Ο αρχηγός του κόμματος Move Forward ανακοινώνει ότι θα σχηματίσει νέα κυβέρνηση με το πρώην στρατόπεδο της αντιπολίτευσης

Εθνική -

Ο αρχηγός του κόμματος Move Forward, Πίτα Λιμγιαροενράτ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με πέντε πρώην κόμματα της αντιπολίτευσης και ένα νέο κόμμα, με συνολικά 309 έδρες στο Κοινοβούλιο και τον ίδιο ως Πρωθυπουργό.

Πίτα του οποίου το κόμμα κέρδισε τις περισσότερες θέσεις στην Κάτω Βουλή (Βουλή των Αντιπροσώπων) είπε στη συνέντευξη Τύπου της 15ης Μαΐου ότι είχε ήδη έρθει σε επαφή με τον Paetongtarn Shinawatra, υποψήφιο πρωθυπουργό για το κόμμα Pheu Thai, για να τη συγχαρεί και την κάλεσε να συμμετάσχει σε έναν συνασπισμό.

Η Paetongtarn, σε αντάλλαγμα, συνεχάρη τη Move Forward και αργότερα αποκάλυψε στα μέσα ενημέρωσης ότι η Pheu Thai δεν θα ανταγωνιστεί την Move Forward ενάντια στο σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, επιβεβαιώνοντας ότι το κόμμα της έχει δεσμευτεί να σέβεται τις φωνές του λαού.

Ο Πίτα αποκάλυψε ότι τα τρία άλλα κόμματα με τα οποία σκόπευε να ενώσει τις δυνάμεις του ήταν τα ταϊλανδικά κόμματα Sang Thai, Prachachart και Seri Ruam Thai, τα οποία πολεμούσαν όλα μαζί με το Move Forward σε ένα πρώην στρατόπεδο της αντιπολίτευσης.

Ένα άλλο κόμμα ήταν το Pen Tham, ή το Fair Party, το οποίο είχε έναν βουλευτή του κόμματος. Ο Πεν Ταμ είχε αγωνιστεί σκληρά για την ειρήνη στις τρεις νοτιότερες συνοριακές επαρχίες της Ταϊλάνδης, είπε.

Με τα έξι προγραμματισμένα κόμματα, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού θα έχει συνολικά 308 βουλευτές, που ήταν αρκετό για να είναι κυβέρνηση πλειοψηφίας, είπε ο Πίτα. Το TPN σημειώνει, ωστόσο, αυτό το ποσό από μόνο του δεν θα μπορούσε να αντισταθεί σε μια πρόκληση της Γερουσίας για την Pita ως πρωθυπουργό. Η Γερουσία είναι μη εκλεγμένη και διορίζεται στρατιωτικός και έχει επίσης ψήφο για πρωθυπουργό.

Αποκάλυψε επίσης ότι τα μέρη θα πρέπει να συνάψουν ένα μνημόνιο κατανόησης (MoU) έτσι ώστε ο λαός της Ταϊλάνδης να δει τι θα συμβεί στη χώρα τις επόμενες 100 ημέρες και το επόμενο έτος.

Για να διατηρήσει την προεκλογική της υπόσχεση, ο Πίτα τόνισε ότι το Move Forward δεν θα συνάψει συμμαχίες ούτε με τα κόμματα Palang Pracharath ούτε με τα κόμματα Ruam Thai Sang Chart, τα οποία είχαν ως πρωθυπουργούς τον πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό, στρατηγό Prawit Wongsuwan και τον πρώην πρωθυπουργό στρατηγό Prayut Chan-o-cha, αντίστοιχα. .

Όσο για το Bhumjaithai, το οποίο πήρε την τρίτη θέση στις εκλογές της Ταϊλάνδης και 70 βουλευτές, δεν είναι σαφές ποια κατεύθυνση θα ακολουθήσει το κόμμα, αλλά αυτή τη στιγμή ο Pita δεν τους περιλαμβάνει στον συνασπισμό. Επικεφαλής του Bhumjaithai είναι ο Anutin Charnvirakul, υπέρμαχος της κάνναβης και υπηρεσιακός υπουργός Δημόσιας Υγείας.

Εάν ο Bhumjaithai ήταν σε θέση να διευθετήσει τις διαφορές με το Move Forward και να ενταχθεί, ο συνασπισμός θα είχε αρκετές ψήφους για να νικήσει τη Γερουσία μόνος του, χωρίς να χρειάζεται κανένα μέλος της Γερουσίας να αλλάξει ψήφους.

Ωστόσο, η Bhumjaithai και η MFP έχουν πολλές διαφορές πολιτικής, όπως η κάνναβη και η μεταρρύθμιση του Lese Majeste, και ο ρόλος του Anutin στην πρώην κυβέρνηση θα ήταν προβληματικός για τη νέα κυβέρνηση.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Έχετε μια γενική συμβουλή ειδήσεων, δελτίο τύπου, ερώτηση, σχόλιο κ.λπ.; Δεν μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις SEO. Στείλτε μας email στο [προστασία μέσω email]

Εγγραφείτε
Tanakorn Panyadee
Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.