Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης αντιμετωπίζει τις ανησυχίες για την αναταξινόμηση της κάνναβης εν μέσω εντάσεων της κυβέρνησης συνασπισμού

Εθνικός-

Στις 11 Μαΐου 2024, ο κ. Srettha Thavisin, ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης που επισκέπτεται αυτήν τη στιγμή το Kanchanaburi, είπε στο κοινό σχετικά με τις φήμες ότι η προτεινόμενη επαναταξινόμηση της κάνναβης σε παράνομο ναρκωτικό θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού.

Το TPN κάλυψε εδώ ολόκληρη την ιστορία σχετικά με την πρόταση του πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης να ποινικοποιήσει και να περιορίσει τη χρήση της κάνναβης, προκαλώντας ανησυχίες στους υποστηρικτές της κάνναβης.

Σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης, ο Srettha φέρεται να είπε στο κοινό ότι δεν είχε μιλήσει ακόμη με τον κ. Anutin Charnvirakul, Υπουργό Εσωτερικών, ωστόσο, δεν υπήρξε καμία υποτιθέμενη προσωπική σύγκρουση συμφερόντων. Όλα τα κόμματα είχαν το δικαίωμα να εκφράσουν τη γνώμη τους και οι Ταϊλανδοί πρέπει να είναι πρώτοι, είπε η Σρέθα.

Εάν η κάνναβη ποινικοποιήθηκε ως ναρκωτικό παράνομο ναρκωτικό, για τη χρήση κάνναβης για ιατρικούς και υγειονομικούς σκοπούς, οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να μελετήσουν τις λεπτομέρειες, πρόσθεσε ο Srettha. Ωστόσο, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης Somsak Thepsuthin θα απευθύνει περαιτέρω τα ζητήματα στο κοινό, παρατήρησε ο Srettha..

Προηγουμένως, ο Srettha δημοσίευσε ευγνώμονα μηνύματα στο X για να ευχαριστήσει τον Anutin μετά τις δηλώσεις του για το θέμα, όπου ο Anutin είπε ότι υποστήριξε το δικαίωμα των διαδηλωτών να διαμαρτυρηθούν. Ο Σρέθα υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξει εσωτερική σύγκρουση μεταξύ των κομμάτων της κυβέρνησης συνασπισμού.

Επιπλέον, ο Srettha φέρεται να παραδέχτηκε ότι είχε συζητήσει θέματα με τον Somsak για να εξετάσει παλιές αναφορές καθώς το κοινοβούλιο είχε εγκρίνει την αποποινικοποίηση της κάνναβης το 2022.

Ο Srettha φάνηκε να κάνει ένα βήμα πίσω από τις προηγούμενες σκληροπυρηνικές δηλώσεις του ότι η κάνναβη θα γίνει ξανά παράνομο ναρκωτικό, λέγοντας ότι ο Somsak και το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας θα συναντηθούν με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, θα εξετάσουν επιστημονικά και ιατρικά στοιχεία για τη μαριχουάνα και θα κάνουν οποιεσδήποτε αλλαγές με βάση για το τι ήθελε ο λαός της Ταϊλάνδης συνολικά.

Δήλωσε επίσης ότι θα αφήσει στον Υπουργό Δημόσιας Υγείας περαιτέρω επίσημες ανακοινώσεις και δηλώσεις για τυχόν αλλαγές στην κάνναβη.

Το βήμα προς τα πίσω δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς οι Ταϊλανδοί ακτιβιστές υπέρ της κάνναβης έχουν ορκιστεί διαδηλώσεις στους δρόμους και σθεναρές νομικές ενέργειες εάν η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης επιλέξει να καταστήσει την κάνναβη παράνομη για άλλη μια φορά, με μια ισχυρή υποστήριξη προς τους ακτιβιστές στο διαδίκτυο συνολικά.

Η αλλαγή δεν πρέπει να έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα άλλων μερών και ο λαός της Ταϊλάνδης πρέπει να είναι πρώτος, τόνισε ο Srettha στο X.

Εν τω μεταξύ, στις 12 Μαΐου, τα εθνικά μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης επιθεώρησαν μια κοινοτική φυτεία μαριχουάνας στο Mueang, Nakhon Ratchasima, και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 90% του χώρου ήταν άδειο.

Ο κ. Montree Yiamsungnoen, Πρόεδρος του Δικτύου Επιχειρήσεων της Κοινότητας Korat Cannabis Lovers, αποκάλυψε δημόσια ότι μετά την αποποινικοποίηση της κάνναβης το 2022, περισσότεροι από 1.1 εκατομμύρια άνθρωποι εγγράφηκαν για να λάβουν τα δικαιώματα κατοχής και καλλιέργειας μαριχουάνας.

Ως αποτέλεσμα, το Community Enterprise Network το οποίο υπέγραψε προηγουμένως ΜΣ με τον δημόσιο τομέα για τη νόμιμη άδεια καλλιέργειας κάνναβης, συνολικά 14,000 ατόμων σε όλη την Ταϊλάνδη, επηρεάστηκε πολύ καθώς η μαριχουάνα πλημμύριζε την αγορά, είπε ο Montree.

Η αναμενόμενη αρχική τιμή για τις ταξιανθίες κάνναβης ορίστηκε σε περισσότερα από 100,000 μπατ ανά κιλό, ωστόσο, η τρέχουσα τιμή ήταν 5,000 μπατ ανά κιλό, παρατήρησε ο Montree.

Το Δίκτυο Κοινοτικών Επιχειρήσεων δυσκολευόταν και δεν είχε άλλη επιλογή από το να αφήσει το 90% της έκτασης άδειο καθώς τα αγροτικά προϊόντα δύσκολα μπορούσαν να πουληθούν στην αγορά. Ο Montree ζήτησε από την κυβέρνηση να αποζημιώσει τη ζημιά από την πολιτική αποποινικοποίησης της κάνναβης.

Όσον αφορά την πρόταση για επαναταξινόμηση της κάνναβης σε ναρκωτικό παράνομο ναρκωτικό, ο Montree υποστήριξε σθεναρά την πρόταση καθώς ο αριθμός των πωλητών κάνναβης στην αγορά θα μειωνόταν δραστικά εκτός από ορισμένες κρατικές εκμεταλλεύσεις όπως η δική του και η τιμή της αγοράς θα ανακάμψει σταδιακά. Ωστόσο, η υποστήριξη του μάρκετινγκ της κυβέρνησης ήταν πράγματι απαραίτητη ειδικά στην ιατρική και τη διεθνή αγορά, είπε ο Montree.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στον αδελφό μας ιστότοπο The Pattaya News.

Εγγραφή
Kittisak Phalaharn
Ο Kittisak έχει πάθος για τις εξορμήσεις όσο σκληρές κι αν είναι, θα ταξιδεύει με περιπετειώδες στυλ. Όσο για τα ενδιαφέροντά του για τη φαντασία, τα αστυνομικά είδη στα μυθιστορήματα και τα βιβλία αθλητικής επιστήμης είναι κομμάτια της ψυχής του. Εργάζεται για την Pattaya News ως ο τελευταίος συγγραφέας.