Ο ΠΟΥ κηρύσσει την ευλογιά των πιθήκων παγκόσμια έκτακτη ανάγκη για την υγεία

Εθνική -

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κηρύσσει την ταχέως εξαπλούμενη επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων ως «επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους το Σάββατο 23 Ιουλίου.

Ο όρος «επείγουσα ανάγκη για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος (PHEIC)» ορίζεται για να προκαλέσει δυνητικά μια συντονισμένη διεθνή αντίδραση αφού η ασθένεια έχει προκαλέσει σημαντικά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε άλλες χώρες μέσω της διεθνούς εξάπλωσης.

Ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ δήλωσε: «Έχουμε ένα ξέσπασμα που εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο ταχέως μέσω νέων τρόπων μετάδοσης, για τους οποίους καταλαβαίνουμε πολύ λίγα και που πληροί τα κριτήρια για έκτακτη ανάγκη για τη δημόσια υγεία».

Ανεμοβλογιά

Η δήλωση μπορεί να οδηγήσει τις χώρες μέλη να επενδύσουν πόρους για τον έλεγχο μιας εστίας και την άντληση απαντήσεων, καθώς και την ενθάρρυνση της συνεργασίας για την ανταλλαγή εμβολίων και θεραπειών μεταξύ των εθνών για τον περιορισμό της επιδημίας.

«Αν και κηρύσσω κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος, αυτή τη στιγμή πρόκειται για ένα ξέσπασμα που επικεντρώνεται μεταξύ ανδρών που κάνουν σεξ με άνδρες, ειδικά σε αυτούς με πολλούς σεξουαλικούς συντρόφους. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο για όλες τις χώρες να παρέχουν αποτελεσματικές υπηρεσίες και πληροφορίες που προστατεύουν τόσο την υγεία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσο και την πληγείσα κοινότητα», πρόσθεσε.

Η ευλογιά των πιθήκων αποτελεί ανησυχία για χρόνια σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, αλλά ο ιός εξαπλώθηκε παγκοσμίως τις τελευταίες εβδομάδες. Μέχρι στιγμής το 2022, έχουν αναφερθεί περισσότερα από 16,000 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων σε περισσότερες από 75 χώρες και πέντε θάνατοι στην Αφρική.

-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=-=–=–=–=–==-

Χρειάζεστε ασφάλιση Covid-19 για το επόμενο ταξίδι σας στην Ταϊλάνδη; Κάντε κλικ ΕΔΩ.

Ακολουθήστε μας στο Facebook

Ελάτε μαζί μας στη LINE για σπασίματα ειδοποιήσεων!

Εγγραφείτε
Όχι Meechukhun
Συντάκτης National News στο The Pattaya News από τον Σεπτέμβριο του 2020 έως τον Οκτώβριο του 2022. Γεννημένη και μεγαλωμένη στην Μπανγκόκ, η Νοπ απολαμβάνει να αφηγείται ιστορίες για την πόλη της μέσω των λέξεων και των εικόνων της. Η εκπαιδευτική της εμπειρία στις Ηνωμένες Πολιτείες και το πάθος της για τη δημοσιογραφία έχουν διαμορφώσει τα γνήσια ενδιαφέροντά της για την κοινωνία, την πολιτική, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό και την τέχνη.