Η Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού ζητά την προστασία του δικαιώματος των παιδιών σε ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον στη Νοτιοανατολική Ασία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Εν όψει μιας βαθύτερης κλιματικής κρίσης, παΟι rtner συγκεντρώνονται στην Μπανγκόκ για να αναγνωρίσουν και να επιβεβαιώσουν ξανά νέες υποχρεώσεις για την προστασία της ζωής και του μέλλοντος των παιδιών

ΜΠΑΝΓΚΟΚ, 9 Νοεμβρίου 2023 – Παρουσία της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Γενικό Σχόλιο αρ. Το 26 εγκαινιάστηκε επίσημα στη Νοτιοανατολική Ασία σήμερα σε μια εκδήλωση που διοργανώθηκε από το Περιφερειακό Γραφείο Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού της UNICEF στην Μπανγκόκ.

Το νέο Γενικό Σχόλιο, το οποίο δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο, αντιμετωπίζει ρητά την κλιματική έκτακτη ανάγκη και τις σχετικές υποχρεώσεις των κρατών να προστατεύουν τη ζωή και την ευημερία των παιδιών βάσει της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού για πρώτη φορά.

Η παρουσίαση του Comment στη Νοτιοανατολική Ασία φιλοξενήθηκε από τη UNICEF σε συνεργασία με την OHCHR, το UNEP, το Child Rights Coalition Asia, το Child Rights International Network, το Child Rights Information Center, το Save The Children, το World Vision και το Terre Des Hommes.

Μιλώντας στην περιφερειακή παρουσίαση, η Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Ann Skelton δήλωσε: «Τα παιδιά έχουν φέρει τις ανησυχίες τους για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στην κορυφή της ημερήσιας διάταξης, το Γενικό σχόλιο 26 το αναγνωρίζει αυτό και παρέχει νομικές και πρακτική καθοδήγηση προς τα κράτη και τον επιχειρηματικό τομέα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών στο πλαίσιο της τριπλής πλανητικής κρίσης».

Σύμφωνα με την εστίαση του Γενικού Σχόλιο στον ρόλο των παιδιών και των νέων στην καθοδήγηση του λόγου για το κλίμα σε όλο τον κόσμο, η περιφερειακή έναρξη στην Μπανγκόκ συγκλήθηκε από νέους. Νέοι υποστηρικτές από την Καμπότζη και το Βιετνάμ συνδέθηκαν επίσης εικονικά για να μοιραστούν τις εμπειρίες τους υπέρ του κλίματος και να τονίσουν την ανάγκη για επείγουσα δράση για την αντιμετώπιση της απώλειας βιοποικιλότητας και της αυξανόμενης ρύπανσης.

Ο 17χρονος συνήγορος της νεολαίας από την Ταϊλάνδη, Prim Yong μοιράστηκε « Ο αέρας χαμηλής ποιότητας είναι ζωή χαμηλής ποιότητας και επηρεάζει τα δικαιώματά μου, τα δικαιώματά σας και τα δικαιώματα των παιδιών μας. Πάρτε το κλίμα τώρα».

Το Γενικό Σχόλιο διευκρινίζει ότι τα κράτη είναι υπεύθυνα όχι μόνο για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών από άμεση βλάβη, αλλά και για προβλέψιμες παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους στο μέλλον λόγω πράξεων των κρατών —ή παράλειψης δράσης— σήμερα. Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι τα κράτη μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα όχι μόνο για περιβαλλοντικές βλάβες που συμβαίνουν εντός των συνόρων τους, αλλά και για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της περιβαλλοντικής ζημίας και της κλιματικής αλλαγής πέρα ​​από τα σύνορά τους. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί σε δυσανάλογες βλάβες που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε μειονεκτική θέση.

Η υιοθέτηση αυτού του Γενικού Σχόλια ακολούθησε μια σειρά από διαβουλεύσεις με παιδιά από 121 χώρες, διαπροσωπικές και διαδικτυακές, καθώς και περιφερειακές διαβουλεύσεις στην Ασία και τη Νότια Αμερική. Με βάση 170 γραπτές υποβολές από τα κράτη, τις οντότητες των Ηνωμένων Εθνών, τους εθνικούς θεσμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την κοινωνία των πολιτών και 16,331 συνεισφορές από τα ίδια τα παιδιά, διασφαλίστηκε ότι το γενικό σχόλιο είναι αντιπροσωπευτικό των διαφορετικών εμπειριών και των βέλτιστων συμφερόντων των παιδιών παγκοσμίως.

Μετά την περιφερειακή έναρξη, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Sopio Kiladze δήλωσε: «Το υγιές, καθαρό και βιώσιμο περιβάλλον είναι ζωτικής σημασίας για να απολαμβάνουν τα παιδιά τα δικαιώματά τους που κατοχυρώνονται στη Σύμβαση. Χρειαζόμαστε ισχυρή δέσμευση από τα κράτη, τις επιχειρήσεις και τα αποτελεσματικά τους βήματα. Αλλά μια στενή συνεργασία όλων των ενδιαφερομένων είναι επίσης αναπόφευκτη. Το οφείλουμε στα παιδιά μας ».

Το Γενικό Σχόλιο είναι ένα σημαντικό ορόσημο και είναι αποτέλεσμα παγκόσμιων, περιφερειακών και διαγενεακών δεσμεύσεων, και δηλώνει ότι οι απόψεις των παιδιών πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στη λήψη περιβαλλοντικών αποφάσεων και τονίζει τον κρίσιμο ρόλο της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στην προετοιμασία των παιδιών να αναλάβουν δράση, να συνηγορήσουν και να προστατευθούν από περιβαλλοντικές βλάβες.

«Αγόρια και κορίτσια στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό στέκονται στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας κλιματικής κρίσης. Βιώνουν έξι φορές περισσότερες κλιματικές καταστροφές από ό,τι οι παππούδες τους πριν από μόλις 50 χρόνια», δήλωσε η Debora Comini, Περιφερειακή Διευθύντρια της UNICEF Ανατολικής Ασίας και Ειρηνικού. «Η κλιματική αλλαγή και ο αντίκτυπός της στα παιδιά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από καμία υπηρεσία, οργανισμό ή κυβέρνηση. Είναι κρίσιμο να συνεργαστούμε, μεταξύ άλλων με τον επιχειρηματικό τομέα, για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών για επιβίωση, προστασία, ανάπτυξη και συμμετοχή».

 

Εγγραφή
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.