Ο πρώην αρχηγός της αστυνομίας κατηγορείται για προμήθειες βιομετρικών στοιχείων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:

Η Εθνική Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NACC) ανακοίνωσε την απόφασή της να κατηγορήσει τον πρώην αρχηγό της εθνικής αστυνομίας, Pol Gen Chakthip Chaijinda, μαζί με δύο ανώτερους αξιωματικούς της αστυνομίας, τον Πολ Αντιστράτηγο Tinnapat Phummarin και τον Pol Maj-Surapong Chaijan, σε σχέση με Έργο προμηθειών βιομετρικών στοιχείων 2.1 δισεκατομμυρίων μπατ.

Το έργο είχε ως στόχο την εφαρμογή ενός εξελιγμένου βιομετρικού συστήματος ικανού να σαρώνει τις λεπτομέρειες του προσώπου και τα δακτυλικά αποτυπώματα των επιβατών σε μεγάλα αεροδρόμια σε όλη τη χώρα.

Οι χρεώσεις επικεντρώνονται στην έγκριση των αξιωματικών για παράταση της προθεσμίας παράδοσης βιομετρικού εξοπλισμού στο Γραφείο Μετανάστευσης, το οποίο φέρεται να ευνόησε τον προμηθευτή. Η αρχική σύμβαση όριζε ότι ο προμηθευτής έπρεπε να παραδώσει τον εξοπλισμό έως τις 2 Μαΐου 2019. Ωστόσο, η προθεσμία παρατάθηκε αργότερα έως τις 30 Ιουνίου του ίδιου έτους.

Ο πρώην επίτροπος της αστυνομίας μετανάστευσης Pol Gen Surachate Hakparn έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να φέρει το θέμα στο φως. Ζήτησε από τον Pol Gen Chakthip να τερματίσει το βιομετρικό έργο, επικαλούμενος τις ανησυχίες του για την ακεραιότητά του.

Εκτός από την υπόθεση προμήθειας βιομετρικών στοιχείων, το NACC ασκεί επίσης κατηγορίες εναντίον του Pol Gen Chakthip και 45 άλλων ατόμων σε σχέση με ένα ξεχωριστό έργο 900 εκατομμυρίων μπατ. Αυτό το έργο επικεντρώθηκε στην προμήθεια 260 «έξυπνων» περιπολικών της αστυνομίας κατά τα οικονομικά έτη 2018-19.

Το προηγούμενο είναι ένα δελτίο τύπου από το τμήμα δημοσίων σχέσεων της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης.

Εγγραφή
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για πέντε χρόνια. Ειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση μεταξύ ταϊλανδέζικου στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ δημοσιογράφων και αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.