Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης αλλάζει τους κανόνες φορολογίας εισοδήματος στο εξωτερικό για να κλείσει τα κενά

Εθνική -

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα κενά στον φόρο εισοδήματος στο εξωτερικό, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης έβγαλε νέους κανόνες που είπε ότι θα κλείσουν οριστικά αυτά τα κενά για τα καλά, ενώ θα αντιμετωπίσει επίσης ζητήματα εισοδηματικής ανισότητας στη χώρα.

Το Υπουργείο Οικονομικών της Ταϊλάνδης την περασμένη εβδομάδα εφάρμοσε έναν αυστηρότερο κανόνα για τα εισοδήματα από το εξωτερικό, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.

Ο νέος κανόνας, που στοχεύει στην αντιμετώπιση της ισότητας εισοδήματος και των φορολογικών κενών, όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός Srettha Thavisin, θα εξουσιοδοτήσει τις αρχές να εισπράττουν φόρους από το ξένο εισόδημα ατόμων που έχουν διαμείνει στην Ταϊλάνδη για τουλάχιστον 180 ημέρες στο αντίστοιχο έτος αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τη νέα διάταξη, οι κάτοικοι που αποκτούν φορολογητέο εισόδημα offshore, θα υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, ανεξάρτητα από το φορολογικό έτος που εισάγουν τέτοια κεφάλαια στην Ταϊλάνδη ή το έτος κατά το οποίο κερδίζονται τα χρήματα, ανακοίνωσε το Τμήμα Εσόδων στις 15 Σεπτεμβρίου. .

Προηγουμένως, οι κάτοικοι με εισόδημα εξωτερικού απαλλάσσονταν από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, εάν έφερναν τα κεφάλαια στην Ταϊλάνδη σε διαφορετικό έτος από το έτος που αποκτήθηκε το εισόδημα.

Ο νέος κανόνας κλείνει τώρα ουσιαστικά αυτό το χάσμα με τη φορολόγηση των υπεράκτιων εισοδημάτων κάθε φορά που αποστέλλεται στη χώρα.

Ωστόσο, έχει προκαλέσει επίσης ανησυχία σε πολλούς ξένους εκπατρισμένους, παρόλο που η πρόθεσή του φαίνεται να στοχεύει κυρίως τους Ταϊλανδούς, και οι συμφωνίες διπλής φορολογίας θα μπορούσαν να αποτρέψουν μέρος των επιπτώσεων για ορισμένους αλλοδαπούς. Ανεξάρτητα από την πρόθεση, ωστόσο, οι κανόνες θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα πράγματα για ορισμένους ξένους υπηκόους που μένουν στην Ταϊλάνδη για περισσότερες από 180 ημέρες το χρόνο.

Ο Πρωθυπουργός Srettha τη Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου, τόνισε τη σημασία αυτής της κίνησης, λέγοντας «Μερικοί άνθρωποι μπορεί να μην είναι χαρούμενοι που σκάβω σε αυτήν την περιοχή, αλλά η ανισότητα είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Η αρχή του φόρου είναι ότι πρέπει να πληρώνετε φόρο για το εισόδημα που κερδίζετε ανεξάρτητα από το πώς το κερδίζετε και να μην εκμεταλλεύεστε διάφορα κενά για να προσπαθήσετε να το αποφύγετε».

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι εάν το εισόδημα από υπεράκτιες πηγές δεν υπόκειται σε φορολογία ή εμπίπτει σε κατηγορίες που εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων της Ταϊλάνδης σύμφωνα με τον Κώδικα Εσόδων, οι κάτοικοι δεν θα υποχρεούνται να πληρώνουν φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων όταν φέρουν αυτό το εισόδημα. στην Ταϊλάνδη.

Όσο για το τι ακριβώς σημαίνει αυτό για τους ξένους, οι νέοι κανόνες έχουν προκαλέσει έντονες συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ανησυχίες. Πολλοί χρήστες του Διαδικτύου έχουν επισημάνει ότι οι περισσότεροι ομογενείς έχουν συμφωνίες διπλής φορολογίας με τις χώρες καταγωγής τους, επομένως εάν το εισόδημα είχε ήδη φορολογηθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, θεωρητικά δεν θα μπορούσε να φορολογηθεί διπλός στην Ταϊλάνδη.

Υπήρξε επίσης συζήτηση σχετικά με το εάν ο όρος «κάτοικος» στους νέους κανόνες ισχύει μόνο για διαμονή άνω των 180 ημερών ή για υπήκοο Ταϊλάνδης, που οι περισσότεροι φαίνεται να πιστεύουν ότι με βάση την τρέχουσα ερμηνεία των κανόνων αυτό θα ήταν το πρώτο και όχι το τελευταίος.

Δεν υπάρχει επίσης καμία ένδειξη για το εάν οι αλλοδαποί υπήκοοι θα μπορούσαν να εξαιρεθούν επίσημα ή αν αυτό σημαίνει, ανεξάρτητα από το διπλό φορολογικό καθεστώς, εάν ένας αλλοδαπός εκπατρισμένος θα έπρεπε τώρα νομικά να υποβάλλει φορολογική δήλωση Ταϊλάνδης κάθε χρόνο. Οι αλλοδαποί εκπατρισμένοι σε ορισμένες καταστάσεις βίζας, ιδίως βίζα εργασίας, το κάνουν ήδη ή ζητούν από την εταιρεία τους να το χειριστεί για αυτούς.

Το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι κατανοεί μεγάλο μέρος της αυξανόμενης ανησυχίας σχετικά με τους νέους κανόνες και σχεδιάζει να παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις σχετικά με αυτούς στο εγγύς μέλλον προτού τεθούν σε ισχύ.

Τα μέσα TPN έχουν ήδη πολλά μηνύματα αναγνωστών και μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου γεμάτα ανησυχία για τους εκκρεμείς κανόνες, αλλά πολλές από τις ερωτήσεις πολύ απλά δεν μπορούν να απαντηθούν με συγκεκριμένη απάντηση έως ότου η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης παράσχει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Ωστόσο, θα συνεχίσουμε να καλύπτουμε αυτούς τους νέους κανόνες καθώς διευκρινίζονται και επεκτείνονται και παροτρύνουμε όσους ενδιαφέρονται για τους μελλοντικούς κανόνες να παρακολουθούν στενά την TPN Media.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Βοηθήστε στην υποστήριξη του The Pattaya News το 2023!

Χρειάζεστε ιατρική ή ταξιδιωτική ασφάλιση για το ταξίδι σας στην Ταϊλάνδη; Μπορούμε να βοηθήσουμε!

Εγγραφή
Tanakorn Panyadee
Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.