Η EGAT απορρίπτει τους φθηνότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος εν μέσω απωλειών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Η Αρχή Ηλεκτρικής Ενέργειας της Ταϊλάνδης (EGAT) ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να δεχτεί περαιτέρω αιτήματα για φθηνότερους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος κατά τον επόμενο τετράμηνο κύκλο.

Η απόφαση λαμβάνεται καθώς η EGAT αντιμετωπίζει οικονομική πίεση λόγω της συσσωρευμένης ζημίας της, η οποία προέκυψε από την επιδότηση λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Μαΐου 2023. Η Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας (ERC) εκτιμά ότι η συσσωρευμένη ζημία θα μειωθεί στα 135 δισεκατομμύρια μπατ μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους μήνας.

Για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης, η EGAT συμφώνησε να εφαρμόσει νέο συντελεστή τιμολόγησης ηλεκτρικής ενέργειας 4.45 μπατ ανά κιλοβατώρα από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους. Αυτό το τιμολόγιο θα βοηθήσει την αρχή να εκκαθαρίσει τις ζημίες της έως τον Απρίλιο του 2025, με μέρος των χρημάτων να αποζημιώνει την EGAT. Ωστόσο, ο οργανισμός έχει εκφράσει ανησυχίες ότι περαιτέρω μειώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας θα παρεμπόδιζαν την ικανότητά του να αποπληρώσει τα χρέη και θα επηρεάσει τις μελλοντικές του επενδύσεις σε υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προηγούμενες υψηλές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος επικρίθηκαν ότι προκάλεσαν τις επιχειρήσεις να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων, αυξάνοντας τελικά το κόστος ζωής. Η Ομοσπονδία Ταϊλανδικών Βιομηχανιών πρότεινε ότι η μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να διαχειριστούν το λειτουργικό κόστος και να κάνουν την Ταϊλάνδη πιο ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Ωστόσο, η Egat πιστεύει ότι η εγκεκριμένη τιμή των 4.45 μπατ επιτυγχάνει μια ισορροπία μεταξύ της αντιμετώπισης των ανησυχιών των καταναλωτών και της προστασίας της οικονομικής σταθερότητας της αρχής για μελλοντικές επενδύσεις σε ενεργειακές υποδομές.

Ο διοικητής του EGAT Boonyanit Wongrukmit κατέστησε σαφή τη σημασία της έγκαιρης αποπληρωμής του χρέους για την αποφυγή πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στις ταμειακές ροές και την πιστοληπτική ικανότητα της αρχής, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υψηλότερα επιτόκια δανείων. Τόνισε επίσης τη σημασία της διατήρησης των επενδύσεων στην επέκταση της μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης ενεργειακής ασφάλειας για τη χώρα.

Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου από το τμήμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.

Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει εργαστεί με το The Pattaya News για τέσσερα χρόνια. Ειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση μεταξύ ταϊλανδέζικου στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ δημοσιογράφων και αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.