Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης παρέχει ενημέρωση για την κατάσταση στο Ισραήλ

Περίληψη Συνέντευξης Τύπου

την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 και ώρα 11.00.

Αίθουσα Συνεδριάσεων Τύπου, MFA και μέσω MFA Facebook Live

1. Η κ. Kanchana Patarachoke, Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Πληροφοριών, και εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τον αντίκτυπο στους Ταϊλανδούς υπηκόους στο Ισραήλ με ενημερώσεις από τη Βασιλική Ταϊλανδική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ (RTE ).

2. Συνολική κατάσταση

Το 2.1 RTE έχει αναφέρει περαιτέρω επιθέσεις και αεροπορικούς βομβαρδισμούς από χθες το απόγευμα (10 Οκτωβρίου) με τον αριθμό των νεκρών και τον αριθμό των τραυματιών να αυξάνεται και από τις δύο πλευρές στην τρέχουσα κατάσταση πολέμου.

3. Στατιστικά στοιχεία για υπηκόους Ταϊλάνδης

3.1 Απολογισμός νεκρών: 20 (ο αριθμός περιλαμβάνει επιπλέον 2 σύμφωνα με ανεπίσημες αναφορές από εργοδότες και υπηκόους της Ταϊλάνδης στο έδαφος, εν αναμονή επίσημης επαλήθευσης από τις ισραηλινές αρχές που θα πάρει χρόνο).

3.2 Αριθμός τραυματισμών: 13 (το σχήμα περιλαμβάνει επιπλέον 4)

3.3 Αριθμός Ταϊλανδών υπηκόων που κρατήθηκαν όμηροι: 14 (το αριθμό περιλαμβάνει επιπλέον 3 με βάση ανεπίσημες αναφορές από Ταϊλανδούς υπηκόους στο Ισραήλ)

3.4 Αριθμός Ταϊλανδών υπηκόων που έχουν εγγραφεί για εθελοντικό επαναπατρισμό: από χθες (10 Οκτωβρίου), στις 21.00, 5,019 Ταϊλανδοί υπήκοοι έχουν εγγραφεί για εθελοντικό επαναπατρισμό, ενώ 61 έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να παραμείνουν στο Ισραήλ. Υπάρχουν περίπου 30,000 Ταϊλανδοί υπήκοοι στο Ισραήλ.

4. Σχέδια Εκκένωσης

4.1 Η Amb συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών (MFA) του Ισραήλ για να επισπεύσει την εκκένωση των Ταϊλανδών υπηκόων από περιοχές υψηλού κινδύνου σε ασφαλείς ζώνες σε συντονισμό με τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές. Εκατοντάδες άμαχοι, μεταξύ των οποίων υπήκοοι της Ταϊλάνδης, έχουν ήδη εκκενωθεί σε ασφαλείς ζώνες. Θα διαμένουν σε προσωρινά καταφύγια ή θα εργαστούν σε αγροτικές φυτείες ως εναλλακτική απασχόληση προς το παρόν.

4.2 Ο εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι η πρώτη ομάδα των 15 υπηκόων της Ταϊλάνδης θα επαναπατριστεί στην Ταϊλάνδη μέσω του El Al και θα φτάσει αύριο το πρωί (12 Οκτωβρίου) στις 10.35. Καμία συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΞ αύριο το πρωί.

4.3 Αεροσκάφος της Βασιλικής Αεροπορίας της Ταϊλάνδης (RTAF), το οποίο έχει προγραμματιστεί να επαναπατρίσει υπηκόους Ταϊλάνδης από το Ισραήλ την Κυριακή (15 Οκτωβρίου).

4.4 Η RTE συνεχίζει να επιταχύνει τον συντονισμό με εμπορικές αεροπορικές εταιρείες για τον επαναπατρισμό περισσότερων Ταϊλανδών υπηκόων από το Ισραήλ και επιβεβαιώνει ότι έχουν εξασφαλιστεί 80 θέσεις για αναχώρηση την επόμενη Τετάρτη. (18 Οκτ.).

5. Βοήθεια από Κυβερνητικούς Φορείς

5.1 Χθες το απόγευμα τοπική ώρα Ισραήλ, ο Amb και ο Ακόλουθος Εργασίας στο Τελ Αβίβ επισκέφτηκαν μια ομάδα Ταϊλανδών υπηκόων που είχαν εκκενωθεί από περιοχές υψηλού κινδύνου για να τονώσουν το πνεύμα τους και να προσφέρουν καθοδήγηση σχετικά με τη συνέχιση της απασχόλησής τους, να διευκολύνουν την εγγραφή τους και τα ταξιδιωτικά τους έγγραφα για εθελοντικό επαναπατρισμό , και να προσφέρουν οποιεσδήποτε άλλες υπηρεσίες μπορεί να απαιτήσουν. Ο Amb επισκέφτηκε επίσης έναν σοβαρά τραυματισμένο Ταϊλανδό σε νοσοκομείο κοντά στο Τελ Αβίβ. Έλαβε ενημερώσεις για την κατάστασή του από το ιατρικό προσωπικό, το οποίο διαβεβαίωσε ότι θα έκαναν το καλύτερο δυνατό για να φροντίσουν όλους όσους έχουν τραυματιστεί από τη σύγκρουση.

5.2 Κάθε απόγευμα, το MFA φιλοξενεί μια καθημερινή συνάντηση του Κέντρου Ταχείας Αντίδρασης (RRC), το οποίο είναι ο βασικός μηχανισμός για την ενσωμάτωση και τον συντονισμό των προσπαθειών άμεσης αντίδρασης από τις κυβερνητικές υπηρεσίες της Ταϊλάνδης για να βοηθήσουν τους Ταϊλανδούς υπηκόους στο Ισραήλ και όσους έχουν επαναπατριστεί. Τη σημερινή συνεδρίαση του RRC θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου στις 15.00.

Εγγραφή
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.