Τι είναι το επόμενο για το πολιτικό μέλλον της Ταϊλάνδης μετά τις εκλογές

ΦΩΤΟ: Pita Limjaroenrat - พิธา ลิ้มเจริญรัตน์

Εθνική -

Αν και οι γενικές εκλογές της Ταϊλάνδης οδήγησαν σε μια ηρωική νίκη για το Κόμμα Move Forward, η προσπάθειά τους να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού μπορεί να μην είναι ξεκάθαρη αφού ορισμένα μέλη της άνω βουλής (Γερουσία) κατέστησαν σαφές ότι δεν θα ψηφίσουν για την πρωθυπουργία του κόμματος υποψήφιος ως ο 30ός πρωθυπουργός της χώρας.

Σύμφωνα με το ισχύον σύνταγμα, οι 250 γερουσιαστές που διορίζονται από το πλέον ανενεργό Εθνικό Συμβούλιο για την Ειρήνη και την Τάξη (NCPO) επιτρέπεται να συμμετάσχουν στους βουλευτές για την εκλογή πρωθυπουργού στο Κοινοβούλιο.

Αυτή θα είναι η δεύτερη και πιθανότατα τελευταία φορά που θα συμμετάσχουν στην επιλογή του πρωθυπουργού με την Κάτω Βουλή. Στις εκλογές του 2019, οι γερουσιαστές ενώθηκαν με τους βουλευτές ψηφίζοντας υπέρ του στρατηγού Prayut Chan-o-cha για να γίνει πρωθυπουργός.

Το Move Forward Party (MFP) έχει τώρα συνολικά 310 βουλευτές που αποτελούνται από πέντε πρώην κόμματα της αντιπολίτευσης και ένα νέο κόμμα. Χωρίς την υποστήριξη της 250μελούς Γερουσίας, θα χρειαστεί να συγκεντρώσουν έως και 375 βουλευτές ή το ήμισυ του συνόλου του Κοινοβουλίου (750) για να παρακάμψουν τη Γερουσία και να προτείνουν με επιτυχία την Pita Limjaroenrat, ηγέτη και μοναδική υποψήφια πρωθυπουργό για το Move Forward. υπουργός.

«Ένας πρωθυπουργός πρέπει να επιδείξει πίστη στον βασιλικό θεσμό», είπε ο γερουσιαστής Kittisak Rattanawaraha αναφερόμενος στην εκστρατεία του Move Forward για τροποποίηση του αμφιλεγόμενου νόμου lese majeste. Αυτό έδειξε ότι ο ίδιος, ως γερουσιαστής, ενδέχεται να μην ψηφίσει υπέρ του Πίτα ή να απέχει από την ψηφοφορία όταν έρθει η ώρα να επιλέξει πρωθυπουργό.

Κάποιοι άλλοι γερουσιαστές όπως η Pornthip Rojanasunan κατέστησαν επίσης σαφές ότι θα απείχε από την ψηφοφορία, επικαλούμενη τις ανησυχίες της σχετικά με την πρόθεση του MFP να τροποποιήσει τον lese majeste νόμο. Είπε ότι το MFP δεν πρέπει να ανακατεύεται με τόσο εύθραυστα και επίμαχα ζητήματα.

Με 310 ψήφους στα χέρια, πολλοί αναλυτές είπαν ότι το MFP θα πρέπει να ζητήσει υποστήριξη από το Κόμμα της Ταϊλάνδης Μπουμτζάι, τον υποστηρικτή της κάνναβης και το κόμμα που ήρθε τρίτο στις εκλογές. Ο Bhumjaithai έχει περίπου 70 βουλευτές και θα μπορούσε να δώσει στο MFP την πλειοψηφία χωρίς να χρειάζεται έγκριση από τη Γερουσία. Ωστόσο, δεν υπήρξαν συνομιλίες μεταξύ των δύο παρατάξεων μέχρι την ώρα του Τύπου, με τον Anutin Charnvirakul, αρχηγό του κόμματος, να λέει ότι θα περίμενε τα επίσημα αποτελέσματα των εκλογών εντός εξήντα ημερών πριν λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις.

Τα δύο μέρη έχουν επίσης σημαντικές διαφορές, με τον Bhumjaithai να είναι απίθανο να υποστηρίξει τις αλλαγές Lese Majeste και το MFP να δηλώνει, επίσημα ούτως ή άλλως, ότι ήταν κατά της μαριχουάνας και ήθελαν να συμπεριληφθεί στη λίστα ως ναρκωτικό, να χρησιμοποιείται μόνο για αυστηρούς ιατρικούς λόγους.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η αντίστροφη μέτρηση για μια νέα εποχή έχει επίσημα ξεκινήσει.

Από τώρα, η Ταϊλάνδη θα ακολουθήσει τα πέντε επόμενα βήματα ως εξής:

  • Ιούλιος 13th

Προθεσμία για την ανακοίνωση από την Εφορευτική Επιτροπή των επίσημων αποτελεσμάτων των γενικών εκλογών

  • Ιούλιος

Μετά τα αποτελέσματα, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επιλέξει νέο ομιλητή.

  • Αύγουστος

Το κοινοβούλιο θα επιλέξει νέο πρωθυπουργό.

  • Τέλη Αυγούστου

Σχηματίζεται νέο υπουργικό συμβούλιο και παραιτείται η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Ο νέος πρωθυπουργός θα χρειαζόταν επίσης επίσημη έγκριση από την Αυτού Βασιλική Μεγαλειότητα τον Βασιλιά, αν και αυτό είναι συνήθως τυπικό.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Έχετε μια γενική συμβουλή ειδήσεων, δελτίο τύπου, ερώτηση, σχόλιο κ.λπ.; Δεν μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις SEO. Στείλτε μας email στο [προστασία μέσω email]

Εγγραφείτε
Tanakorn Panyadee
Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.