Η αισιόδοξη Πίτα της Ταϊλάνδης για πρωθυπουργό συνεχίζει να παρεμποδίζεται από τη διαμάχη σχετικά με τη συμμετοχή στα ΜΜΕ

ΦΩΤΟ: Pita Limjaroenrat - พิธา ลิ้มเจริญรัตน์

Εθνική -

Ο Pita Limjaroenrat, ο ηγέτης και υποψήφιος πρωθυπουργός του Κόμματος Move Forward, βρίσκεται επί του παρόντος υπό έρευνα σχετικά με την υποτιθέμενη συμμετοχή του στην iTV Plc. Εάν αυτοί οι ισχυρισμοί αποδειχθούν αληθινοί, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό του από την ανάληψη της θέσης του Πρωθυπουργού και την επακόλουθη απαγόρευση της ενασχόλησης με την πολιτική.

Αν και η εκλογική επιτροπή απέρριψε πρόσφατα αρκετές υποθέσεις Όσον αφορά συγκεκριμένα την κατοχή των μετοχών, το ζήτημα τώρα είναι εάν ο Πίτα έθεσε συγκεκριμένα υποψηφιότητα για πρωθυπουργός, ενώ εν γνώσει τους είχε τις μετοχές και την κατανόηση ότι θα μπορούσαν να τον αποκλείσουν από την ιδιότητα του πρωθυπουργού, κάτι που θα μπορούσε να έχει ακόμη και ποινή φυλάκισης εάν καταδικαστεί.

Η υπόθεση της εταιρείας μέσων ενημέρωσης της Pita ήρθε στο φως αφού ένα μέλος της πρώην κυβέρνησης, ο Ruangkrai Leekitwattana, κατέθεσε αναφορά στην Εκλογική Επιτροπή (EC) καλώντας την να ξεκινήσει έρευνα για την κατοχή της Pita 42,000 μετοχών iTV, μιας εταιρείας μέσων ενημέρωσης που έχει έχει ανασταλεί από τη διαπραγμάτευση και οι μετοχές της έχουν διαγραφεί από το Χρηματιστήριο της Ταϊλάνδης για περίπου δεκαπέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το σύνταγμα της Ταϊλάνδης, οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να κατέχουν μετοχές σε εταιρείες μέσων ενημέρωσης. Αυτό είναι επίσης μέρος του καταστατικού του Move Forward Party.

Τώρα, εγείρονται ερωτήματα και από τις δύο πλευρές γύρω από τις μετοχές των μέσων ενημέρωσης (όσοι υποστηρίζουν και αντιτίθενται στον Πίτα στην ανάληψη της πρωθυπουργικής θέσης).

Όσοι υποστηρίζουν την Pita είπαν ότι το καθεστώς του iTV δεν είναι ξεκάθαρο καθώς το καθεστώς του εξετάζεται στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο. Επίσης, ο Πίτα, στην πραγματικότητα, κατείχε τις μετοχές του iTV ως κληρονόμος του αείμνηστου πατέρα του και είχε ήδη μεταβιβάσει τέτοιες μετοχές στους συγγενείς του για να αποφύγει «μελλοντικές επιπλοκές», σύμφωνα με την εξήγησή του.

Επιπλέον, αρκετές δηλώσεις που φαίνεται να είναι αντικρουόμενες σχετικά με τη λειτουργία του iTV ήρθαν πρόσφατα στο φως, με αποτέλεσμα τα μέλη του Move Forward Party να πιστέψουν ότι ορισμένα άτομα προσπαθούν συγκεκριμένα να επανεκκινήσουν την εταιρεία ως τρόπο να εμποδίσουν την Pita να θέσει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός.

Ωστόσο, όσοι αντιτίθενται στον Πίτα λένε ότι τέτοιες κινήσεις δεν έχουν αντίκτυπο, καθώς έχει ήδη παραβιάσει το νόμο κατέχοντας μετοχές του iTV προτού εγγραφεί για υποψηφιότητα για πρωθυπουργό και ισχυριζόμενος ότι ήξερε συγκεκριμένα ότι αυτό ήταν αποκλεισμός.

Ο Ruangkrai Leekitwattana, ένα από τα πρώτα άτομα που υπέβαλε καταγγελία, επεσήμανε επίσης ότι το iTV συνεχίζει τεχνικά τις λειτουργίες του στα μέσα ενημέρωσης μέχρι σήμερα παρά την εκκρεμή νομική του υπόθεση. Ωστόσο, αυτό το σημείο συζητείται καθώς η εταιρεία λειτουργεί μόνο τεχνικά, αλλά δεν φαίνεται να είναι πλήρως λειτουργική λόγω των συνεχιζόμενων νομικών μέτρων.

Το αποτέλεσμα της έρευνας θα έχει σημαντικές επιπτώσεις για την υποψηφιότητα του Πίτα και το πολιτικό μέλλον της Ταϊλάνδης.

Το Κόμμα Move Forward κέρδισε τις περισσότερες βουλευτικές έδρες στις πιο πρόσφατες εκλογές στην Ταϊλάνδη και ως εκ τούτου ο Πίτα δήλωσε ξεκάθαρα την πρόθεσή του να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός. Αλλά αυτό χρειάζεται έναν σημαντικό συνασπισμό ψήφων, συμπεριλαμβανομένης της μη εκλεγμένης γερουσίας που ορίστηκε από τη Χούντα, για να γίνει αυτή τη στιγμή.

Ωστόσο, αυτό το εμπόδιο, μαζί με τη διατήρηση του συνασπισμού ενωμένο, θα έρθει αργότερα, εάν ο Πίτα μπορέσει να αντιμετωπίσει με επιτυχία την τρέχουσα πρόκληση της κοινής χρήσης των μέσων ενημέρωσης. Εάν ο Πίτα αποκλειστεί ως Πρωθυπουργός, είναι το μόνο μέλος του Move Forward που ορίστηκε επίσημα και αυτό ουσιαστικά θα σήμαινε ότι ο επόμενος πρωθυπουργός θα πρέπει να προέρχεται από διαφορετικό κόμμα, ανεξάρτητα από το Move Forward που θα κερδίσει τις περισσότερες έδρες βουλευτή.

Προς το παρόν, όλοι συνεχίζουν να περιμένουν και να παρακολουθούν όσο η Εκλογική Επιτροπή εξετάζει τις κατηγορίες και τις πληροφορίες και τα επόμενα βήματα, όποτε αυτό συμβαίνει.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και να λαμβάνετε όλα τα νέα μας με ένα καθημερινό e-mail χωρίς spam Κάντε κλικ εδώ! Ή, εισάγετε το e-mail σας παρακάτω!

Εγγραφείτε
Tanakorn Panyadee
Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.