Ταϊλάνδη-
Η Ταϊλάνδη έχει ξεκινήσει μια σημαντική αναβάθμιση στην υποδομή των αεροδρομίων της με την εισαγωγή ενός αυτοματοποιημένου συστήματος βιομετρικής αναγνώρισης σε έξι από τα μεγάλα αεροδρόμιά της. Αυτό το τεχνολογικό άλμα στοχεύει να βελτιώσει την άνεση, την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των επιβατών, μεταμορφώνοντας την ταξιδιωτική εμπειρία για εκατομμύρια επισκέπτες και ντόπιους.
Το βιομετρικό σύστημα, το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, είναι πλέον λειτουργικό στα αεροδρόμια Suvarnabhumi, Don Mueang, Chiang Mai, Mae Fah Luang-Chiang Rai, Phuket και Hat Yai. Σχεδιασμένη για τον εξορθολογισμό του ταξιδιού των επιβατών, αυτή η πρωτοβουλία ξεκίνησε για τους εγχώριους ταξιδιώτες την 1η Νοεμβρίου 2024 και επεκτάθηκε σε επιβάτες εξωτερικού από την 1η Δεκεμβρίου 2024. Τα Αεροδρόμια της Ταϊλάνδης (AOT) κυκλοφόρησαν αυτό το σύστημα με στόχο τη μείωση του χρόνου για επαλήθευση προσωπικής ταυτότητας σε διάφορα σημεία ελέγχου από τρία λεπτά έως μόνο ένα.
Οι επιβάτες μπορούν να εγγραφούν στο βιομετρικό σύστημα είτε σε γκισέ check-in αεροπορικών εταιρειών είτε σε περίπτερα αυτοεξυπηρέτησης check-in. Στο γκισέ, το προσωπικό της αεροπορικής εταιρείας θα βοηθήσει να αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του επιβάτη μαζί με τις πληροφορίες του ταξιδιωτικού του εγγράφου, δημιουργώντας ένα ψηφιακό διακριτικό. Εναλλακτικά, οι επιβάτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα περίπτερα επιλέγοντας την αεροπορική τους εταιρεία, συναινώντας στην εγγραφή δεδομένων προσώπου και, στη συνέχεια, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία check-in για να λάβουν κάρτα επιβίβασης. Μετά την εγγραφή, τα βιομετρικά δεδομένα των ταξιδιωτών διευκολύνουν ένα απρόσκοπτο ταξίδι μέσω αποσκευών, ελέγχων ασφαλείας και επιβίβασης χωρίς την ανάγκη επανειλημμένης υποβολής διαβατηρίων ή καρτών επιβίβασης. Ωστόσο, το σύστημα είναι προαιρετικό και όσοι ενδιαφέρονται για το απόρρητο των δεδομένων δεν θα αναγκαστούν να το χρησιμοποιήσουν.
Τα κύρια οφέλη περιλαμβάνουν:
– Ενισχυμένη ασφάλεια: Η αναγνώριση προσώπου μειώνει τον κίνδυνο απάτης ταυτότητας και μη εξουσιοδοτημένης πρόσβασης.
– Αποδοτικότητα: Μικρότερες ουρές και ταχύτεροι χρόνοι επεξεργασίας σε διάφορα σημεία.
– Καλύτερη εμπειρία επιβατών: Περισσότερος χρόνος για ψώνια, φαγητό ή χαλάρωση στο αεροδρόμιο.
Ωστόσο, υπάρχουν προκλήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη:
– Ανησυχίες περί απορρήτου: Παρά τις διαβεβαιώσεις ότι τα βιομετρικά δεδομένα διαγράφονται 48 ώρες μετά από κάθε ταξίδι, οι ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και το απόρρητο εξακολουθούν να υφίστανται. Όπως αναφέρθηκε, το σύστημα είναι προαιρετικό και όσοι ενδιαφέρονται έντονα μπορούν να επιλέξουν αντί αυτού να χρησιμοποιήσουν κάρτες επιβίβασης σε στυλ παλιάς σχολής. Επιπλέον, ορισμένοι ηλικιωμένοι επιβάτες είχαν ανησυχίες ότι το σύστημα μπορεί να είναι δύσκολο για όσους δεν είναι τεχνικά καταρτισμένοι, αλλά το προσωπικό του αεροδρομίου έχει υποσχεθεί να δείξει σε αυτά τα άτομα πόσο εύκολο και ανώδυνο είναι.
– Προσαρμογή: Οι ταξιδιώτες και το προσωπικό του αεροδρομίου πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα τεχνολογία, η οποία θα μπορούσε αρχικά να οδηγήσει σε κάποιους λειτουργικούς λόξυγκας.
Τα σχόλια από το κοινό και τους ειδικούς του κλάδου ήταν γενικά θετικά, με πολλούς να εκτιμούν τους μειωμένους χρόνους αναμονής και τα ενισχυμένα μέτρα ασφαλείας. Τα αεροδρόμια παρουσιάζουν αύξηση στη ροή επιβατών, με τον αριθμό των διεθνών επιβατών να αυξάνεται κατά 34.82% την περίοδο που προηγήθηκε της κυκλοφορίας του συστήματος.
Ο Πρόεδρος της Airports of Thailand (AOT) Kirati Kitmanawat τόνισε ότι αυτός ο εκσυγχρονισμός ευθυγραμμίζεται με το όραμα της AOT να είναι ένας φορέας εκμετάλλευσης αεροδρομίων παγκόσμιας κλάσης, εστιάζοντας στη βελτίωση της εμπειρίας των ταξιδιωτών και της λειτουργικής αποτελεσματικότητας.
Με αυτό το βιομετρικό σύστημα σε ισχύ, η Ταϊλάνδη όχι μόνο στοχεύει να βελτιώσει τις υπηρεσίες αεροδρομίου της, αλλά και τοποθετείται ως ηγέτης στην ταξιδιωτική τεχνολογία στη Νοτιοανατολική Ασία.
Έχουμε καλύψει προηγουμένως αυτό το βιομετρικό σύστημα εδώ.