Συνεχίζεται η συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το σχέδιο νόμου της Ταϊλάνδης για την κάνναβη που απαγορεύει την ψυχαγωγική χρήση, προτείνονται πιστοποιητικά συνταγογράφησης

Εθνικός-

Στις 15 Ιανουαρίου 2024, ο Dr. Cholnan Srikaew, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης, αποκάλυψε δημόσια ένα ζήτημα με τον κ. Prasitchai Noonuan, μέλος του δικτύου κάνναβης της Ταϊλάνδης, ο οποίος ανέφερε ότι το σχέδιο νόμου για την κάνναβη και την κάνναβη ήταν διαφορετικό από το προηγουμένως προτεινόμενο αλλαγές που σχηματίστηκαν από έναν συνασπισμό κάνναβης και υποστηρικτών της υγείας.

Ο Δρ Τσόλναν δήλωσε ότι προηγουμένως ο Πρασιτσάι και άλλα μέλη του δικτύου κάνναβης της Ταϊλάνδης είχαν προσκληθεί σε πολιτικές συζητήσεις σχετικά με την κάνναβη και την κάνναβη, δίνοντας έμφαση στις ιατρικές και υγειονομικές χρήσεις.

Η χρήση κάνναβης εκτός από ιατρικούς και υγειονομικούς σκοπούς θεωρήθηκε ότι παραβιάζει το νόμο, ωστόσο, τα σημερινά καταστήματα κάνναβης δεν ακυρώθηκαν, αντίθετα, πρέπει να λειτουργούν σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, παρατήρησε ο Δρ Τσόλναν.

«Οι χρήστες, οι πωλητές, τα καταστήματα, οι χρόνοι εξυπηρέτησης και οι πλατφόρμες πώλησης της κάνναβης πρέπει να επιτηρούνται, καθώς η βάση της μαριχουάνας, συμπεριλαμβανομένων της ρίζας, του μίσχου, των φύλλων και των πετάλων, δεν ταξινομήθηκε ως παράνομη ουσία. Ωστόσο, περιέχουν μια ποσότητα τετραϋδροκανναβινόλης (THC) και κανναβιδιόλης (CBD), επομένως, η χρήση αυτών των ειδών πρέπει να γίνεται υπό τους κανονισμούς και την επίβλεψη της Δημόσιας Υγείας», είπε ο Δρ Τσόλναν.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, όλα τα μέρη κλήθηκαν να εκφράσουν τη γνώμη τους σχετικά με το νομοσχέδιο για την κάνναβη και την κάνναβη, ωστόσο, πρέπει να ληφθούν υπόψη οι κίνδυνοι για την υγεία της ανθρωπότητας, παρατήρησε ο Δρ Τσόλναν.

Σύμφωνα με το προηγούμενο νομοσχέδιο του Κόμματος Bhumjaithai, η κάνναβη θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ιδιωτικούς χώρους, αλλά όχι σε δημόσιους χώρους, ειδικά στο κάπνισμα.

Ωστόσο, αυτή η ρύθμιση δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο νομοσχέδιο και πρόσθεσε ότι η πλήρης απαγόρευση ψυχαγωγικών σκοπών, δίνοντας έμφαση στις ιατρικές και υγειονομικές πτυχές, δεν περιορίζεται μόνο στους δημόσιους χώρους, είπε ο Δρ Τσόλναν.

Για τη χρήση της κάνναβης για ιατρικές και υγειονομικές πτυχές, οι χρήστες πρέπει να έχουν αποδεικτικά στοιχεία για ιατρικούς λόγους για τη χρήση κάνναβης ή να διαθέτουν έγκυρη συνταγή που έχει εκδοθεί από γιατρούς, κατέληξε ο Δρ Τσόλναν. Αυτό φαίνεται να υποδηλώνει ότι βάσει του προτεινόμενου νομοσχεδίου οι χρήστες θα πρέπει να λάβουν ιατρικό πιστοποιητικό που να δείχνει ότι τους έχει συνταγογραφηθεί κάνναβη για να αγοράσουν από καταστήματα κάνναβης. Καθώς το νομοσχέδιο βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο σχέδιο, ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς θα μοιάζει αυτή η διαδικασία ή εάν τα καταστήματα κάνναβης θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τα πιστοποιητικά επί τόπου.

Δεν είναι επίσης σαφές για ποιες ιατρικές καταστάσεις θα ήταν κατάλληλη η συνταγογράφηση κάνναβης, με πολλούς χρήστες του Διαδικτύου να ισχυρίζονται ότι οι άνθρωποι θα ισχυρίζονταν απλώς άγχος, αϋπνία ή πόνους για να τους χορηγηθεί κάνναβη με συνταγή, όπως συνέβη σε άλλες χώρες που προσπάθησαν αυστηρά να απαγορεύσουν την ψυχαγωγική χρήση και αντ' αυτού ανέπτυξαν εξ ολοκλήρου δευτερεύουσα βιομηχανία ιατρικών πιστοποιητικών κάνναβης. Δεν είναι επίσης σαφές πώς θα επιβληθεί η απαγόρευση της ψυχαγωγικής χρήσης σε ιδιωτικούς χώρους, με πρόστιμο 60,000 μπατ (2000 δολάρια ΗΠΑ), κάτι που αποτελεί σημαντική ανησυχία των ακτιβιστών για τα δικαιώματα της κάνναβης.

Το TPN Media σημειώνει ωστόσο ότι το νέο σχέδιο νόμου ΔΕΝ είναι οριστικό και επί του παρόντος συζητείται από διάφορες ομάδες υπέρ της κάνναβης και το κοινό έως τις 23 Ιανουαρίου, όπως αναφέραμε εδώ.

Αφού υποβληθούν προτάσεις και υποβολές κατά την ανοιχτή διαδικασία, ο υπουργός Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης θα επανεξετάσει τις προτεινόμενες αλλαγές, θα συναντηθεί με υποστηρικτές και αντιπάλους των επιχειρήσεων κάνναβης και θα υποβάλει τυχόν αναθεωρήσεις στο υπουργικό συμβούλιο της Ταϊλάνδης. Σε εκείνο το σημείο, το νομοσχέδιο θα πρέπει να περάσει από την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου και του κοινοβουλίου, κάτι που είναι πιθανό να είναι μια μακρά και κάπως περίπλοκη διαδικασία με πολλές διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον τρόπο μεταχείρισης της κάνναβης στην Ταϊλάνδη.

Αυτό το άρθρο εμφανίστηκε αρχικά στον αδελφό μας ιστότοπο The Pattaya News.

Kittisak Phalaharn
Ο Kittisak έχει πάθος για τις εξορμήσεις όσο σκληρές κι αν είναι, θα ταξιδεύει με περιπετειώδες στυλ. Όσο για τα ενδιαφέροντά του για τη φαντασία, τα αστυνομικά είδη στα μυθιστορήματα και τα βιβλία αθλητικής επιστήμης είναι κομμάτια της ψυχής του. Εργάζεται για την Pattaya News ως ο τελευταίος συγγραφέας.