Μελέτη δείχνει ότι η κάνναβη βοηθά στη μείωση της εξάρτησης από πιο επιβλαβή ναρκωτικά, λέει ο κοσμήτορας του πανεπιστημίου Rangsit

Εθνική -

Στις 16 Ιουνίου 2024, ο καθηγητής Panthep Puapongphan, Πρύτανης του Κολλεγίου Ανατολικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Rangsit, σχολίασε τις προσπάθειες επαναταξινόμησης της κάνναβης ως παράνομου ναρκωτικού από ορισμένα μέρη. 

Ο καθηγητής Panthep προειδοποίησε ότι μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει τα προβλήματα με τα ναρκωτικά αντί να τα ανακουφίσει. Τόνισε ότι η κάνναβη έχει βοηθήσει τα άτομα να σταματήσουν περισσότερες επιβλαβείς ουσίες όπως η μεθαμφεταμίνη και η ηρωίνη.

Υποστηρίζοντας το επιχείρημά του, Ο καθηγητής Panthep είχε προηγουμένως αναφερθεί σε ισχυρισμούς που συνδέουν την αποποινικοποίηση της κάνναβης με την αύξηση των ψυχιατρικών ασθενών. Υποστήριξε ότι τα δεδομένα που συγκρίνουν τις περιόδους μετά την αποποινικοποίηση με το έτος αποκλεισμού του 2021 είναι παραπλανητικά, καθώς οι διακυμάνσεις στις ψυχιατρικές περιπτώσεις οφείλονταν στην πανδημία COVID-19 και όχι στη χρήση κάνναβης. 

Ο καθηγητής Panthep τόνισε ότι η επαναταξινόμηση της κάνναβης θα μπορούσε να αφαιρέσει ένα κρίσιμο εργαλείο για την καταπολέμηση του σοβαρού εθισμού στα ναρκωτικά. Αποτελέσματα της Εθνικής Επιδημιολογικής Έρευνας για το Αλκοόλ και τις Συναφείς Καταστάσεις δείχνουν ότι η κάνναβη είναι λιγότερο εθιστική από το αλκοόλ και τον καπνό, με μόνο 9% πιθανότητα εθισμού σε σύγκριση με 15% για το αλκοόλ και 32% για τον καπνό. 

Επιπρόσθετα, μια καναδική μελέτη του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Harm Reduction Journal ερεύνησε 3,110 άτομα και διαπίστωσε ότι το 83.7% έκανε χρήση κάνναβης για να μειώσει την εξάρτηση από οπιοειδή, αλκοόλ, καπνό και άλλα ναρκωτικά. Η μελέτη αποκάλυψε ότι το 50% χρησιμοποιούσε κάνναβη για να μειώσει τη χρήση διεγερτικών, το 31% για να μειώσει τη χρήση οπιοειδών και το 25% για να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ. 

Μια άλλη μελέτη από το American Journal of Public Health το 2024 ανέφερε ότι το 25% των χρηστών κάνναβης στο Βανκούβερ τη χρησιμοποιούσε για να μειώσει τη χρήση πιο επικίνδυνων ναρκωτικών, με το 50% να μειώνει τη χρήση διεγερτικών και το 31% τη χρήση οπιοειδών. 

Η Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τα ναρκωτικά και το έγκλημα ανέφερε το 2020 ότι μεταξύ των 284 εκατομμυρίων παγκόσμιων χρηστών ναρκωτικών ηλικίας 15-64 ετών, οι χρήστες κάνναβης αντιστοιχούσαν σε 209 εκατομμύρια (73.6%), ενώ οι χρήστες οπιοειδών αντιστοιχούσαν σε 61 εκατομμύρια (21.5%), οι χρήστες αμφεταμίνης στα 34 εκατομμύρια (12%), η κοκαΐνη χρήστες για 21 εκατομμύρια (7.4%) και χρήστες έκστασης για 20 εκατομμύρια (7%). 

Παρά τον υψηλό αριθμό χρηστών κάνναβης, οι θάνατοι που σχετίζονται με την κάνναβη ήταν σημαντικά χαμηλότεροι από εκείνους που σχετίζονται με οπιοειδή, μεθαμφεταμίνη και κοκαΐνη. Τα οπιοειδή αντιπροσώπευαν το 77% των θανάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά, η μεθαμφεταμίνη για το 7%, η κοκαΐνη για το 4% και η κάνναβη το 4%.

Ο καθηγητής Panthep κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ελεγχόμενη χρήση κάνναβης έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στη μείωση της εξάρτησης από πιο επικίνδυνες ουσίες και θα πρέπει να θεωρείται στρατηγικό εργαλείο για την αντιμετώπιση ζητημάτων εθισμού στα ναρκωτικά.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφή
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.