Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου της Ταϊλάνδης διακόπτει τη συνεδρίαση εν μέσω αντιρρήσεων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: 

Η κοινοβουλευτική συνεδρίαση της Παρασκευής (4 Αυγούστου) διεκόπη απότομα χωρίς να συζητηθεί η ημερήσια διάταξη σχετικά με την εξουσία της Γερουσίας να εγκρίνει τους πρωθυπουργούς.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10:30 π.μ., μία ώρα αργότερα από το προγραμματισμένο, καθώς μόνο 34 από τους 374 γερουσιαστές ήταν παρόντες, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των βουλευτών εκείνη την ώρα να είναι κάτω από την απαρτία.

Η κύρια ημερήσια διάταξη ήταν αρχικά μια πρόταση από το Κόμμα Μετακίνησης προς τα εμπρός για την τροποποίηση του Άρθρου 272 του Συντάγματος, το οποίο παρέχει στους γερουσιαστές την εξουσία να εγκρίνουν τους υποψηφίους πρωθυπουργούς. Ωστόσο, η πρόταση δεν συζητήθηκε στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Αντίθετα, το κοινοβούλιο έλαβε μια επείγουσα πρόταση από τον βουλευτή του Κόμματος Move Forward Rangsiman Rome, ζητώντας αναθεώρηση της απόφασης του περασμένου μήνα να εμποδίσει την επανειλημμένη υποψηφιότητα της υποψήφιας πρωθυπουργού του κόμματος, Pita Limjaroenrat.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Wan Muhamad Noor Matha απέρριψε την πρόταση, δηλώνοντας ότι ήταν μια επαναλαμβανόμενη πρόταση που δεν μπορούσε να συζητηθεί καθώς το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση από το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ορισμένα μέλη του κοινοβουλίου, ιδιαίτερα γερουσιαστές, αντιτάχθηκαν σθεναρά στην πρόταση, με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Βουλής να ακυρώσει τη συνεδρίαση.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζει μια αναφορά που κατέθεσε ο Διαμεσολαβητής, ο οποίος ζητά μια απόφαση σχετικά με το εάν το ψήφισμα του κοινοβουλίου για την απαγόρευση της εκ νέου υποψηφιότητας του Πίτα είναι συνταγματικό. Το δικαστήριο αναμένεται να ανακοινώσει εάν θα λάβει υπόψη την αναφορά στις 16 Αυγούστου, μετά από καθυστέρηση που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Το Κοινοβούλιο ανέβαλε επίσης την επόμενη ψηφοφορία για την έγκριση του πρωθυπουργού, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί μετά τις 16 Αυγούστου, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου.

Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου από το τμήμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.

Εγγραφή
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.