί στις ή γύρω στις 13 Ιουλίου.

Από την ώρα του Τύπου στη 1:00 μ.μ. η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους της Βουλής βρίσκεται σε εξέλιξη και θα ενημερωθεί όταν ολοκληρωθεί.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφείτε
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.