Το έγκλημα στον κυβερνοχώρο διεκδικεί σχεδόν 7 δισεκατομμύρια μπατ σε 70 ημέρες στην Ταϊλάνδη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 

Το Γραφείο Διερεύνησης του Κυβερνοεγκλήματος (CCIB) ανέφερε αύξηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στην Ταϊλάνδη, με απώλειες που ανέρχονται σε 6.76 δισεκατομμύρια μπατ τις τελευταίες 70 ημέρες.

Ενώ το γραφείο σημείωσε μείωση στις απάτες τηλεφωνικών κέντρων, σημειώθηκε αύξηση στις δόλιες δραστηριότητες που σχετίζονται με επιπλέον ευκαιρίες εισοδήματος και απάτες δανείων, που συχνά συνδέονται με τις επικρατούσες οικονομικές δυσκολίες.

Η CCIB σημείωσε μια ποικιλία τεχνικών που χρησιμοποιούνται από εγκληματίες για να εξαπατήσουν τα θύματα στο Διαδίκτυο. Παρά τη μείωση ορισμένων τύπων απάτης, ο συνολικός αριθμός των διαδικτυακών υποθέσεων συνέχισε να αυξάνεται, φτάνοντας τα 53,179 περιστατικά κατά την αναφερόμενη περίοδο. Η πλειονότητα αυτών των υποθέσεων, περίπου το 50%, αφορούσε απάτη κατά την πώληση προϊόντων και υπηρεσιών, με ζημίες ύψους 331 εκατομμυρίων μπατ.

Ο δεύτερος πιο συνηθισμένος τύπος απάτης αφορούσε εξαπάτηση που αφορούσε την αναζήτηση επιπλέον εισοδήματος, αποτελώντας το 10.6% των περιπτώσεων. Οι επενδυτικές απάτες, αν και λιγότερο συχνές στο 5.3%, είχαν ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη οικονομική ζημιά, συνολικού ύψους 3.1 δισεκατομμυρίων μπατ. Η χρήση προηγμένων τεχνολογιών όπως το deep fake έχει επισημανθεί ως μέθοδος για τους εγκληματίες για να δελεάσουν τα θύματα και να αποφύγουν τον εντοπισμό.

Η απάντηση σε αυτό το κλιμακούμενο πρόβλημα περιλαμβάνει διάφορες οντότητες, από την Εθνική Επιτροπή Ραδιοτηλεόρασης και Τηλεπικοινωνιών έως τους φορείς εκμετάλλευσης τηλεπικοινωνιών και την Τράπεζα της Ταϊλάνδης. Η επιβολή του νόμου για την Πρόληψη και Καταστολή του Ηλεκτρονικού Εγκλήματος από τον Μάρτιο του 2023 οδήγησε σε κάποια πρόοδο, με την κυβέρνηση να δεσμεύει επιτυχώς αμφίβολους τραπεζικούς λογαριασμούς και να επιστρέφει κεφάλαια στα θύματα στο 24% των περιπτώσεων, μια σημαντική αύξηση από το προηγούμενο ποσοστό 2.4%.

Η ευρύτερη εικόνα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο στην Ταϊλάνδη το 2023 δείχνει απώλειες 20 δισεκατομμυρίων μπατ από 185,814 υποθέσεις, κατά μέσο όρο 700-800 περιπτώσεις ημερησίως. Οι απάτες τηλεφωνικών κέντρων και η εγκατάσταση κακόβουλων εφαρμογών ήταν μεταξύ των κορυφαίων μεθόδων κυβερνοεπιθέσεων, με απώλειες που υπολογίζονται σε 2.4 δισεκατομμύρια και 1.4 δισεκατομμύρια μπατ, αντίστοιχα.

Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου από το τμήμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.

Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.