Ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης δεσμεύεται να βάλει τέλος στην ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας εντός έξι μηνών

Εθνική -

Ο πρωθυπουργός Srettha Thavisin ανακοίνωσε τη φιλοδοξία του να βάλει τέλος στην ψυχαγωγική χρήση μαριχουάνας στην Ταϊλάνδη σε έξι μήνες, υποσχόμενος τροποποιήσεις νόμου και αυστηρότερους περιορισμούς στην πώληση του φυτού για να διασφαλιστεί ότι χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ιατρικούς σκοπούς.

Ο πρωθυπουργός Srettha την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου, είπε στο Bloomberg ότι η κυβέρνησή του εργάζεται για τον τερματισμό των διφορούμενων κανόνων σχετικά με τη χρήση της κάνναβης, η οποία αναγνώρισε ότι αυτή τη στιγμή είναι διαθέσιμη τόσο για ιατρικές όσο και για ψυχαγωγικές χρήσεις.

Η Ταϊλάνδη έγινε η πρώτη χώρα στην Ασία που αποποινικοποίησε τη μαριχουάνα τον Ιούνιο του 2022 για τις ιατρικές της εφαρμογές. Ωστόσο, έκτοτε, λόγω της απουσίας κανονισμών λόγω της συνεχιζόμενης συζήτησης για την αποποινικοποίηση μεταξύ διαφόρων πολιτικών ομάδων, χιλιάδες καταστήματα λιανικής κάνναβης έχουν αναδυθεί σε όλη τη χώρα, ιδιαίτερα σε τουριστικά σημεία όπως η Πατάγια και το Πουκέτ, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχο της ακατάλληλη χρήση.

Ο Srettha τόνισε στα μέσα ενημέρωσης που εδρεύουν στις ΗΠΑ: «Οι νόμοι για τη μαριχουάνα πρέπει να ξαναγραφτούν ώστε να επιτρέπεται αποκλειστικά η ιατρική χρήση. Το φυτό δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για ψυχαγωγικούς σκοπούς.»

Αν και δεν διευκρίνισε τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες για το πώς θα ρυθμίσει το εργοστάσιο ή τα καταστήματα, ο Srettha όρισε προθεσμία έξι μηνών, δηλώνοντας ότι σαφέστεροι και αυστηρότεροι κανονισμοί θα εφαρμοστούν εντός αυτού του χρονικού πλαισίου.

Ο πρωθυπουργός άφησε επίσης να εννοηθεί ότι υπάρχει ήδη ευρεία συμφωνία μεταξύ των 11 κομμάτων εντός του κυβερνητικού συνασπισμού ότι η χρήση κάνναβης και των εκχυλισμάτων της πρέπει να περιορίζεται αυστηρά για ιατρικούς σκοπούς.

Εν τω μεταξύ, μεταξύ του συνασπισμού είναι το κόμμα Bhumjaithai, το οποίο πέτυχε να υλοποιήσει την εμβληματική εκστρατεία νομιμοποίησης της κάνναβης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης.

Αν και ο Anutin Charnvirakul, ο ηγέτης των Bhumjaithai, δήλωσε πολλές φορές την πρόθεσή του να τροποποιήσει τον Νόμο για τα Ναρκωτικά για να διασφαλίσει τον αυστηρό έλεγχο της χρήσης κάνναβης, αντιτίθεται σθεναρά στην ιδέα της επανακατηγοριοποίησης της μαριχουάνας ως ελεγχόμενης ουσίας. Μια τέτοια πράξη θα μπορούσε να οδηγήσει ανθρώπους να φυλακίζονται ή να επιβάλλονται βαριά πρόστιμα για χρήση μαριχουάνας και οι Anutin and Bhumjaithai είναι σθεναρά αντίθετοι σε αυτό.

Μετά την αφαίρεση της μαριχουάνας από τον κατάλογο των ελεγχόμενων ουσιών από τον τότε Υπουργό Δημόσιας Υγείας Anutin, η χρήση κάνναβης στην Ταϊλάνδη περιήλθε σε κατάσταση περίπλοκης και αόριστης νομιμότητας.

Επί του παρόντος, υπάρχουν σχεδόν 6,000 καταστήματα λιανικής κάνναβης σε όλη τη χώρα. Οι αγρότες της Ταϊλάνδης επιτρέπεται επίσης ελεύθερα να καλλιεργούν μαριχουάνα μόνο εάν ζητήσουν άδεια από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων εκ των προτέρων.

Επιπλέον, οι μόνοι σαφείς κανόνες που διέπουν τη χρήση των φυτών φαίνεται να είναι μόνο η απαγόρευση του καπνίσματος μαριχουάνας σε δημόσιους χώρους, ο περιορισμός ηλικίας και η απαγόρευση των καταστημάτων κάνναβης που λειτουργούν κοντά σε σχολεία, χωρίς να απευθύνονται στον ελέφαντα στην αίθουσα - η παράνομη ψυχαγωγική χρήση του και χιλιάδες ιατρεία επικεντρώνονται σαφώς στους τουρίστες και την ψυχαγωγική χρήση έναντι αυστηρών ιατρικών εφαρμογών.

Αρκετές φορές έχουν προκύψει ιδέες στη νέα κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις αόριστες ρυθμίσεις.

Ο πρόσφατα διορισμένος υπουργός Δημόσιας Υγείας, Τσόλναν Σρίκαεβ, δήλωσε ότι το κόμμα Bhumjaithai έχει την επιλογή να επαναφέρει το νομοσχέδιο για την κάνναβη στο κοινοβούλιο για συζήτηση.

Τόνισε ότι παρά τη διαγραφή της κάνναβης, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται ως ναρκωτικό, αν και αυτό έχει συζητηθεί από ορισμένους.

Υπογραμμίζει την αναγκαιότητα τροποποίησης του νόμου περί κάνναβης για περιορισμό της χρήσης του. Επιπλέον, πρότεινε να περιοριστεί η καλλιέργεια φυτών κάνναβης, ειδικά το επίδομα για τα νοικοκυριά να καλλιεργούν έως και 15 φυτά στην αυλή τους.

Εν τω μεταξύ, οι ηγέτες της κάνναβης στο Πουκέτ και την Μπανγκόκ αντιδρούν στην ανακοίνωση ως επί το πλείστον ανενόχλητοι, δηλώνοντας ότι θα είναι αδύνατο να καθοριστεί με σαφήνεια η ιατρική και η ψυχαγωγική και ότι πιστεύουν ότι θα γίνει συμβιβασμός.

Προειδοποίησαν επίσης ότι η προσπάθεια επαναφοράς προστίμων ή κυρώσεων για ψυχαγωγική χρήση, όπως πρότεινε ο Τσόλναν, θα έβλεπε ευρεία διαφθορά όπως με τη βιομηχανία του μπαρ και με έναν άλλο μεγάλο ελέφαντα στο δωμάτιο, την πορνεία. Επισήμως, οι πρώην κυβερνήσεις της Ταϊλάνδης είχαν προηγουμένως δηλώσει ότι η πορνεία δεν υπάρχει στην Ταϊλάνδη, αλλά στην πραγματικότητα είναι ευρέως διαδεδομένη σε πολλούς τομείς, παρόλο που δεν είναι απολύτως νόμιμη. Η ώθηση ψυχαγωγικής μαριχουάνας υπόγεια, προειδοποιούν οι ηγέτες της κάνναβης, θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα.

Τούτου λεχθέντος, πολλοί επιχειρηματίες κάνναβης καλωσορίζουν εύλογες ρυθμίσεις, ειδικά για να σταματήσουν το παράνομο λαθρεμπόριο μαριχουάνας από τις ΗΠΑ στην Ταϊλάνδη και να βοηθήσουν στην προστασία και την προώθηση τοπικά καλλιεργούμενης μαριχουάνας από ταϊλανδούς αγρότες.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Βοηθήστε στην υποστήριξη του The Pattaya News το 2023!

Χρειάζεστε ιατρική ή ταξιδιωτική ασφάλιση για το ταξίδι σας στην Ταϊλάνδη; Μπορούμε να βοηθήσουμε!

Εικόνα μετά το περιεχόμενο της ανάρτησης
Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.