Το μέλλον των εργαζομένων του σεξ στην Ταϊλάνδη εξαρτάται από τις εκλογές

Εθνική -

Οι εργάτριες του σεξ της Ταϊλάνδης είναι αισιόδοξοι ότι μια νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου θα ψηφίσει νομοθεσία που βοηθά στην αποποινικοποίηση της ακμάζουσας σεξουαλικής βιομηχανίας της χώρας, η οποία παρέχει τα προς το ζην σε περίπου 300,000 ανθρώπους, ανεπίσημα.

Επισήμως, η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης στο παρελθόν ισχυρίστηκε ότι δεν υπήρχε πορνεία στην Ταϊλάνδη, μια δήλωση που χλευάστηκε ευρέως από επικριτές και ακτιβιστές.

Το Empower Foundation, ένας τοπικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων του σεξ, έχει συγκεντρώσει πολλές εργάτριες του σεξ για να ασκήσουν πιέσεις σε πολιτικά κόμματα για εγκρίσεις, αναφέρει η Nikkei Asia.

Ένας νέος νόμος συντάχθηκε μετά από μακροχρόνιες διαβουλεύσεις για να βγει ο τομέας από την άτυπη και καταχρηστική «γκρίζα οικονομία» της χώρας στην επίσημη οικονομία με πλήρη δικαιώματα για τις γυναίκες, τους άνδρες και τις τρανς εργαζόμενες του σεξ. Ο προτεινόμενος νόμος στοχεύει να αντικαταστήσει τον υφιστάμενο νόμο για την πρόληψη και την καταστολή της πορνείας, ο οποίος ποινικοποίησε τη σεξουαλική εργασία όταν κυκλοφόρησε το 1996.

Η Thanta Laowilawanyakul, εργάτρια του σεξ για περισσότερα από 20 χρόνια και ακτιβίστρια, είπε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης ότι ελπίζει ότι οι πολιτικές στάσεις απέναντι στη σεξουαλική εργασία αλλάζουν. Σύμφωνα με αυτήν, όλα τα πολιτικά κόμματα για τα οποία έχει πιέσει το Empower «συμφώνησαν να καταργήσουν τον νόμο». Είπε, «Αυτό είναι για να τερματίσουμε τη δουλειά μας στη «σκοτεινή» δουλειά και θα σημαίνει ότι μπορούμε να σταματήσουμε να τρέχουμε μακριά από την αστυνομία». Αυτό θα σήμαινε επίσης ότι οι εργαζόμενοι του σεξ θα μπορούσαν να εισπράττουν νόμιμα κρατικά επιδόματα, όπως η κοινωνική ασφάλιση, και να είναι επιλέξιμες για δημόσια υγειονομική περίθαλψη, καθώς και άλλα πλεονεκτήματα.

Αξιωματούχοι του Υπουργείου Κοινωνικής Ανάπτυξης και Ανθρώπινης Ασφάλειας πρωτοστάτησαν στην πρωτοβουλία νομοθετικής μεταρρύθμισης, υποδεικνύοντας μια σημαντική αλλαγή στο συναίσθημα της τυπικά συντηρητικής γραφειοκρατίας της Ταϊλάνδης.

Η Jintana Chanbamrung, γενική διευθύντρια του Τμήματος Οικογενειακών Υποθέσεων στο Υπουργείο, είπε στο Nikkei Asia: «Ελπίζουμε να παρουσιάσουμε το προσχέδιο νόμου στον επόμενο υπουργό κοινωνικής ανάπτυξης για να το παρουσιάσει στο νέο κοινοβούλιο. Ο νόμος του 1996 βασίζεται στην ποινικοποίηση, αλλά ο νέος νόμος βασίζεται στην προστασία των ανθρώπων».

Σύμφωνα με το Nikkei Asia, η τελευταία προσπάθεια επανατοποθέτησης της βιομηχανίας του σεξ έχει προχωρήσει περισσότερο από προηγούμενες προσπάθειες, στις οποίες αντιτάχθηκαν σθεναρά ομάδες που υποστήριζαν τις οικογενειακές αξίες και τη θρησκεία. Αυτές οι ομάδες, ωστόσο, έχουν πλέον συμφωνήσει ως επί το πλείστον ότι μια προσέγγιση ποινικοποίησης ή απαγόρευσης της πορνείας έχει σε μεγάλο βαθμό αποτύχει και οι προσπάθειες να συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη της βιομηχανίας είναι μάταιες. Ο προτεινόμενος νόμος αναγνωρίζει την ανάγκη για εγγεγραμμένους χώρους που παρέχουν υπηρεσίες σεξουαλικής εργασίας.

Παρά την υψηλή προβολή της, η βιομηχανία του σεξ παρέμεινε άτυπη και εγκληματική, από τις λωρίδες go-go bar με κόκκινο φως που είναι δημοφιλείς στους ξένους τουρίστες μέχρι τα τεράστια αίθουσες μασάζ όπου συχνάζουν κυρίως ντόπιοι άνδρες. Η Πατάγια θεωρείται συχνά ως ένα άτυπο «κεφάλαιο» για τη βιομηχανία ενηλίκων, γεγονός που έχει κάνει πολλούς αξιωματούχους να νιώθουν άβολα και να διστάζουν να συζητήσουν για τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

Πολλαπλές προσπάθειες ποινικοποίησης ή περιορισμού της βιομηχανίας έχουν αποτύχει τις τελευταίες δεκαετίες και ως εκ τούτου, απαιτείται διαφορετική προσέγγιση, λένε ακτιβιστές για τους εργαζόμενους του σεξ.

Η εκτίμηση του μεγέθους και της αξίας της βιομηχανίας του σεξ της Ταϊλάνδης ήταν μια πρόκληση.

Σύμφωνα με το Empower και διάφορους Ταϊλανδούς και ξένους ερευνητές, υπάρχουν μεταξύ 250,000 και 300,000 εργάτριες του σεξ στη χώρα, κατατάσσοντάς την στην όγδοη θέση παγκοσμίως.

Η Havocscope, μια ερευνητική εταιρεία που συλλέγει πληροφορίες για τις παγκόσμιες μαύρες αγορές, υπολόγισε το 2015 ότι ο κλάδος είχε αξία 6.4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, που αντιστοιχούσε περίπου στο 3% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας.

Παρόλα αυτά, το οικονομικό σύστημα της Ταϊλάνδης δεν αναγνώρισε τη συμβολή του κλάδου.

Έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες για αλλαγή του νόμου, αλλά οι σκεπτικιστές αμφιβάλλουν ότι θα εφαρμοστεί λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς και της δωροδοκίας. Σύμφωνα με το τρέχον «σύστημα» οι χώροι συνήθως πληρώνουν ανεπίσημα τις αρχές επιβολής του νόμου και διάφορες υπηρεσίες για να αποφύγουν τη δίωξη και το κλείσιμο. Αυτό δημιουργεί μια προσοδοφόρα ροή εσόδων για τους εμπλεκόμενους φορείς. Εν τω μεταξύ, επίσημα μηνύματα όπως «Δεν υπάρχουν ενδείξεις πορνείας στην Πατάγια» γίνονται τακτικά γέλια από τους επικριτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η Mai Janta, εργαζόμενη του σεξ τα τελευταία δέκα χρόνια, είναι μεταξύ εκείνων που ελπίζουν σε αλλαγή. Υποστηρίζει τις αλλαγές και επιθυμεί η κοινωνία της Ταϊλάνδης να κατανοήσει την αξία των εργαζομένων του σεξ και να τους αναγνωρίσει ως νόμιμους εργαζόμενους. «Θα πρέπει να θεωρούμαστε κανονικοί εργαζόμενοι», είπε στο Nikkei Asia, «και να μπορούμε να εργαζόμαστε νόμιμα».

Αρχικό άρθρο: Νικέι Ασία

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, The Pattaya News, που ανήκει στη μητρική μας εταιρεία TPN media.

-=-=-=-=-=-=-=–=-=-=-=-=-=-=-=

Έχετε μια γενική συμβουλή ειδήσεων, δελτίο τύπου, ερώτηση, σχόλιο κ.λπ.; Δεν μας ενδιαφέρουν οι προτάσεις SEO. Στείλτε μας email στο [προστασία μέσω email]

Εγγραφείτε
Tanakorn Panyadee
Ο τελευταίος μεταφραστής τοπικών ειδήσεων στο The Pattaya News. Ο Έιμ είναι ένας εικοσιδύο ετών που σήμερα ζει και σπουδάζει το τελευταίο έτος του κολεγίου του στην Μπανγκόκ. Ενδιαφερόμενος για την αγγλική μετάφραση, την αφήγηση ιστοριών και την επιχειρηματικότητα, πιστεύει ότι η σκληρή δουλειά είναι απαραίτητο συστατικό κάθε επιτυχίας σε αυτόν τον κόσμο.