ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
Οι ηγέτες της κοινότητας της παραδοσιακής ιατρικής στο Βιετνάμ κατήγγειλαν τη χρήση κρέατος σκύλου και γάτας για ιατρικούς σκοπούς, σηματοδοτώντας ένα σημείο καμπής για την καλή διαβίωση των ζώων στη χώρα.
Σε ένα εργαστήριο που οργανώθηκε από το Professional Department of Vietnam Oriental Traditional Medicine Association (VOTMA), την οργάνωση για την καλή μεταχείριση των ζώων Soi Dog Foundation International και την υπηρεσία αλλαγής κοινωνικής συμπεριφοράς Intelligentmedia στο Ανόι στις 28 Σεπτεμβρίου, οι επαγγελματίες συμφώνησαν ομόφωνα ότι οι σκύλοι και οι γάτες δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της ιατρικής και ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νομικό πλαίσιο για την προστασία τους.

Το κρέας, τα κόκκαλα και άλλα μέρη του σώματος σκύλου και γάτας έχουν ισχυριστεί από τους επαγγελματίες της παραδοσιακής ιατρικής ότι θεραπεύουν τα πάντα, από το άσθμα έως τις μυοσκελετικές διαταραχές για γενιές. Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν αποδειχθεί αβάσιμοι και βασίζονται σε αντιεπιστημονικές υποθέσεις και δεισιδαιμονίες.
«Το κρέας σκύλου και γάτας δεν είναι θεραπεία για ασθένειες που σχετίζονται με τα οστά και τις αρθρώσεις και δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία σχετικά με τη λειτουργικότητα του κρέατος σκύλου για τη βελτίωση της σεξουαλικής απόδοσης των ανδρών ή του μυελού των οστών της γάτας για καλύτερα οστά και μυϊκά συστήματα», δήλωσε ο Πρόεδρος του Λέσχη Εντατικής Παραδοσιακής Ιατρικής Βιετνάμ Ngo Van Duong.
«Ποτέ δεν συνταγογραφώ ούτε συνιστώ στους ασθενείς μου να τρώνε κρέας σκύλου και γάτας ως συμπληρώματα υγείας. Στον σύγχρονο σύγχρονο κόσμο, υπάρχει ένα ευρύ φάσμα ασφαλών, βασισμένων στη φύση και αποτελεσματικών συστατικών παραδοσιακής ιατρικής και πλούσιες εναλλακτικές τροφές προσβάσιμες σε όλους», πρόσθεσε.
Το ανεξέλεγκτο εμπόριο σκύλων και γατών, πέρα από το να βοηθάει στην ανθρώπινη υγεία, έχει αποδειχθεί ότι θέτει τους καταναλωτές σε κίνδυνο παρασιτικών ασθενειών όπως η τριχινέλλωση, οι βακτηριακές λοιμώξεις όπως η χολέρα και ο θανατηφόρος ιός της λύσσας.
«Προκειμένου το Βιετνάμ να πετύχει τον στόχο του για την εξάλειψη της λύσσας έως το 2030, είναι επιτακτική ανάγκη να τερματίσουμε το εμπόριο και την κατανάλωση κρέατος σκύλου και γάτας», δήλωσε ο Διευθυντής Διεθνούς Συνηγορίας του Ιδρύματος Soi Dog Rahul Sehgal κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου.
«Όλοι οι τομείς της κοινωνίας θα πρέπει να έχουν μια στάση μηδενικής ανοχής απέναντι σε αυτή τη σκληρότητα. Μια τέτοια έντονη κοινωνική απόρριψη όχι μόνο θα ενθαρρύνει την κυβέρνηση να εφαρμόσει ισχυρότερα μέτρα, αλλά θα επηρεάσει επίσης τη συμπεριφορά των εμπόρων και των καταναλωτών».
Το εργαστήριο έκλεισε με τη δέσμευση της VOTMA να απέχουν από τη χρήση κρέατος σκύλου και γάτας στα ιατρεία τους και να εκπαιδεύσουν τους συνομηλίκους τους και τους ασθενείς ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία για τις ισχυριζόμενες φαρμακευτικές του ιδιότητες. Οι παρευρισκόμενοι ζήτησαν επίσης τη θέσπιση ισχυρών νόμων για τον τερματισμό του εμπορίου κρέατος σκύλου και γάτας, το οποίο υπάρχει επί του παρόντος σε μια νόμιμη γκρίζα ζώνη στο Βιετνάμ.
Το Soi Dog Foundation έχει αγωνιστεί εδώ και καιρό για να σταματήσει το εμπόριο, το οποίο υπολογίζεται ότι σκοτώνει πέντε εκατομμύρια σκύλους και ένα εκατομμύριο γάτες στο Βιετνάμ κάθε χρόνο. Τον Ιούλιο, το ίδρυμα συμμετείχε σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Εθνοσυνέλευση - το πιο ισχυρό νομοθετικό σώμα του Βιετνάμ - για να συζητηθεί ένας οδικός χάρτης για τον τερματισμό του εμπορίου, ξεκινώντας από την πρωτεύουσα Ανόι. Ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία του Βιετνάμ που το εμπόριο και η κατανάλωση σκύλων και γατών συζητήθηκε σε αυτό το επίπεδο διακυβέρνησης.
«Η συνεργασία με την Εθνοσυνέλευση σηματοδότησε ένα κρίσιμο ορόσημο για την προβολή του ζητήματος στην κορυφή της κυβέρνησης, έτσι ώστε οι νόμοι και οι κανονισμοί για τον έλεγχο του εμπορίου κρέατος σκύλων και γατών να μπορούν να βελτιωθούν και να επιβληθούν περαιτέρω», είπε ο Ραχούλ.
«Δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε… μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει εκπαίδευση, νομοθεσία, προώθηση εναλλακτικών λύσεων, πολιτισμική αλλαγή και συνεργασία που οδηγεί σε μια στάση μηδενικής ανοχής απέναντι στην κατανάλωση κρέατος σκύλου και γάτας».

