Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ταϊλάνδης παρέχει επίσημη ενημέρωση για την κατάσταση στο Ισραήλ

Περίληψη Συνέντευξης Τύπου

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2023 στις 15.30.

Αίθουσα Συνεδριάσεων Τύπου, MFA και μέσω MFA Facebook Live

1. Ο κ. Jakkapong Sangmanee, Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου για να παράσχει ενημερώσεις σχετικά με τη συνεδρίαση του Κέντρου Ταχείας Αντίδρασης (RRC), της οποίας προήδρευσε σήμερα το απόγευμα για να συζητήσει την εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τις προετοιμασίες για την εκκένωση υπηκόων της Ταϊλάνδης. Η κα Pannabha Chandraramya, Πρέσβης (Amb) της Ταϊλάνδης στο Ισραήλ, μεταξύ άλλων, συμμετείχε στη συνεδρίαση του RRC μέσω τηλεδιάσκεψης για να παρέχει ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση και την πρόοδο που σημείωσε η Βασιλική Ταϊλανδική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ (RTE) για να βοηθήσει τους Ταϊλανδούς υπηκόους.

2. Επισκόπηση: ασταθής κατάσταση με συνεχιζόμενη βία και μάχες, με αυξανόμενο αριθμό τραυματισμών και θανάτων, και τουλάχιστον 100 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων, συμπεριλαμβανομένων υπηκόων της Ταϊλάνδης, όμηροι.

3. Κατάσταση υπηκόων Ταϊλάνδης στο Ισραήλ: 9 τραυματίες, 11 όμηροι και 12 θάνατοι (εκκρεμεί έλεγχος από τις ισραηλινές αρχές). 80 Ταϊλανδοί φοιτητές στο Ισραήλ δεν έχουν επηρεαστεί μέχρι στιγμής και δεν έχουν εγγραφεί για εθελοντικό επαναπατρισμό.

4. Εκκένωση υπηκόων της Ταϊλάνδης:

4.1. Η Amb ενημέρωσε ότι 1,437 Ταϊλανδοί υπήκοοι έχουν εγγραφεί για εθελοντικό επαναπατρισμό και 23 Ταϊλανδοί υπήκοοι έχουν ζητήσει να παραμείνουν στο Ισραήλ (από τις 09:00, τοπική ώρα Ισραήλ σήμερα).

4.2 Στη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι επιλογές για εκκένωση, μεταξύ άλλων μέσω εμπορικών αεροπορικών εταιρειών, αεροσκαφών που αναπτύσσονται από τη Βασιλική Αεροπορία της Ταϊλάνδης και της Thai Airways, που είναι έτοιμες για την αποστολή εκκένωσης. Η RTE θα επικοινωνήσει με τους Ταϊλανδούς υπηκόους που επιθυμούν να επαναπατριστούν και θα συντονίσει την ασφαλή μεταφορά τους στο σημείο συνάντησης για επαναπατρισμό.

4.3 Επί του παρόντος, ένας αριθμός τραυματισμένων υπηκόων της Ταϊλάνδης είναι ικανοί να ταξιδέψουν και υπάρχουν Ταϊλανδοί υπήκοοι που έχουν εκκενωθεί σε ασφαλείς ζώνες. Η RTE θα επαναπατρίσει αρχικά 15 τραυματίες Ταϊλανδούς υπηκόους μέσω El Al αυτήν την Τετάρτη (11 Οκτωβρίου) και στη συνέχεια θα ξεκινήσει τον επαναπατρισμό άλλων τραυματισμένων υπηκόων της Ταϊλάνδης και όσων βρίσκονται σε ασφαλείς ζώνες.

5. Κυβερνητικά μέτρα

5.1 Το Τμήμα Προξενικών Υποθέσεων άνοιξε επιπλέον 30 τηλεφωνικές γραμμές στις υφιστάμενες 30 γραμμές επικοινωνίας, που ανέρχονται συνολικά σε 60 τηλεφωνικές γραμμές, για μέλη της οικογένειας που επιθυμούν να επικοινωνήσουν/εντοπίσουν τους συγγενείς τους στο Ισραήλ. Επιπλέον, το Υπουργείο Προξενικών Υποθέσεων άνοιξε μια ανοιχτή συνομιλία LINE με την ονομασία «Αίτημα βοήθειας για τους υπηκόους της Ταϊλάνδης στο Ισραήλ», η οποία μπορεί να φτάσει σε 5,000 άτομα ταυτόχρονα, και άνοιξε μια νέα σελίδα στο Facebook με τίτλο «Το Υπουργείο Προξενικών Υποθέσεων ανησυχεί για μας Thai Family in Israel» ως άλλο κανάλι επικοινωνίας.

5.2 Το Υπουργείο Εξωτερικών θα αποστείλει επιπλέον αξιωματούχους για να προστατεύσει και να βοηθήσει τους Ταϊλανδούς υπηκόους στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα, ενώ το Τμήμα Πληροφοριών οργανώνει δύο προτιμήσεις τύπου την ημέρα, μία το πρωί και μία το απόγευμα, για να παρέχει τακτικές ενημερώσεις.

5.3 Οι Πρέσβεις της Ταϊλάνδης σε γειτονικές χώρες έχουν συντονιστεί με τις αρμόδιες αρχές σχετικά με πιθανές διαδρομές εκκένωσης των υπηκόων της Ταϊλάνδης και άλλη βοήθεια.

5.4 Μόλις οι επαναπατρισμένοι Ταϊλανδοί υπήκοοι φτάσουν στην Ταϊλάνδη, το Υπουργείο Εργασίας και το Υπουργείο Κοινωνικής Ανάπτυξης και Ανθρώπινης Ασφάλειας και το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας είναι έτοιμα να βοηθήσουν με οποιαδήποτε σωματική και ψυχική υγεία ή άλλες ανησυχίες μπορεί να έχουν.

6. Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός επανέλαβε ότι η Βασιλική Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης αποδίδουν ύψιστη σημασία στην ασφάλεια και την ευημερία των υπηκόων της Ταϊλάνδης και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Ταϊλάνδης συντονίζουν τον γρήγορο και ασφαλή επαναπατρισμό τους.

**********

Διεύθυνση Ειδήσεων, Τμήμα Πληροφοριών

Εικόνα μετά το περιεχόμενο της ανάρτησης
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.