Η υποψήφια πρωθυπουργός του Κόμματος Move Forward, Pita Limjaroenrat, βρίσκεται σε σκληρό αγώνα για το αξίωμα εν μέσω καταιγίδας ισχυρισμών

ΦΩΤΟ: Pita Limjaroenrat - พิธา ลิ้มเจริญรัตน์

Εθνική -

Ο Pita Limjaroenrat, ο μοναδικός υποψήφιος του Κόμματος Move Forward για πρωθυπουργός, βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μια πολιτικά φορτισμένη μάχη καθώς προσπαθεί να αναλάβει το αξίωμα.

Η κοινή συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας συνήλθε σήμερα, 13 Ιουλίου, για να επιλεγεί ο 30ός πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης. Ο Πίτα, ο ηγέτης του νικητή στις εκλογές Κόμμα Move Forward, ορίστηκε ως ο μοναδικός υποψήφιος πρωθυπουργός για σήμερα, με την υποστήριξη 302 εκπροσώπων της Βουλής.

Ωστόσο, ο αισιόδοξος πρωθυπουργός αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια αδυσώπητη επίθεση από ισχυρισμούς από την παράταξη της αντιπολίτευσης και την πλειοψηφία των μελών της Άνω Βουλής.

Ορισμένοι από τους ισχυρισμούς είναι ότι ο Πίτα μπορεί να μην είναι επιλέξιμος για το αξίωμα λόγω της συμμετοχής του στα μέσα iTV.

Σύμφωνα με τον χάρτη της Ταϊλάνδης, οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να κατέχουν μετοχές των μέσων ενημέρωσης. Η Εκλογική Επιτροπή (ΕΚ) αποφάσισε επίσης πρόσφατα να ζητήσει από το Συνταγματικό Δικαστήριο σχετικά με αυτό το θέμα και ζητά από το δικαστήριο να αναστείλει το πολιτικό καθήκον του Πίτα.

Ορισμένα μέλη των 250 γερουσιαστών χρησιμοποιούν αυτόν τον ισχυρισμό ως λόγο για να μην τον ψηφίσουν ή να απέχουν από την ψήφο τους. Οι γερουσιαστές προειδοποιούν επίσης τον συνασπισμό ότι ενδέχεται να παραβιάσουν το Σύνταγμα εάν επιμείνουν να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο χωρίς ειδικές προϋποθέσεις, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση σχετικά με το μερίδιο της Pita στο iTV.

Εν τω μεταξύ, η παράταξη της αντιπολίτευσης ή το πρώην κυβερνητικό στρατόπεδο βομβαρδίζει τον Πίτα για την πρόθεσή του να τροποποιήσει τον νόμο lese-majeste.

Ισχυρίζονται ότι η τροπολογία θα υπονομεύσει τον αξιότιμο βασιλικό θεσμό της Ταϊλάνδης που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση και την προστασία της χώρας από την έναρξή του.

Αντί να επικεντρωθεί στην τροπολογία, το Κόμμα Προόδου θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αντιμετώπιση άλλων σημαντικών ζητημάτων όπως το υψηλότερο κόστος ζωής και τα προβλήματα με τα ναρκωτικά, προέτρεψε η αντιπολίτευση.

Ως αποτέλεσμα, η αντιπολίτευση δεν θα ψηφίσει τον Πίτα ως πρωθυπουργό.

Απαντώντας τόσο στην Άνω Βουλή όσο και στην αντιπολίτευση, ο Πίτα είπε ότι αναγνώρισε τις ανησυχίες για την υποψηφιότητά του και επαίνεσε τους βουλευτές που συζήτησαν ώριμα και με διαφάνεια αυτά τα θέματα στο κοινοβούλιο.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς, ο Πίτα τόνισε ότι οποιαδήποτε τροποποίηση του νόμου θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο του συστήματος συνταγματικής μοναρχίας στο κοινοβούλιο, συμπεριλαμβανομένης της τροποποίησης του νόμου lese majeste.

Διευκρίνισε ότι η τροπολογία δεν εντάσσεται στο Μνημόνιο Συναντίληψης (MOU) που υπέγραψε ο συνασπισμός των 8 κομμάτων, στον οποίο ανήκει το Κόμμα Move Forward. Κατά συνέπεια, κανένα από τα υπόλοιπα 7 κόμματα δεν έχει προβλέψεις για την τροποποίηση.

Όσον αφορά την επιλεξιμότητά του, ο Πίτα ανέφερε ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο δεν έχει εκδώσει ακόμη απόφαση για την υπόθεσή του που σχετίζεται με τη συμμετοχή στα μέσα ενημέρωσης. Τόνισε επίσης ότι δεν ενημερώθηκε από την Εφορευτική Επιτροπή για τις καταγγελίες σε βάρος του, στερώντας του την ευκαιρία να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Παρά αυτές τις προκλήσεις, ο Πίτα υποστήριξε σταθερά ότι παραμένει πλήρως τα προσόντα για υποψηφιότητα.

Χρειάζεται 376 ψήφους ναι για να γίνει Πρωθυπουργός που ξεκινά από την ώρα του Τύπου.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

Εγγραφή
Tanakorn Panyadee
Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.