Πάνω από 100 καθημερινοί θάνατοι παιδιών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 

Ο σιωπηλός δολοφόνος: περισσότεροι από 100 καθημερινοί θάνατοι παιδιών κάτω των πέντε ετών που συνδέονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό.

Νέα ανάλυση της UNICEF αποκαλύπτει τον εντυπωσιακό αντίκτυπο του τοξικού αέρα σε εκατομμύρια παιδιά, προτρέποντας την άμεση δράση για την προστασία της υγείας και του μέλλοντός τους

Μπανγκόκ, 6 Φεβρουαρίου 2025 – Καθώς η πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, η Μπανγκόκ, αντιμετωπίζει ανθυγιεινά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οδηγώντας σε κλείσιμο σχολείων και εκτεταμένες ανησυχίες για την υγεία, η τελευταία ανάλυση της UNICEF ρίχνει φως στις καταστροφικές επιπτώσεις του τοξικού αέρα στα παιδιά σε όλη την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία κορυφώνεται σε πολλά μέρη της περιοχής κατά τη διάρκεια της ξηρής περιόδου από τώρα έως τον Απρίλιο, συνδέεται με περισσότερους από 100 θανάτους σε παιδιά κάτω των πέντε ετών κάθε μέρα.

Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι όλα τα παιδιά στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό – 500 εκατομμύρια παιδιά συνολικά – ζουν σε χώρες με ανθυγιεινά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλείται από στερεά καύσιμα που χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα και τη θέρμανση, συνδέεται με περισσότερους από τους μισούς θανάτους που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση σε παιδιά κάτω των πέντε ετών. Εν τω μεταξύ, 325 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες όπου τα μέσα ετήσια επίπεδα σωματιδίων (PM2.5) υπερβαίνουν τα επίπεδα των κατευθυντήριων γραμμών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περισσότερο από πέντε φορές και 373 εκατομμύρια ζουν σε χώρες με ανθυγιεινά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου (NO91). Επιπλέον, το 453 τοις εκατό των παιδιών στην περιοχή - 2.5 εκατομμύρια - ζουν σε χώρες όπου η ρύπανση από το όζον υπερβαίνει τα επίπεδα των κατευθυντήριων γραμμών του ΠΟΥ. Σχεδόν το ήμισυ των ΑΣXNUMX σε χώρες με τα υψηλότερα επίπεδα αυτού του ρύπου, προήλθε από την καύση ορυκτών καυσίμων, καυσίμων βιομάζας και γεωργικών αποβλήτων, τα οποία επίσης δημιουργούν τα αέρια του θερμοκηπίου που οδηγούν στην κλιματική αλλαγή.

«Κάθε αναπνοή έχει σημασία, αλλά για πάρα πολλά παιδιά κάθε αναπνοή μπορεί να βλάψει», δήλωσε ο Τζούν Κουνούγκι, Περιφερειακός Διευθυντής της UNICEF για την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό. «Ο αέρας που αναπνέουν, σε μια εποχή που το σώμα και το μυαλό τους αναπτύσσονται ακόμη, περιέχει πολύ συχνά ανθυγιεινά επίπεδα ρύπανσης που μπορεί να περιλάβουν την ανάπτυξή τους, να βλάψουν τους πνεύμονές τους και να βλάψουν τη γνωστική τους ανάπτυξη».

Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με σχεδόν έναν στους τέσσερις θανάτους παιδιών κάτω των πέντε ετών στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό και μπορεί να επηρεάσει κάθε στάδιο της ζωής ενός παιδιού. Ξεκινά από τη μήτρα με κινδύνους πρόωρου τοκετού και χαμηλού βάρους γέννησης. Η βλάβη συνεχίζεται στην πρώιμη παιδική ηλικία, καθώς τα μικρά παιδιά αναπνέουν πιο γρήγορα και είναι πιο κοντά σε ρύπους στο επίπεδο του εδάφους όπως τα καυσαέρια των οχημάτων, καθιστώντας τα πιο ευάλωτα στο άσθμα, τη βλάβη των πνευμόνων και τις αναπτυξιακές καθυστερήσεις. Η απειλή είναι συχνά χειρότερη για τα παιδιά χαμηλού εισοδήματος που ζουν κοντά σε εργοστάσια ή αυτοκινητόδρομους, όπου η έκθεση στη ρύπανση είναι μεγαλύτερη. Με την πάροδο του χρόνου, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να τροφοδοτήσει σιωπηλά χρόνιες ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, θέτοντας σε κίνδυνο το μέλλον των παιδιών.

Το τίμημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ξεπερνά κατά πολύ την υγεία των παιδιών – καταπονεί τα ήδη καταπονημένα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αυξάνει το κόστος και διαταράσσει τη μάθηση και την παραγωγικότητα. Οι απουσίες από το σχολείο λόγω ασθένειας, η παρεμπόδιση της εγκεφαλικής ανάπτυξης και ο κίνδυνος κλεισίματος των σχολείων περιορίζουν τις δυνατότητες των παιδιών, ενώ οι γονείς που φροντίζουν άρρωστα παιδιά χάνουν εισόδημα. Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι συγκλονιστικές: η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι το 2019, η ατμοσφαιρική ρύπανση από PM2.5 προκάλεσε πρόωρους θανάτους και ασθένειες που κόστισαν στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό 9.3 τοις εκατό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ), που ισοδυναμεί με περισσότερα από 2.5 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Η UNICEF προτρέπει τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις, τον τομέα της υγείας, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς να αντιμετωπίσουν επειγόντως τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στα παιδιά για τα παιδιά στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό, πιο συγκεκριμένα: 

  • Οι κυβερνήσεις πρέπει να ηγηθούν ενισχύοντας τις κλιματικές και περιβαλλοντικές πολιτικές, τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και την επιβολή των προτύπων ποιότητας του αέρα που είναι ευθυγραμμισμένα με τον ΠΟΥ για την προστασία της υγείας των παιδιών.
  • Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υιοθετούν καθαρές τεχνολογίες, να μειώνουν τις εκπομπές και να διασφαλίζουν ότι οι πρακτικές και τα προϊόντα τους δίνουν προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία των παιδιών.
  • Ο τομέας της υγείας θα πρέπει να λάβει μέτρα για τη βελτίωση της ανίχνευσης και της θεραπείας και να υιοθετήσει βιώσιμες, μηδενικές λειτουργίες.
  • Οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί πρέπει να διαδραματίσουν κρίσιμο ρόλο στην ευαισθητοποίηση, την υποστήριξη για καθαρότερα περιβάλλοντα και την ενδυνάμωση των νέων να αναλάβουν δράση.

Η UNICEF συνεργάζεται με κυβερνήσεις, επιχειρήσεις, συστήματα υγείας και κοινότητες σε όλη την Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό για την προστασία των παιδιών από τις καταστροφικές συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Οι βασικές πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν:

  • Υπερασπίζοντας πολιτικές για το κλίμα και το περιβάλλον που δημιουργούν έναν πιο καθαρό, πιο βιώσιμο κόσμο για τα παιδιά.
  • Εφαρμογή προγραμμάτων που μειώνουν την έκθεση των παιδιών στην οικιακή ατμοσφαιρική ρύπανση με λύσεις όπως εξαερισμός καμινάδας και καθαρότερα συστήματα θέρμανσης.
  • Βελτίωση της παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα και της δημόσιας αναφοράς μέσω πρωτοβουλιών όπως η εγκατάσταση αισθητήρων σε προσιτές τιμές.
  • Ενίσχυση συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης για την αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με τη ρύπανση και επένδυση σε καθαρότερα συστήματα διαχείρισης ιατρικών αποβλήτων.
  • Συνεργασία με τις κοινότητες και ενδυνάμωση των νέων ως υποστηρικτών του καθαρού αέρα για την ευαισθητοποίηση, την παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα και την προώθηση ισχυρότερων πολιτικών.

«Η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης θα οδηγήσει σε τεράστιες βελτιώσεις στην υγεία, την εκπαίδευση και την ευημερία των παιδιών, με κυματιστικές επιπτώσεις σε ολόκληρες κοινωνίες και οικονομίες», τόνισε ο Kunugi. «Οι λύσεις υπάρχουν, και το συλλογικό μας μέλλον εξαρτάται από την εφαρμογή τους».

Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου που δημοσιεύεται με πλήρη άδεια και εξουσιοδότηση από τον οργανισμό ή τους οργανισμούς που αναφέρονται στο υλικό δημοσίων σχέσεων και στα μέσα TPN. Οι δηλώσεις, οι σκέψεις και οι απόψεις του οργανισμού που εμπλέκονται στο δελτίο τύπου είναι εξ ολοκλήρου δικές τους και ενδέχεται να μην αντιπροσωπεύουν απαραίτητα εκείνες του TPN media και του προσωπικού του.

Εγγραφή
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για πέντε χρόνια. Ειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση μεταξύ ταϊλανδέζικου στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ δημοσιογράφων και αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.