Η οικονομία της Ταϊλάνδης σε μονοπάτι ανάκαμψης εν μέσω αναρριχητικών στοιχείων τουρισμού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Η Τράπεζα της Ταϊλάνδης (BOT) δήλωσε τη Δευτέρα (31 Ιουλίου) ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ταϊλάνδης παρέμεινε σε καλό δρόμο τον Ιούνιο, καθώς ο τουριστικός τομέας επεκτάθηκε με υψηλότερες αφίξεις ξένων τουριστών ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν.

Ο Βοηθός Κυβερνήτης του BOT Chayawadee Chai-Anant δήλωσε ότι η οικονομική δραστηριότητα φαίνεται να βελτιώνεται σταδιακά, λόγω του τουρισμού, καθώς οι εξαγωγές δεν αναμένεται να βελτιωθούν μέχρι τα τέλη του έτους. Είπε επίσης, «την επόμενη περίοδο, ο τουρισμός πρέπει να συνεχίσει να ανακάμπτει και να παραμείνει βασικός μοχλός, ενώ οι εξαγωγές είναι πιθανό να είναι σταθερές».

Το BOT έχει προβλέψει οικονομική ανάπτυξη 3.6% φέτος και 3.8% το επόμενο έτος, με γνώμονα τον τουρισμό. Η περσινή ανάπτυξη ήταν 2.6%. Έχει προβλέψει 29 εκατομμύρια αφίξεις τουριστών φέτος και 35.5 εκατομμύρια το 2024. Αυτό σε σύγκριση με σχεδόν 40 εκατομμύρια επισκέπτες το 2019 πριν από την πανδημία.

Ο Chayawadee είπε ότι η κεντρική τράπεζα παρακολουθούσε τους κινδύνους από μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και μια καθυστέρηση στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εθνικές εκλογές του Μαΐου.
Πρόσθεσε ότι «ο σχηματισμός κυβέρνησης αν καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πλήξει την εμπιστοσύνη».

Η Ταϊλάνδη κατέγραψε πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 1.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μετά από έλλειμμα 2.8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο. Το BOT είπε ότι η οικονομία βελτιώθηκε ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο. Τα επίσημα στοιχεία για το ΑΕΠ του δεύτερου τριμήνου πρόκειται να δημοσιευτούν στις 21 Αυγούστου. Η οικονομία αναπτύχθηκε κατά 2.7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο.

Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει εργαστεί με το The Pattaya News για τέσσερα χρόνια. Ειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση μεταξύ ταϊλανδέζικου στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ δημοσιογράφων και αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.