Οι νόμοι για τον έλεγχο του αλκοόλ στην Ταϊλάνδη θα αποτελέσουν διχαστικό ζήτημα στη μετεκλογική περίοδο

Εθνική -

Η Thai Alcohol Business Association, ή TABA, ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή, 9 Ιουνίου 2023, ότι υποστηρίζει μια τροποποίηση των ισχυόντων κανονισμών ελέγχου αλκοόλ της χώρας προς όφελος των ζυθοποιών, των οινοπνευματοποιών, των τουριστών και των καταναλωτών.

Ωστόσο, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης έχει προτείνει αρκετούς νέους αμφιλεγόμενους κανονισμούς που σύμφωνα με τους επικριτές θα μπορούσαν να βλάψουν σοβαρά τη βιομηχανία του τουρισμού και της φιλοξενίας. Οι υποστηρικτές των προτάσεων ισχυρίζονται ότι θα βοηθήσουν στον περιορισμό των προβλημάτων που σχετίζονται με το αλκοόλ και της οδήγησης υπό την επήρεια αλκοόλ.

Η κ. Khemika Ratanakul, πρόεδρος της ένωσης, είπε ότι ορισμένες διατάξεις του νόμου για τον έλεγχο των αλκοολούχων ποτών θα πρέπει να αλλάξουν ώστε να ευθυγραμμιστούν με το τρέχον κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο, ειδικά η απαγόρευση των πωλήσεων αλκοολούχων ποτών μεταξύ 2 μ.μ. και 5 μ.μ. καθώς και περιορισμοί στη διαφήμιση και την αναφορά ή την προβολή αλκοόλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η απαγόρευση πωλήσεων αλκοόλ από τις 2:5 έως τις XNUMX:XNUMX ισχύει εδώ και περίπου πενήντα χρόνια και ο ακριβής λόγος της απαγόρευσης είναι ασαφής επί του παρόντος με διάφορους λόγους και μύθους που δίνονται συχνά από αξιωματούχους και κατοίκους της Ταϊλάνδης. Ο νόμος προκαλεί ιδιαίτερα σύγχυση και απογοήτευση στις τουριστικές ζώνες.

Όσον αφορά τους γενικούς περιορισμούς διαφήμισης, αυτοί έχουν συχνά προκαλέσει προβλήματα με την πάροδο των ετών, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το εάν κάποιος απλώς ανάρτησε στα προσωπικά του μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι έπινε ένα ποτό με φίλους ήταν παραβίαση.

Η κ. Χεμίκα τόνισε τρεις βασικούς τομείς του νόμου που απαιτούν άμεση αναθεώρηση, σύμφωνα με την ίδια. Αυτά περιλαμβάνουν χρονικούς περιορισμούς στις πωλήσεις αλκοόλ, ειδικά σε τουριστικές ζώνες, την ανάγκη αντιμετώπισης των διακριτικών εξουσιών που παρέχονται στις αρχές για την ερμηνεία του νόμου και την επανεξέταση των σημαντικών προστίμων που επιβάλλονται σε όσους δεν υπακούουν στις σχετικές εντολές επιβολής του νόμου.

Έθιξε το ζήτημα της υπερβολικής εξουσίας που παραχωρείται στις αρχές κατά την ερμηνεία του νόμου, εκφράζοντας αμφιβολίες για τη διασφάλιση της αμεροληψίας και της δικαιοσύνης στη λήψη των αποφάσεών τους. Υποστήριξε επίσης ότι οι αρχές επιβολής του νόμου συχνά χρησιμοποιούσαν ασαφείς νόμους της Ταϊλάνδης για το αλκοόλ ως τρόπο συλλογής δωροδοκιών και ενθάρρυνσης της διαφθοράς, ειδικά από μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

«Ορισμένοι κανονισμοί είναι σαν παραθυράκια που βλάπτουν την τουριστική βιομηχανία της χώρας, ενώ επιτρέπουν επίσης δωροδοκίες και διαφθορά», είπε. «Η χώρα απαιτεί σαφείς και συνοπτικούς κανονισμούς και δεν υπάρχει περιθώριο ασάφειας».

Η ένωση είπε ότι αντιτάχθηκε επίσης σε μια νέα έκδοση του νόμου για τον έλεγχο του αλκοόλ που προτάθηκε από το σημερινό Υπουργείο Δημόσιας Υγείας, προσθέτοντας ότι ήταν πολύ σκληρός και θα καταστρέψει τόσο τους Ταϊλανδούς καταναλωτές όσο και τους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα αυτούς που διευθύνουν μπαρ και εστιατόρια.

Αυτές οι προτάσεις ουσιαστικά, σημειώνει το The Pattaya News, θα σήμαιναν ότι η κατανάλωση αλκοόλ μετά τα μεσάνυχτα σε εστιατόρια και μπαρ θα ήταν αντίθετη με τους κανόνες του υπουργείου δημόσιας υγείας. Επομένως, ανεξάρτητα από τις νόμιμες ώρες κλεισίματος ή εάν ένας χώρος σταμάτησε να σερβίρει αλκοόλ τα μεσάνυχτα, οποιαδήποτε κατανάλωση αλκοόλ σε έναν χώρο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα και επιδρομές από τις αρμόδιες αρχές και αξιωματούχους.

Η πρόταση έχει υποστηριχθεί ευρέως από ενώσεις φιλοξενίας και τουρισμού που εξακολουθούν να αναρρώνουν μετά τον Covid-19, οι οποίοι αγωνίζονται εδώ και ένα χρόνο για να παρατείνουν νομικά τις νόμιμες ώρες κλεισίματος και τις ώρες κατανάλωσης αλκοόλ σε ζώνες διασκέδασης. Ωστόσο, οι ενώσεις κατά του αλκοόλ αγωνίζονται συνεχώς για τυχόν αλλαγές του νόμου, ακόμη και σε τουριστικές περιοχές όπως η Πατάγια και το Πουκέτ, υποστηρίζοντας ότι θα αυξήσει την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ.

«Τα μέτρα ελέγχου του οινοπνεύματος πρέπει να είναι προσαρμοσμένα στο τρέχον πλαίσιο τόσο του βιοπορισμού όσο και της σταδιοδρομίας. Μέσω της συνεργασίας για την εξεύρεση αποτελεσματικών λύσεων από διάφορους τομείς, οι κανονισμοί πρέπει να προάγουν τον θεμιτό ανταγωνισμό και να ενθαρρύνουν την υπεύθυνη συμπεριφορά κατά την κατανάλωση αλκοόλ», δήλωσε η Khemika.

Η Thai Alcohol Business Association υποστηρίζει το προοδευτικό νομοσχέδιο του Move Forward Party για το ποτό καθώς θα δημιουργήσει δικαιότερους κανόνες για την παραγωγή αλκοόλ, θα δώσει στους καταναλωτές περισσότερη ελευθερία και θα μειώσει τη διαφθορά, σύμφωνα με τους ίδιους.

Το Move Forward Party υποστηρίζει επίσης την άρση της μακροχρόνιας απαγόρευσης πώλησης αλκοόλ στις 2-5 μ.μ., την παράταση του νόμιμου ωραρίου κλεισίματος για μπαρ και εστιατόρια και τη δημιουργία περιοχών όπως η Pattaya 24ωρη ζώνη ψυχαγωγίας, όπως ζητούν οι φορείς της νυχτερινής διασκέδασης.

Η Move Forward πρότεινε επίσης να τερματιστεί η απαγόρευση του αλκοόλ στις θρησκευτικές γιορτές, λέγοντας ότι παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία που εγγυάται το σύνταγμα της Ταϊλάνδης και βλάπτει τους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων τουρισμού και φιλοξενίας.

Ενα πράγμα είναι σίγουρο… Οι νόμοι για το αλκοόλ είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική συζήτηση και ζήτημα στο εγγύς μέλλον, καθώς σχηματίζεται η νέα κυβέρνηση της Ταϊλάνδης, όπως και ο κανονισμός για την κάνναβη.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Λάβετε μέρος στη συζήτηση στην ομάδα μας στο Facebook https://www.facebook.com/groups/438849630140035/ή στα παρακάτω σχόλια.

Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.