Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης ζητά να επαναχαρακτηριστεί η κάνναβη ως ναρκωτικό, εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση των παράνομων ναρκωτικών

Εθνικός-

Στις 8 Μαΐου 2024, συγκλήθηκε διάσκεψη από τον πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης Srettha Thavisin, στο οποίο συμμετείχαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για να αντιμετωπίσουν ζητήματα ναρκωτικών και να υποστηρίξουν την επαναταξινόμηση της κάνναβης ως ναρκωτικού τύπου 5.

Σύμφωνα με τα εθνικά μέσα ενημέρωσης της Ταϊλάνδης, ο κ. Anutin Charnvirakul, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εσωτερικών, κ. Somsak Thepsuthin, ο νεοδιορισθείς Υπουργός Δημόσιας Υγείας, Πολ. Ο συνταγματάρχης Thawee Sodsong, ο Υπουργός Δικαιοσύνης, και οι αρμόδιοι αξιωματούχοι, ενημερώθηκαν από τον Srettha για τις πολιτικές που στοχεύουν στην επίλυση των προκλήσεων ναρκωτικών στην Ταϊλάνδη.

Η μάστιγα των ναρκωτικών αποτελούσε μια πιεστική εθνική ανησυχία που απαιτούσε συντονισμένες προσπάθειες τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, είπε ο Srettha. Παρά τα προληπτικά μέτρα από τις αρχές της Ταϊλάνδης και τους αρμόδιους αξιωματούχους για την καταπολέμηση των παράνομων ουσιών και της διακίνησης ναρκωτικών, η χρήση ναρκωτικών παρέμεινε ανησυχητικά υψηλή, λόγω της συνεχιζόμενης δραστηριότητας βαρόντων ναρκωτικών και τοπικών εμπόρων, παρατήρησε ο Srettha.

Το δεύτερο θέμα ενδιαφέροντος επικεντρώθηκε στον καθορισμό κριτηρίων για τους τοξικομανείς και τους εμπόρους που βρέθηκαν στην κατοχή παράνομων ουσιών, με στόχο τη σαφήνεια και την ακρίβεια. Ο Srettha έδωσε εντολή στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης να αναθεωρήσει τους κανονισμούς, προτείνοντας μια στροφή από μια «μικρή ποσότητα» στην κατοχή «ένα χάπι παράνομων ουσιών» για τη θέσπιση σαφών νομικών προτύπων και τη διασφάλιση της αποτελεσματικής επιβολής μεταξύ αντιπροσώπων και χρηστών.

Καλύψαμε προηγουμένως τον αμφιλεγόμενο κανονισμό για τη μεθαμφεταμίνη για πέντε χάπια εδώ.

Ο Srettha τόνισε ότι ακόμη και η κατοχή ενός χαπιού μεθαμφεταμίνης θα συνεπαγόταν λογοδοσία και πρόστιμα και φυλάκιση, εκτός εάν το άτομο μπορούσε να αποδείξειε δεν ήταν έμπορος και πραγματικός εθισμένος.

Ο Srettha υπογράμμισε την ανάγκη για επιμελείς προσπάθειες από την ανακριτική αστυνομία για να εξακριβωθεί η πρόθεση και να γίνει διάκριση μεταξύ τοξικομανών και εμπόρων.

Επιπλέον, σκιαγραφήθηκαν σχέδια για συνεργατικές προσπάθειες μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης και του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας από τα ναρκωτικά εντός των συστημάτων φυλακών και επιτήρησης, συμπεριλαμβανομένων των διαδικασιών αποκατάστασης για τοξικομανείς.

Ο Srettha έθεσε επίσης μια πρόταση για τη χρήση στρατιωτικών στρατοπέδων για την αποκατάσταση τοξικομανών ως πιθανό μοντέλο, αν και οι δημοσιονομικές εκτιμήσεις και η σκοπιμότητα υπόκεινται σε συνεχείς συζητήσεις. Ο Srettha ζήτησε αυτός ο de facto πόλεμος κατά των ναρκωτικών να λάβει χώρα τις επόμενες 90 ημέρες.

Το τελευταίο σημαντικό θέμα ήταν η πρόταση του Srettha για την επαναταξινόμηση της κάνναβης σε ναρκωτικό τύπου 5. Ήταν βασική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης της Ταϊλάνδης να επαναφέρει την κάνναβη ως παράνομο ναρκωτικό και το επιτρέπουν μόνο για αδειοδοτημένους ιατρικούς και υγειονομικούς λόγους, αφού αποποινικοποιήθηκε το 2022.

Ανατέθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Υγείας να εξετάσει τον τρόπο τροποποίησης των νομικών κανονισμών ώστε να επιτρέπεται η χρήση κάνναβης μόνο για ιατρικές και υγειονομικές πτυχές. Το τελικό περίγραμμα και το προσχέδιο για το πώς να γίνει αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2024, δήλωσε ο Srettha.

Ο Somsak Thepsuthin, ο νέος Υπουργός Δημόσιας Υγείας, έχοντας επίγνωση της απομάκρυνσης του προκατόχου του, ο οποίος προσπαθούσε να κατευνάσει και τις δύο πλευρές της συζήτησης για την κάνναβη, είπε ότι θα αφιερώσει χρόνο για να ακούσει τις απόψεις όλων και να καλέσει όλες τις πλευρές για συζήτηση πριν λάβει τελικές αποφάσεις και ένα σχέδιο για την τροποποίηση των κανονισμών σχετικά με την κάνναβη.

Ορισμένα μέσα ενημέρωσης δήλωσαν ότι η απόφαση να γίνει η κάνναβη ναρκωτικό φαίνεται να είναι οριστική, αλλά τα μέσα ενημέρωσης του TPN σημειώνουν ότι στην πραγματικότητα βρίσκεται σε συζητήσεις και συζητήσεις πολλών μηνών μεταξύ ομάδων υπέρ και κατά της κάνναβης, ανεξάρτητα από τα προσωπικά συναισθήματα του πρωθυπουργού που έχει υποστηρίξει σταθερά την απαγόρευση της ψυχαγωγίας και την αποκατάσταση της κάνναβης ως ναρκωτικού.

Ο πρωθυπουργός έχει ήδη χάσει δύο «υποσχέσεις» να επαναποινικοποιήσει ουσιαστικά τη μαριχουάνα, μια τον περασμένο Οκτώβριο και μια στο Songkran του τρέχοντος έτους, επομένως δεν είναι σαφές πόσο θα σταθεί ο τρέχων στόχος του τέλους του έτους όταν η σθεναρή αντίθεση να γίνει η κάνναβη ξανά ναρκωτικό αρχίζει.

Η πρόταση να γίνει ξανά ναρκωτική η κάνναβη και να ποινικοποιηθεί η μη ιατρική χρήση είναι βέβαιο ότι θα έχει σημαντική αντίθεση από ομάδες υπέρ της κάνναβης και επιχειρηματίες σε μια βιομηχανία που τώρα παράγει δισεκατομμύρια μπατ και έχει χιλιάδες καταστήματα, φάρμες και εργαζόμενους σε όλη τη χώρα.

μέσα TPN έγραψε για την πρόσφατη απομάκρυνση του τελευταίου υπουργού Υγείας της Ταϊλάνδης και πώς αυτό είναι πιθανό να αλλάξει την κατεύθυνση της κάνναβης στην Ταϊλάνδη εδώ.

Είχαμε και ένα guest editorial από έναν αναγνώστη και έναν ειδικό σε θέματα κάνναβης ΕΔΩ που προτείνει μια καλύτερη ρυθμιστική προσέγγιση έναντι της επαναποινικοποίησης.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στον αδελφό μας ιστότοπο The Pattaya News.

Εγγραφή
Kittisak Phalaharn
Ο Kittisak έχει πάθος για τις εξορμήσεις όσο σκληρές κι αν είναι, θα ταξιδεύει με περιπετειώδες στυλ. Όσο για τα ενδιαφέροντά του για τη φαντασία, τα αστυνομικά είδη στα μυθιστορήματα και τα βιβλία αθλητικής επιστήμης είναι κομμάτια της ψυχής του. Εργάζεται για την Pattaya News ως ο τελευταίος συγγραφέας.