Γνώμη: Κανείς δεν κέρδισε μετά την πρόσφατη καταστροφή για την απόδειξη εμβολίου Covid-19 για την είσοδο στην Ταϊλάνδη

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ταϊλάνδη κυριαρχούν τις τελευταίες τρεις ή τέσσερις ημέρες από ένα κύριο θέμα -απαιτούμενη τεκμηρίωση απόδειξης ύπαρξης εμβολίου Covid-19 για την είσοδο στην Ταϊλάνδη.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, το κύριο ζήτημα ήταν η ξαφνική αλλαγή σε πολλούς ταξιδιώτες και στη συνέχεια η συνεχής αλλαγή κανόνων και οδηγιών το περασμένο Σαββατοκύριακο που προκάλεσε εκτεταμένη σύγχυση και απογοήτευση από τους ταξιδιώτες.

Στο τέλος, όπως φαίνεται εδώ, η απαίτηση τεκμηρίωσης καταργήθηκε, αλλά όχι νωρίτερα, πιθανότατα προκαλώντας πολλούς ταξιδιώτες να ακυρώσουν εντελώς τα ταξίδια τους και εκτεταμένες ζημιές στην τουριστική βιομηχανία.

Η απαίτηση εισήχθη αρχικά επειδή οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ταϊλάνδης, με επικεφαλής τον υπουργό Δημόσιας Υγείας Anutin Charnvirakul, ήθελαν να «μην κάνουν διακρίσεις» σε καμία χώρα όσον αφορά την εισαγωγή περιορισμών για τον Covid. Αυτό ήταν, για να είμαστε πιο ακριβείς, ότι δεν ήθελε να κάνει διακρίσεις σε βάρος της Κίνας για να αποφύγει πιθανά πολιτικά ζητήματα.

Κίνα, φυσικά, άνοιξε ξανά τα σύνορά της για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια αυτή την εβδομάδα, επιτρέποντας στον τουρισμό και τους επισκέπτες να ρέουν ξανά. Αυτά είναι καλά νέα για την τουριστική βιομηχανία, καθώς η Κίνα αποτελεί περίπου το τριάντα τοις εκατό των συνολικών επισκεπτών στην Ταϊλάνδη από την περίοδο πριν από τον Covid, τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε χώρα.

Ωστόσο, με αυτήν την επαναλειτουργία προέκυψαν ανησυχίες για πιθανή αναζωπύρωση του Covid-19 λόγω του ότι η Κίνα υφίσταται επί του παρόντος το πρώτο της μεγάλο εκτεταμένο ξέσπασμα μετά την άρση του Covid Zero. Πολλές δυτικές χώρες έθεσαν συγκεκριμένους περιορισμούς κατά των Κινέζων τουριστών ως προληπτικό μέτρο για τον κορωνοϊό, γεγονός που έκανε την κινεζική κυβέρνηση να απαντήσει οργισμένα. Η Ταϊλάνδη ήθελε απεγνωσμένα να αποφύγει αυτό το ζήτημα, ενώ εξακολουθεί να ηρεμεί τους νευρικούς πολίτες σχετικά με ένα πιθανό νέο κύμα του Covid.

Στο τέλος, ωστόσο, η προσπάθεια κατευνασμού μιας χώρας με πολύ σύντομη προειδοποίηση κατέληξε να εκνευρίζει και να εξοργίζει σχεδόν όλους τους άλλους λόγω της ξαφνικής εφαρμογής των νέων απαιτήσεων Covid για όλους με προειδοποίηση δύο ημερών.

Οι ελαχιστοποιητές στο διαδίκτυο στα σχόλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έκαναν δηλώσεις όπως "Είναι μόνο μια απαίτηση απόδειξης εμβολίου" ή "Απλώς πάρτε το εμβόλιο", αλλά αυτό απέτυχε να αντιμετωπίσει ότι η ανακοίνωση έγινε μόνο με προειδοποίηση λίγων ημερών και μόνο μέσω της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης , αποφεύγοντας επίσημες ανακοινώσεις από τη Βασιλική Εφημερίδα ή την Αρχή Τουρισμού της Ταϊλάνδης. Εάν ένας ταξιδιώτης δεν παρακολουθούσε στενά τα ταϊλανδικά μέσα ενημέρωσης, κάτι που η συντριπτική πλειοψηφία δεν το κάνει, δεν θα είχε ιδέα για τις νέες απαιτήσεις. Πράγματι, προέκυψαν αναφορές πολλών μπερδεμένων ταξιδιωτών που απορρίφθηκαν να επιβιβαστούν στις πτήσεις τους επειδή δεν είχαν ή δεν γνώριζαν ότι έπρεπε να έχουν τεκμηρίωση σχετικά με τον Covid. Πολλοί εμβολιάστηκαν αλλά δεν είχαν αποδείξεις μαζί τους.

Καθώς το βάρος της απόδειξης των απαιτήσεων τέθηκε αποκλειστικά στις αεροπορικές εταιρείες την τελευταία στιγμή, με την αλλαγή κανόνων και κανονισμών, αυτό απλώς πρόσθεσε περαιτέρω τη σύγχυση και τη μαζική ασυνέπεια με τους ταξιδιώτες να είναι το θύμα.

Στο τέλος, η Ταϊλάνδη πήρε πιθανώς τη σωστή απόφαση και ήρε τις απαιτήσεις τεκμηρίωσης εμβολίων, αλλά κανείς δεν κέρδισε από αυτή την καταστροφή. Όχι η Ταϊλάνδη, της οποίας η εικόνα και η φήμη από τους τουρίστες καταστράφηκαν με το ξαφνικό flip flopping και την ανατροπή. Όχι τουρίστες, πολλοί από τους οποίους έμειναν με πικρή γεύση από την κατάσταση και πολλοί που ακυρώθηκαν τα ονειρεμένα τους ταξίδια είτε μόνοι τους είτε λόγω των αεροπορικών εταιρειών που τους απέρριψαν από την επιβίβαση. Ούτε καν η Κίνα, καθώς ολόκληρη η εκδήλωση έριξε ένα σκοτεινό σύννεφο πάνω από αυτό που θα έπρεπε να ήταν θετικό, η επιστροφή τους στην Ταϊλάνδη μετά από τρία χρόνια.

Θα αντληθούν διδάγματα από αυτή τη μαζική σύγχυση των τελευταίων ημερών; Αυτό μένει να φανεί, αλλά με βάση τα προηγούμενα ρεκόρ, είναι απίθανο.
Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφείτε
Tanakorn Panyadee
Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.