Ο Διαμεσολαβητής ζητά την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάρτας της Ταϊλάνδης σχετικά με την απόφαση του Κοινοβουλίου να μπλοκάρει την ανάδειξη πρωθυπουργού της Πίτα

Εθνική -

Το Γραφείο του Διαμεσολαβητή τη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, αποφάσισε να ρωτήσει το Συνταγματικό Δικαστήριο εάν η απόφαση του Κοινοβουλίου να εμποδίσει την εκ νέου υποψηφιότητα της Pita Limjaroenrat, ηγέτη και υποψήφιας πρωθυπουργού του Κόμματος Move Forward, για τη θέση του πρωθυπουργού είναι συνταγματική ή όχι.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα, ο Συνήγορος του Πολίτη αποκάλυψε στον Τύπο ότι θα υποβάλει αίτημα στο δικαστήριο του χάρτη για να καθορίσει τη συνταγματικότητα του Απόφαση της Βουλής στις 19 Ιουλίου που απαγόρευσε τον Πίτα από την εκ νέου υποψηφιότητα για την ηγετική θέση.

Όσοι ψήφισαν υπέρ του αποκλεισμού του Πίτα ανέφεραν ότι η εκ νέου υποψηφιότητά του παραβίαζε τους κοινοβουλευτικούς κανονισμούς που ορίζουν ότι όταν μια πρόταση απορριφθεί από το Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να προταθεί εκ νέου.

Ο Πίτα απορρίφθηκε από το Κοινοβούλιο, κυρίως από γερουσιαστές που διορίστηκαν από τη χούντα, στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας του πρωθυπουργού. Ωστόσο, πολλοί υποστηρίζουν ότι ο διορισμός ενός υποψηφίου πρωθυπουργού διέπεται από τον καταστατικό χάρτη και όχι από τους κανονισμούς του Κοινοβουλίου, με αποτέλεσμα να υποβληθεί καταγγελία στο Γραφείο του Διαμεσολαβητή σε μια προσπάθεια να ακυρωθεί η απόφαση του Κοινοβουλίου.

Το Γραφείο του Διαμεσολαβητή ζήτησε επίσης από το δικαστήριο να αναβάλει προς το παρόν την ψηφοφορία του Πρωθυπουργού.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση, αν και έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις όλη την εβδομάδα.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφή
Goongnang Suksawat
Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει συνεργαστεί με το The Pattaya News για περισσότερα από τέσσερα χρόνια. Εξειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση από τα ταϊλανδικά στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ των ρεπόρτερ και των αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.