Προωθήστε το κόμμα για να προτείνει νομοσχέδιο για την εξάλειψη της εξουσίας της Γερουσίας να εκλέγει πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Thairath

Εθνική -

Αφού απέτυχε να πιέσει τον ηγέτη τους Πίτα Λιμζαροενράτ να γίνει Πρωθυπουργός, το Κόμμα Κίνησης Προς τα εμπρός σχεδιάζει τώρα να προτείνει ένα νομοσχέδιο για την τροποποίηση του άρθρου 272 του καταστατικού, το οποίο παρέχει στη Γερουσία την εξουσία να επιλέξει πρωθυπουργό.

Ο Πίτα έλαβε την Πέμπτη μόνο 324 ψήφους από τις 749 ψήφους από το κοινό Κοινοβούλιο και δεν κατάφερε να γίνει πρωθυπουργός, καθώς χρειάζεται τουλάχιστον 375 ψήφους.

Από τις 324 ψήφους που έλαβε, μόνο οι 13 προέρχονταν από την 250μελή Γερουσία.

Σύμφωνα με το ισχύον Σύνταγμα, η Γερουσία είναι σε θέση να επιλέξει από κοινού έναν πρωθυπουργό με τα μέλη των κοινοβουλίων.

Τώρα, το Κόμμα Move Forward, το οποίο είναι ο ηγέτης του συνασπισμού που θέλει να σχηματίσει κυβέρνηση, έχει μετατοπίσει τον στόχο του να τροποποιήσει τον καταστατικό χάρτη για να αφαιρέσει την εξουσία της διορισμένης από τη χούντα Γερουσία να ψηφίζει πρωθυπουργό προκειμένου να πιέσει για μια δεύτερη υποψηφιότητα Πίτα.

Η πρόταση για τροποποίηση του χάρτη έχει προταθεί σήμερα στον Πρόεδρο της Βουλής Wan Muhamad Noor Matha.

Για να προτείνει την τροπολογία, το Move Forward χρειάζεται την υποστήριξη τουλάχιστον 100 βουλευτών. Το κόμμα έχει σήμερα 151 βουλευτές.

Για να ψηφιστεί, ωστόσο, το νομοσχέδιο θα πρέπει να εγκρίνει το νομοσχέδιο τουλάχιστον το 1/3 της Γερουσίας ή 84 γερουσιαστές.

Το Move Forward επεσήμανε ότι αφού πολλοί γερουσιαστές επέλεξαν να απόσχουν από την ψηφοφορία για τον πρωθυπουργό χθες, πιθανότατα θα επιλέξουν να υποστηρίξουν την τροποποίηση του άρθρου 272.

Η όλη διαδικασία τροποποίησης μπορεί να ολοκληρωθεί εντός τεσσάρων εβδομάδων, σύμφωνα με το κόμμα.

Το Κόμμα Move Forward θα συναντηθεί με τα 8 κόμματα του συνασπισμού σήμερα για να συζητήσουν νέες στρατηγικές. Ισχυρίστηκαν επίσης ότι δεν ήταν απλώς να γίνει ο Πίτα Πρωθυπουργός, αλλά να δοθεί η ευκαιρία στους γερουσιαστές να κάνουν μια ευγενική έξοδο.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.