Σε βάθος: Ποιος είναι ο Srettha Thavisin, υποψήφιος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης

Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη-

Με τα γεγονότα στις αρχές αυτής της εβδομάδας σταθερά αφαιρώντας τη χαρισματική και δημοφιλή υποψήφια Πρωθυπουργό Pita Limjaroenrat από το Κόμμα Move Forward από τον υποψήφιο πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, θέλαμε να παρουσιάσουμε το προφίλ του πιο πιθανού υποψηφίου που θα προταθεί για ψηφοφορία μεταξύ του κοινού κοινοβουλίου της Ταϊλάνδης.

Αυτό το άτομο είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι ο Srettha Thavisin, ένας επιτυχημένος και αξιοσέβαστος Ταϊλανδός επιχειρηματίας από το κόμμα Pheu Thai. Είναι, όμως, και σχετικά νέος στην πολιτική. Το Move Forward Party επιβεβαίωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο Pheu Thai θα αναλάβει το προβάδισμα στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης της Ταϊλάνδης μετά την αποτυχία της προσφοράς από την Πίτα.

Γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους αναγνώστες μας έχουν ακούσει για τους άλλους πιθανούς υποψήφιους πρωθυπουργούς όπως οι Pita, Anutin και Prawit εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ο Srettha δεν είναι εξοικειωμένος με πολλούς από τους αναγνώστες μας στο TPN Media, επομένως εδώ είναι ένα προφίλ για αυτόν και λίγα λόγια για τις απόψεις του.

Η Srettha Thavisin είναι ένας Ταϊλανδός πολιτικός και προγραμματιστής ακινήτων που είναι ένας από τους υποψήφιους πρωθυπουργούς του κόμματος Pheu Thai στις γενικές εκλογές της Ταϊλάνδης το 2023. Γεννήθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 1963 στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης και έχει πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Πανεπιστήμιο Chulalongkorn και μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Claremont Graduate University, Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Srettha συνίδρυσε τη Sansiri το 1988, η οποία έγινε ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ακινήτων στην Ταϊλάνδη, και υπηρέτησε ως διευθύνων σύμβουλος και πρόεδρος έως ότου παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2023 για να ακολουθήσει την πολιτική του καριέρα. Είναι γνωστός έμπιστος τόσο του Thaksin Shinawatra όσο και της Yingluck Shinawatra, πρώην και τώρα εξόριστων πρωθυπουργών της Ταϊλάνδης, και θεωρείται υποψήφιος υπέρ της δημοκρατίας και υπέρ των μεταρρυθμίσεων. Είναι παντρεμένος με τον Pakpilai Thavisin, ειδικό στην αντιγηραντική ιατρική, με τον οποίο έχει τρία παιδιά. Είναι επίσης συλλέκτης κλασικών ταξιδιωτικών μπαούλων, όπως αυτά της Louis Vuitton.

Υπό την ηγεσία του Thavisin, η Sansiri επεκτάθηκε στο εσωτερικό και διεθνώς, καθιερώνοντας τον εαυτό της ως ένα διάσημο όνομα στην αγορά ακινήτων. Η Thavisin συνέχισε να ιδρύει επίσης την MQDC (Magnolia Quality Development Corporation), μια θυγατρική του Ομίλου Sansiri. Η MQDC είναι αφιερωμένη στην ανάπτυξη βιώσιμων ιδιοκτησιών που εστιάζουν στην ευημερία και την ευτυχία των κατοίκων, διασφαλίζοντας παράλληλα ελάχιστες επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η επιρροή του Thavisin δεν περιορίζεται στα επιχειρηματικά εγχειρήματα. συνέβαλε ενεργά και στη βελτίωση της κοινωνίας. Ως φιλάνθρωπος, ίδρυσε το Ίδρυμα Sansiri, το οποίο υποστηρίζει εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και την ευημερία των μη προνομιούχων παιδιών και κοινοτήτων. Μέσω του ιδρύματός του, ο Thavisin προσπάθησε να έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία, τονίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης, της υγείας και της κοινωνικής ευθύνης.

Μερικές από τις πολιτικές απόψεις του Srettha Thavisin είναι:

  • Θέλει να διευθετήσει τα πολιτικά ζητήματα που διχάζουν την Ταϊλάνδη για δεκαετίες, όπως ο ρόλος της μοναρχίας, του στρατού και της οικογένειας Σιναουάτρα. Πιστεύει ότι απαιτείται διάλογος και συμβιβασμός για την επίτευξη εθνικής συμφιλίωσης και σταθερότητας. Επί του παρόντος, ωστόσο, είναι κατά της τροποποίησης του νόμου Lese Majeste, αν και οι απόψεις του σχετικά με αυτό φαίνεται να έχουν αλλάξει. Με την απόρριψη του Πίτα ως Πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι κέρδισε τη λαϊκή ψήφο του λαού, οφείλεται κυρίως στην υποστήριξή του στην τροποποίηση των νόμων του Lese Majeste, αυτό είναι ένα σημαντικό ζήτημα.
  • Υποστηρίζει συνολικά το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων που διαμαρτύρονται κατά της κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τον στρατό και απαιτούν συνταγματικές αλλαγές. Ωστόσο, είναι πιο μετριοπαθής από τον Πίτα και δεν υποστηρίζει τους πιο ακραίους διαδηλωτές που έχουν ζητήσει μεταρρύθμιση της μοναρχίας, με εστίαση στην οικονομία και την οικονομική μεταρρύθμιση για την οικοδόμηση καλύτερης ισότητας.
  • Υποστηρίζει ένα πιο αποκεντρωμένο και συμμετοχικό σύστημα διακυβέρνησης, όπου οι τοπικές κοινωνίες έχουν μεγαλύτερη αυτονομία και εξουσία να διαχειρίζονται τις δικές τους υποθέσεις. Θέλει επίσης να προωθήσει την κοινωνική ευημερία και την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Είναι έμπιστος τόσο του Thaksin Shinawatra όσο και του Yingluck Shinawatra, πρώην πρωθυπουργών της Ταϊλάνδης που εκδιώχθηκαν από πραξικοπήματα και ζουν στην εξορία. Μοιράζεται το όραμά τους για μια πιο περιεκτική και προοδευτική Ταϊλάνδη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.
  • Το πολιτικό ταξίδι του Srettha ξεκίνησε όταν εντάχθηκε στο Pheu Thai Party τον Οκτώβριο του 2022. Ο Srettha διορίστηκε επίσης ως αναπληρωτής αρχηγός του κόμματος και οικονομικός επικεφαλής.

    Τον Απρίλιο του 2023, ο Srettha ανακοίνωσε την παραίτησή του από το Sansiri, εν μέσω εικασιών ότι θα κατονομαζόταν επίσημα ως ένας από τους υποψήφιους πρωθυπουργούς του Κόμματος Pheu Thai. Είπε ότι ήθελε να αφιερώσει όλο τον χρόνο και την ενέργειά του στην υπηρεσία της χώρας και του λαού. Είπε επίσης ότι δεν είχε καμία σύγκρουση συμφερόντων με την πρώην επιχείρησή του και ότι δεν θα χρησιμοποιούσε τον πλούτο ή την επιρροή του για να αποκτήσει ένα αθέμιτο πλεονέκτημα στην πολιτική.

    Ο Srettha έγινε τελικά ένας από τους τρεις πρωθυπουργούς υποψηφίους του Pheu Thai Party, μαζί με τη μικρότερη κόρη του Thaksin, Paetongtarn Shinawatra, και τον πρώην γενικό εισαγγελέα Chaikasem Nitisiri. Έτρεξε με το σύνθημα «Srettha για την Ταϊλάνδη», υποσχόμενος να φέρει οικονομική ανάκαμψη, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική συμφιλίωση στη χώρα. Δεσμεύτηκε επίσης να σεβαστεί το σύνταγμα και τη μοναρχία και να συνεργαστεί με όλα τα κόμματα για το κοινό καλό.

  • Ο Srettha Thavisin είναι ένας άνθρωπος που έχει επιτύχει τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στην πολιτική και έχει ένα όραμα για μια πιο περιεκτική και προοδευτική Ταϊλάνδη που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία. Είναι επίσης ένας άνθρωπος που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις και αβεβαιότητες, καθώς προσπαθεί να περιηγηθεί στο περίπλοκο και πολωμένο πολιτικό τοπίο της Ταϊλάνδης. Είναι ένας άνθρωπος που θα μπορούσε να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης ή που θα μπορούσε να του αρνηθεί την ευκαιρία από το κατεστημένο της Γερουσίας που υποστηρίζεται από τον στρατό. Είναι ένας άνθρωπος που διακυβεύεται πολλά και έχει πολλά να προσφέρει στη χώρα του.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Η Goong Nang είναι μεταφραστής ειδήσεων που έχει εργαστεί επαγγελματικά για πολλούς ειδησεογραφικούς οργανισμούς στην Ταϊλάνδη για πολλά χρόνια και έχει εργαστεί με το The Pattaya News για τέσσερα χρόνια. Ειδικεύεται κυρίως στις τοπικές ειδήσεις για το Πουκέτ, την Πατάγια, καθώς και ορισμένες εθνικές ειδήσεις, με έμφαση στη μετάφραση μεταξύ ταϊλανδέζικου στα αγγλικά και ως ενδιάμεσος μεταξύ δημοσιογράφων και αγγλόφωνων συγγραφέων. Κατάγεται από το Nakhon Si Thammarat, αλλά ζει στο Πουκέτ και το Κράμπι εκτός από τις μετακινήσεις μεταξύ των τριών.