ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ:
ΜΠΑΝΓΚΟΚ, 31 Μαΐου 2023 – Σε σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, το Υπουργείο Εσωτερικών, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τη UNICEF στην Μπανγκόκ, αξιωματούχοι από την κυβέρνηση, οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και υπηρεσίες του ΟΗΕ συγκεντρώθηκαν για να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό της παιδικής ανιθαγένειας στην Ταϊλάνδη. Το σεμινάριο, το οποίο εμπίπτει στην Κοινή Στρατηγική της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και της UNICEF για την αντιμετώπιση της ανιθαγένειας στην παιδική ηλικία, στοχεύει στην ανασκόπηση της προόδου που σημειώθηκε στην Ταϊλάνδη, επισημαίνοντας παράλληλα τις προκλήσεις και εντοπίζει λύσεις και τομείς για βελτιωμένη συνεργασία μεταξύ των βασικών παραγόντων.
Η Ταϊλάνδη έχει σημειώσει πρόοδο στη νομοθεσία και την πολιτική για την αντιμετώπιση της ανιθαγένειας τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, «Επίλυση της παιδικής ανιθαγένειας στην Ταϊλάνδη παραμένει έργο σε εξέλιξη» είπε ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Τζουζέπε ντε Βινσέντιις. «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση του RTG να τερματίσει την παιδική ανιθαγένεια. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες θα συνεχίσει να υποστηρίζει την κυβέρνηση και τα ενδιαφερόμενα μέρη για να αξιοποιήσουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί και να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αναλάβουν νέες δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ανιθαγένειας στο φετινό Παγκόσμιο Φόρουμ για τους Πρόσφυγες».
«Κάθε παιδί έχει δικαίωμα σε εθνικότητα ή νομικό καθεστώς», είπε Kyungsun Kim, εκπρόσωπος της UNICEF για την Ταϊλάνδη. «Αυτό είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα και η πρώτη πύλη που επιτρέπει στα παιδιά να απολαμβάνουν άλλα βασικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην επιβίωση, την εκπαίδευση, την προστασία και την ουσιαστική συμμετοχή. Χωρίς εθνικότητα ή νομικό καθεστώς, είναι εξαιρετικά δύσκολο για ένα παιδί να ζήσει μια ποιοτική ζωή και να εξασφαλίσει ένα λαμπρό μέλλον».
Η Βασιλική Κυβέρνηση της Ταϊλάνδης ενέκρινε την εκστρατεία #IBelong της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες για τον τερματισμό της ανιθαγένειας έως το 2024 και δεσμεύτηκε να παράσχει τον δρόμο για την απόκτηση νομικού καθεστώτος ή ιθαγένειας για τους ανιθαγενείς, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, και να ενισχύσει την πρόσβαση στην εκπαίδευση, τις κοινωνικές υπηρεσίες και την προστασία τους. Από το 2015, πάνω από 63,000 εγγεγραμμένοι απάτριδες έχουν αποκτήσει την ταϊλανδική υπηκοότητα.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ταϊλάνδης, κάθε παιδί που γεννιέται στην Ταϊλάνδη μπορεί να εγγραφεί κατά τη γέννηση και να λάβει πιστοποιητικό γέννησης, καθώς και να φοιτήσει σε σχολεία και να έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ακόμη και αν δεν έχει νομικό καθεστώς ή οποιοδήποτε έγγραφοs.
Eksiri Pintaruji, Γενική Διευθύντρια του Τμήματος Διεθνών Οργανισμών, Υπουργείο Εξωτερικών είπε: «Αυτή η εκδήλωση ορόσημο όχι μόνο παρέχει την ευκαιρία να προβληματιστούμε για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην αντιμετώπιση της ανιθαγένειας στην παιδική ηλικία, αλλά θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε και να επιταχύνουμε τις προσπάθειές μας για συνολική επίλυση της ανιθαγένειας μεταξύ των παιδιών στην Ταϊλάνδη. Η Βασιλική Κυβέρνηση της Ταϊλάνδης χρησιμοποιεί αυτή την ευκαιρία για να βοηθήσει να διπλασιαστούν οι προσπάθειες, μαζί με τις υπηρεσίες του ΟΗΕ και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, για την αντιμετώπιση της παιδικής ανιθαγένειας στην Ταϊλάνδη».
Σχετικά με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έχει εντολή να ηγείται και να συντονίζει τη διεθνή δράση για την προστασία των ανθρώπων που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων και διώξεων. Επιπλέον, ο οργανισμός έχει εντολή από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να εντοπίζει και να προστατεύει τους ανιθαγενείς
για την πρόληψη και τη μείωση της ανιθαγένειας. Σκοπός του είναι να διαφυλάξει τα δικαιώματα και την ευημερία των εκτοπισθέντων με τη βία και των απάτριδων.
Στην Ταϊλάνδη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται στενά με τη Βασιλική Κυβέρνηση της Ταϊλάνδης για να υποστηρίξει τις προσπάθειες πρόληψης και μείωσης της ανιθαγένειας. Το έργο περιλαμβάνει υπεράσπιση και τεχνική υποστήριξη για τη νομοθετική και πολιτική μεταρρύθμιση, πρωτοβουλίες ανάπτυξης ικανοτήτων και υποστήριξη της RTG για την υλοποίηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε ως μέρος της παγκόσμιας εκστρατείας #IBelong για τον τερματισμό της ανιθαγένειας.
Επιπλέον, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συνεργάζεται με έναν εταίρο ΜΚΟ Adventist Development and Relief Agency (ADRA) από το 2015, για να υποστηρίξει τις αρχές της Ταϊλάνδης στην εφαρμογή των διαδικασιών εγγραφής του πολίτη και ιθαγένειας παρέχοντας νομική βοήθεια σε ανιθαγενείς και ευαισθητοποιώντας τις πληγείσες κοινότητες στο Chiang Rai. Περιοχές Mae Fah Luang, Mae Chan και Mae Sai. Το έργο έχει απασχολήσει κυβερνητικούς αξιωματούχους σε επίπεδο περιφέρειας, διευθυντές σχολείων, κοινοτικούς ηγέτες καθώς και τοπική κοινωνία των πολιτών, οι οποίοι εργάζονται επίσης για το ζήτημα της ανιθαγένειας. Από το 2015, πάνω από 50,000 απάτριδες έλαβαν νομική βοήθεια από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον συνεργάτη της ADRA.
σχετικά με τη UNICEF
Η UNICEF έχει εντολή να υποστηρίξει την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, να βοηθήσει στην κάλυψη των βασικών τους αναγκών και να επεκτείνει τις ευκαιρίες τους ώστε να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Η δέσμευσή της είναι να διασφαλίσει ειδική προστασία για τα πιο μειονεκτούντα παιδιά – θύματα πολέμου, καταστροφών, ακραίας φτώχειας, κάθε μορφής βίας και εκμετάλλευσης, καθώς και για τα άτομα με αναπηρίες.
Στην Ταϊλάνδη, η UNICEF και Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Chiangmai με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξήγαγε μια μελέτη «Invisible Life: 48 χρόνια από την κατάσταση των ανιθαγενών παιδιών στην Ταϊλάνδη (1972-2020) το οποίο παρέχει μια επισκόπηση και ανάλυση των εμποδίων στην απόκτηση νομικού καθεστώτος και ιθαγένειας για ανιθαγενή παιδιά στην Ταϊλάνδη. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η Ταϊλάνδη πρέπει να επικεντρωθεί στη μετατροπή των πολιτικών στην πράξη, προκειμένου να εξαλειφθεί η παιδική ανιθαγένεια. Αυτό περιλαμβάνει τη θέσπιση σαφών διαδικασιών, βημάτων και κατευθυντήριων γραμμών, καθώς και την ανάπτυξη ικανοτήτων του προσωπικού και την κατανομή περισσότερων οικονομικών και ανθρώπινων πόρων σε επιχειρησιακό επίπεδο.
Το 2022, η UNICEF σε συνεργασία με την Terre Des Hommes Γερμανίας και το Δίκτυο Προστασίας των Ανιθαγενών Παιδιών εγκαινίασε κινητές μονάδες ληξιαρχικής εγγραφής όπου εθελοντές ταξίδευαν σε σχολεία στη βόρεια Ταϊλάνδη για να διευκολύνουν τη διαδικασία εγγραφής για ανιθαγενείς και παιδιά χωρίς νομικό καθεστώς. Μέχρι σήμερα, η κινητή μονάδα έχει φτάσει σε 22,000 παιδιά με κωδικό G.
###
ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ:
Morgane Roussel-Hemery, Associate External Relations Officer
Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Ταϊλάνδη
+66 81 140 4353
Nattha Keenapan, Υπεύθυνη Επικοινωνίας
UNICEF Ταϊλάνδη
086 616 7555
-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=
Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο και να λαμβάνετε όλα τα νέα μας με ένα καθημερινό e-mail χωρίς spam Κάντε κλικ εδώ! Ή, εισάγετε το e-mail σας παρακάτω!
Βοηθήστε στην υποστήριξη του Phuket Express το 2023!