Editorial: Ποιο είναι το μέλλον για την πολιτική της Ταϊλάνδης μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου για την αναστολή του πρωθυπουργού του Prayut

Εθνική -

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Ταϊλάνδης σχετικά με την αναστολή του στρατηγού Prayut Chan-O'Cha από τη θέση του Πρωθυπουργού την Τετάρτη ήταν μια απροσδόκητη τροπή των γεγονότων για την πολιτική της Ταϊλάνδης καθώς ο πρωθυπουργός Prayut φαινομενικά είχε ακλόνητη εξουσία ως ηγέτης της χώρας και, επιπλέον, οι δικαστές στην η απαρτία ορίστηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ άμεσα. Μιλώντας αργότερα μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, ο Prayut αναγνώρισε την απόφαση του δικαστηρίου και είναι πρόθυμος να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία της χώρας. Παρόλα αυτά, εξακολουθεί να κατέχει μια πολιτική θέση ως Υπουργός Άμυνας που του επιτρέπει να συμμετέχει στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και του υπουργείου.

Σύμφωνα με το νόμο, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Prawit Wongsuwan θα ασκεί χρέη πρωθυπουργού μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου για τη διαμάχη για την οκταετή υπουργική θητεία του Prayut. Ο ακριβής χρόνος για την εκδίκαση είναι συζητήσιμος, μπορεί να διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα, ένα μήνα ή και δύο μήνες.

Αφού συνταξιοδοτήθηκε ως Ανώτατος Διοικητής του Βασιλικού Στρατού της Ταϊλάνδης, ο στρατηγός Prawit Wongsuwan μπήκε για πρώτη φορά στην πολιτική της Ταϊλάνδης στις 20 Δεκεμβρίου 2008, ως Υπουργός Άμυνας στην κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Abhisit Vejjajiva.

Διορίστηκε Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Υπουργός Άμυνας και Αναπληρωτής του Εθνικού Συμβουλίου για την Ειρήνη και την Τάξη (NCPO) - τη στρατιωτική χούντα που κυβέρνησε την Ταϊλάνδη μεταξύ του ταϊλανδικού πραξικοπήματος του 2014 κατά της κυβέρνησης Γινγκλούκ Σιναουάτρα στις 22 Μαΐου 2014 και 10 Ιουλίου 2019 - ενώ ο στρατηγός Prayut Chan-O'Cha ήταν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της στρατιωτικής ομάδας χούντας.

Ο Prawit αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στα διεθνή μέσα ενημέρωσης για τη διαμάχη του για τα «ρολόγια» τον Δεκέμβριο του 2017, αφού συνελήφθη να φορά ένα ρολόι 3.6 εκατομμυρίων μπατ ενώ έβγαζε ομαδικές φωτογραφίες με τους υπουργούς του υπουργικού συμβουλίου στο Κυβερνητικό Μέγαρο.

Είπε στην Εθνική Επιτροπή Καταπολέμησης της Διαφθοράς (NACC) κατά τη διάρκεια της έρευνας για τους ισχυρισμούς του για ψευδείς δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων το 2014 ότι είχε δανειστεί 21 πολυτελή ρολόγια από τον στενό του φίλο, ο οποίος πέθανε αφού του δάνεισε ρολόγια, και τα είχε επιστρέψει όλα στην οικογένειά του. .

Το NACC έκρινε αργότερα ότι ο Prawit δεν είχε καμία πρόθεση να κάνει τέτοια ψευδή δήλωση, να τον απαλλάξει από τις κατηγορίες για διαφθορά και να παραμείνει αναπληρωτής πρωθυπουργός.

Αν και ο Prayut διατάχθηκε να εγκαταλείψει τη θέση του όπως ζητούσαν οι υποστηρικτές και οι διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας, τα πράγματα δεν μπορούν να διευθετηθούν ακόμη όσο έχει οριστικοποιηθεί η ετυμηγορία του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Το ερώτημα είναι πώς θα δικαιολογήσει το Δικαστήριο την ακριβή ημερομηνία λήξης της οκταετούς θητείας του Πράγιου;

Εάν το Δικαστήριο έκρινε ότι η λήξη της θητείας ήταν το 2022 (την ημέρα που διορίστηκε από τον αείμνηστο βασιλιά Rama IX κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος), αυτό σημαίνει ότι ο Prayut εκδιώχθηκε οριστικά και ο Prawit θα παρέμενε στη θέση του ως αναπληρωτής πρωθυπουργός μέχρι την επόμενες εκλογές.

Εάν το Δικαστήριο έκρινε ότι η τελική θητεία ήταν το 2025 ή το 2027 (με βάση το νέο τροποποιημένο Σύνταγμα που εφαρμόστηκε αφότου έγινε πρωθυπουργός της χούντας ή όταν εξελέγη πρωθυπουργός το 2019), τότε ο Prayut θα επέστρεφε ως πρωθυπουργός και θα παρέμενε στο θέση μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Οι εκλογές είναι πιθανό να διεξαχθούν τον Μάρτιο του 2023, αλλά δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί.

Η αρχική έκδοση αυτού του άρθρου εμφανίστηκε στον αδελφό μας ιστότοπο, Τα Νέα της Πατάγια, ιδιοκτησία της μητρικής μας εταιρείας TPN media. 

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Χρειάζεστε ασφάλιση Covid-19 για το επόμενο ταξίδι σας στην Ταϊλάνδη; Κάντε κλικ ΕΔΩ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ελάτε μαζί μας στη LINE για σπασίματα ειδοποιήσεων!

Εγγραφείτε
Όχι Meechukhun
Συντάκτης National News στο The Pattaya News από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2022. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Μπανγκόκ, η Νοπ απολαμβάνει να αφηγείται ιστορίες για την πόλη της μέσω των λέξεων και των εικόνων της. Η εκπαιδευτική της εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πάθος της για τη δημοσιογραφία έχουν διαμορφώσει τα γνήσια ενδιαφέροντά της για την κοινωνία, την πολιτική, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την τέχνη.