Ο υποψήφιος πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης του Κόμματος Move Forward, Πίτα, απέτυχε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, ο δεύτερος γύρος έχει προγραμματιστεί για τις 19 Ιουλίου

Εθνική -

Ο Pita Limjaroenrat, ο ηγέτης του Κόμματος Move Forward, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει επαρκείς ψήφους 375 από το κοινό κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να αποτύχει στον πρώτο γύρο της πρωθυπουργικής ψηφοφορίας.

Ο Πίτα χρειαζόταν τουλάχιστον 375 από τις 749 ψήφους από την Άνω και την Κάτω Βουλή για να αναλάβει το πρωθυπουργικό αξίωμα της Ταϊλάνδης. Ωστόσο, τα επίσημα αποτελέσματα είναι ότι η ελπίδα του πρωθυπουργού κατάφερε να συγκεντρώσει μόνο 324 ψήφους, που δεν ήταν το ήμισυ του κοινοβουλίου. Επιπλέον, μόνο 674 βουλευτές ήταν παρόντες την ώρα της ψηφοφορίας.

Στην επίσημη καταμέτρηση, ο Πίτα εξασφάλισε 324 ψήφους υπέρ (Μόνο 13 γερουσιαστές), ενώ υπήρξαν 182 ψήφοι κατά και 199 αποχές.

Μπορεί να συναχθεί το συμπέρασμα για σήμερα ότι ο Πίτα έλαβε λιγότερο από το ήμισυ των συνολικών ψήφων και ως εκ τούτου δεν έχει επιλεγεί ως ο 30ός Πρωθυπουργός της χώρας. Ήταν ο μόνος υποψήφιος που προτάθηκε σήμερα, 13 Ιουλίου 2023.

Ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας έχει προγραμματιστεί στις 19 Ιουλίου, με τις προσδοκίες ότι ο συνασπισμός της πλειοψηφίας θα αποφασίσει πιθανότατα να προτείνει άλλους υποψηφίους, όπως ο Paetongtarn Shinawatra ή ο Srettha Thavisin από το Pheu Thai Party, το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα του συνασπισμού.

Ο Πίτα είναι επίσης πιθανό να προταθεί για δεύτερη φορά, αλλά καθώς πολλοί γερουσιαστές, που διορίστηκαν από τη στρατιωτική χούντα και δεν εκλέχθηκαν όπως οι βουλευτές, διστάζουν τόσο τις νομικές του υποθέσεις όσο και την υποστήριξή του να τροποποιήσει, αλλά όχι να καταργήσει, τον νόμο Lese Majeste Τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι παρόμοια για τον Πίτα εκτός και αν κάνει κάποιες παραχωρήσεις. Ο Πίτα δηλώνει συνεχώς, ωστόσο, ότι δεν αποτελεί επιλογή να εγκαταλείψει την πρόθεσή του να τροποποιήσει τον νόμο Lese Majeste.

Το Move Forward Party πρότεινε μόνο έναν μόνο υποψήφιο, τον Pita, οπότε αν δεν επιλεγεί, οι άλλες επιλογές θα ήταν στο κόμμα Pheu Thai, δίνοντάς τους τη θέση του πρωθυπουργού. Οι υποψηφιότητες έγιναν τον Απρίλιο και δεν μπορούν να προσαρμοστούν σε αυτό το σημείο. Μόνο οι υποψήφιοι που έχουν προταθεί προηγουμένως μπορούν να υποβληθούν στο Κοινοβούλιο για ψηφοφορία.

Μια άλλη επιλογή είναι τα κόμματα της μειοψηφίας να προτείνουν έναν υποψήφιο, όπως ο Anutin Charnvirakul από την τρίτη θέση με το Κόμμα Bhumjaithai του βουλευτή, αλλά αυτό είναι απίθανο μονοπάτι.

Εάν ο δεύτερος γύρος ψηφοφορίας δεν καταφέρει να επιλέξει υποψήφιο, ο τρίτος γύρος θα διεξαχθεί στις 20 Ιουλίου. Εάν αυτό αποτύχει, θα εξεταστούν περαιτέρω επιλογές και θα συζητηθούν εκτενώς σε εκείνο το σημείο.

Μείνετε συντονισμένοι στα μέσα TPN για περαιτέρω ενημερώσεις σχετικά με αυτήν και όλες τις άλλες ιστορίες.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.