Ο πρώην πρωθυπουργός Τακσίν Σιναουάτρα επιστρέφει στην Ταϊλάνδη μετά από 17 χρόνια εξορίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ματιχών

Εθνική -

Ο Τακσίν Σιναουάτρα, πρώην πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης, επέστρεψε στην πατρίδα του την Τρίτη, 22 Αυγούστου, μετά από 17 χρόνια αυτοεξορίας υπό την επικείμενη ποινή φυλάκισης.

Ο Τακσίν έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο Don Mueang της Μπανγκόκ περίπου στις 9:00 π.μ. σήμερα με το ιδιωτικό του τζετ.

Η επιστροφή του συμπίπτει με μια κοινοβουλευτική συνεδρίαση για την επιλογή του 30ού πρωθυπουργού της Ταϊλάνδης μετά τις εκλογές στις 14 Μαΐου. Το Κόμμα Pheu Thai, το οποίο συνδέεται στενά με τον Τακσίν, θα προτείνει στην υποψήφια του Σρέθα Ταβισίν να αναλάβει αισίως τον κορυφαίο ηγετικό ρόλο αφού χωρίσει τους δρόμους του με τον πρώην συνασπισμό του υπό την ηγεσία του κόμματος Move Forward που κέρδισε τις εκλογές.

Εκατοντάδες υποστηρικτές του Ταξίν είχαν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο από νωρίς το πρωί για να γιορτάσουν την επιστροφή του.

Αφού πέρασε την πύλη του ιδιωτικού τζετ, ο Τακσίν απέτισε φόρο τιμής στην εικόνα της Αυτού Μεγαλειότητας του Βασιλιά στο σόι της Ταϊλάνδης για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια. Ήταν περικυκλωμένος από ένα πλήθος υποστηρικτών του Red Shirt και μέλη του Pheu Thai Party.

Ο Thaksin, 74 ετών, έφυγε από την Ταϊλάνδη το 2008 για να αποφύγει να εκτίσει ποινή φυλάκισης για κατηγορίες διαφθοράς και ανάρμοστης συμπεριφοράς. Είχε εκδιωχθεί από τον πρωθυπουργό από τον στρατό σε ένα πραξικόπημα το προηγούμενο έτος, και υποστήριξε έντονα ότι οι κατηγορίες εναντίον του είχαν όλες πολιτικά κίνητρα.

Ο εκπρόσωπος του δικαστικού σώματος Sorawit Limparangsi δήλωσε τη Δευτέρα 21 Αυγούστου ότι ο Thaksin θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να ακούσει την απόφαση μετά την άφιξή του. Η ακρόαση δεν θα μεταδοθεί και μετά την ακρόαση θα εκδοθεί δελτίο τύπου.

Ο Τακσίν αντιμετωπίζει ποινές φυλάκισης 10 ετών σε τρεις υποθέσεις στις οποίες καταδικάστηκε ερήμην από το Ποινικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για κατόχους πολιτικών αξιωμάτων.

Αναμένεται να κρατηθεί στις φυλακές της Μπανγκόκ ενώ συνεχίζονται οι δικαστικές διαδικασίες.

Έχουμε καλύψει στο παρελθόν την επικείμενη επιστροφή του συχνά, συμπεριλαμβανομένου του χθες εδώ.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφή
Tanakorn Panyadee
Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.